Merhaba, czyli cześć po turecku😉
Cóż to były za zajęcia: animacje, gry i zabawy, integracja na pracowni projektowania imprez i usług turystycznych (klasa 1OTH, nauczyciel P. Ewa Guść) i wyjątkowi goście - grupa młodzieży z opiekunami z Turcji.
Pozostały zdjęcia i piękne wspomnienia, dziękujemy.
28.03.2025 - XV Festiwal Zupy
W programie m.in.: pokaz kelnerski – koktajle – degustacja, nakrycia śniadań, pokazy cukiernicze – degustacja, carving, konkurs Posiekani, prezentacja zawodów oraz pracownia dietetyczna, doradztwo zawodowe, średniowieczna kuchnia polska - stoisko średniowiecznego handlarza ulicznego, przekąski, quizy i zagadki językowe, pokazy fizyczne, rozstrzygnięcie konkursu „Spaβ mit Backen - Mein Ostergebӓck”, doświadczenia biologiczno-chemiczne, gra terenowa, quizy językowe typu Kahoot, konkurs ze znajomości Włoch, nauka zwrotów w języku włoskim, animacje, lotnisko, język migowy, Szkolny Klub Europejski i wiele innych atrakcji,
DEGUSTACJA i PLEBISCYT NA NAJLEPSZĄ ZUPĘ
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu
Wspaniałe wieści z Gdyni, gdzie w dniach 20-22 marca odbywał się Finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Nasza uczennica Daria Kowalska z klasy 5G uzyskała TYTUŁ FINALISTY!!!
W tegorocznej olimpiadzie w etapie szkolnym wzięło udział 6 tys. uczestników, w etapie okręgowym 684, a ścisłym finale 59. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady była „Żywność wspierająca odporność”.
Jak wyglądały zmagania?
Etap centralny składa się z części pisemnej i części praktycznej. Część pisemna obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania tematyki wiodącej, z zakresu obsługi konsumenta i gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. Część praktyczna obejmuje wykonanie zadania polegającego na: sporządzaniu i ekspedycji dań (zup, potraw zimnych, gorących, deserów i napojów), serwowaniu dań i napojów, organizowaniu i wykonywaniu usług gastronomicznych.
Uzyskany tytuł uprawnia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie.
Gratulacje dla Darii!!!
ZAPRASZAMY NA XV FESTIWAL ZUPY I DNI OTWARTE SZKOŁY
DYREKTOR, GRONO PEDAGOGICZNE
ORAZ UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ
SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU
ZAPRASZAJĄ RODZICÓW I UCZNIÓW ZAINTERESOWANYCH NAUKĄ W NASZEJ SZKOLE
ORAZ EMERYTOWANYCH NAUCZYCIELI, PRACOWNIKÓW,
ABSOLWENTÓW I SYMPATYKÓW SZKOŁY
NA XV FESTIWAL ZUPY,
KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ W PIĄTEK, 28 MARCA 2025 R. W GODZINACH 10.30-14.30
W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY MIESZCZĄCEJ SIĘ W RADOMIU PRZY UL. ŚW. BRATA ALBERTA 1 (OS. PRĘDOCINEK), TEL. 48 366 29 96
Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:
28 marca 2025 r. (piątek) godz. 10.30-14.30
29 marca 2025 r. (sobota) godz. 9.00-13.00
POPRZEDNIE FESTIWALE I DNI OTWARTE SZKOŁY:


















































Międzyszkolny konkurs z języka niemieckiego dla klas 7 i 8
ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH ORAZ ZGODA NA WYKORZYSTANIE WIZERUNKU DZIECKA
Goście z Turcji w naszej szkole
W dniu dzisiejszym w naszej szkole gościliśmy uczniów i nauczyciela z Turcji.
Grupa przyjechała do nas w ramach wymiany międzynarodowej i uczestniczy w zajęciach.
Mistrzostwa Młodych Kelnerów
Mikołaj Wojciechowski z klasy IV OTK znalazł się w czołówce najlepszych kelnerów w Polsce.
Zieleń to narodowy kolor Irlandii, nawiązujący do trawiastego krajobrazu wyspy i symbolizujący koniczynę przypisywaną tradycyjnie świętemu Patrykowi
19 marca w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Świętego Patryka!
Była to doskonała okazja, aby lepiej poznać kulturę Irlandii i świetnie się bawić. Uczniowie brali udział w różnorodnych zabawach i quizach, sprawdzając swoją wiedzę na temat tego święta. Nie zabrakło prezentacji o Irlandii i jej tradycjach.
Atrakcją okazała się fotobudka, gdzie uczniowie mogli zrobić sobie zabawne zdjęcia z zielonym skrzatem.
Cieszy nas fakt, że uczniowie z zaangażowaniem celebrowali Dzień Świętego Patryka, zakładając coś zielonego na siebie, zdobiąc korytarz w barwy flagi irlandzkiej.
Całość obchodów tego dnia uświetniła degustacja kruchych ciastek irlandzkich, trójkolorowych galaretek oraz zielonego ciasta przygotowanych przez naszych uczniów.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przybycie, aktywny udział i wspólną zabawę. Jesteśmy wdzięczni uczniom za ogrom pracy włożonej w przygotowania. Takie lekcje nigdy się nie nudzą!
Nauczyciele języka angielskiego