SANTA CLAUS, RUDOLPH, kakao z piankami, brownie, pierniczki …

20
26
16
10
14
2
4
21
9
25
24
6
8
13
18
5
23

W sobotę wystawy w Muzeum Historii Radomia i Muzeum im. Jacka Malczewskiego zwiedzać można bezpłatnie.

20231207_114725
20231207_113906
20231207_111837
20231207_113758_001
20231207_114750
20231207_112904
1
20231207_113123
20231207_114342
20231207_114659
20231207_114112
20231207_112429
20231207_111635
20231207_114645
20231207_110350
20231207_112155
20231207_114335
20231207_110726
20231207_114755
20231207_111957
20231207_111829
20231207_114432
20231207_112649
20231207_110402
20231207_112630
Previous Next Play Pause

5 grudnia to Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, czyli obchodzone corocznie święto wolontariuszy i organizacji, które zajmują się wolontariatem na całym świecie. Zostało ustanowione 17 grudnia 1985 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.
Celem święta i towarzyszących mu wydarzeń jest między innym uznanie i docenienie wysiłków osób zaangażowanych w działania dla innych oraz pokazanie społeczeństwu, jak duży jest ich wkład w rozwój społeczny na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym. Jest to również okazja do promowania wolontariatu oraz dzielenia się wiedzą i doświadczeniami.
A może święta będą okazją by zostać WOLONTARIUSZEM?

Uczniowie klasy 5 OTp spotkali się z  wolontariuszkami Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt, które opowiedziały o swojej pracy i o tym jakie warunki trzeba spełnić aby zostać wolontariuszem.

 Pani Kasia Gromska, która "jest głosem tych co nie poproszą same o pomoc" opowiedziała o procesie adopcyjnym zwierząt.

 

gg
b
chchch
uu
uuuu
mmm
zzz
sss
kkkk
chch
kkkkk
ss
a
g
h
ch
kkk
ww
f
e
jjj
Previous Next Play Pause

Shortbread, czyli szkockie ciasteczka maślane, stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną czy znajomymi.

Składniki dla 10 porcji: mąka pszenna typ 500 - 300 g, cukier - 100 g, masło 200 g - 1 kostka, szczypta soli

Przepis na shortbread:
Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm. Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.
Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.
Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).

SMACZNEGO :)

20231205_103522
20231205_103847
20231205_103525
20231205_104039
20231205_103530
20231205_104000
Previous Next Play Pause

Bartosz Sałaj, ukończył technikum w nasze szkole 13 lat temu (wychowawca Pan Michał Borodziuk), studiował na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie. Uczy historii w szkole podstawowej w Warszawie, a w wolnym czasie jest przewodnikiem miejskim, oprowadza turystów po stolicy.

 

396661538_674944351404608_5476317892162800817_n
371497544_844706617357553_5510429076443339554_n
Previous Next Play Pause


Wszyscy mamy marzenia, ale tylko część z nas je realizuje. Niektórzy zatrzymują się na etapie „chcę”. Inni zaczynają dążyć do osiągnięcia celu, ale szybko to zarzucają. Co zatem pozwala osiągnąć sukces? Wytrwałość – pasja i niezłomność w osiąganiu celów.

Agnieszka Kapusta absolwentka technikum w naszej szkole (2016), Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (2021), prezeska Klubu Uczelnianego AZS Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, laureatka nagrody im. Eugeniusza Pietrasika, a prywatnie siostra naszej koleżanki opowiedziała nam o swojej sportowej pasji, o tym w jaki sposób wyznacza sobie cele i konsekwentnie je realizuje.
Agnieszka z wykształcenia  jest technologiem żywności, ale pracuje w biurze Zarządu Głównego Akademickiego Związku Sportowego.

  • Agnieszka_2
  • Agnieszka_1

Agnieszka Kapusta: Czuję się działaczką Zaangażowana liderka i uśmiechnięta motywatorka – tak w kilku słowach określają koledzy i koleżanki z Lublina Agnieszkę Kapustę. To właśnie w jej ręce w tym roku trafiła Nagroda im. Eugeniusza Pietrasika. Wyróżnienie wręczane jest młodym osobom działającym na rzecz rozwoju środowiska akademickiego.

Agnieszka Kapusta: Czuję się działaczką - Pasja AZS Cafe AZS #51 – początek drogi
pasja.azs.pl


(5Otp z wychowawcą)

378288119_119024134634921_1391703754728881882_n
378323447_6610429239049960_1298169514078383016_n
Previous Next Play Pause

Wiktoria studiuje międzynarodowy biznes z językiem hiszpańskim na Nottingham Trent University.
Miasto Nottingham usytuowane jest w środkowej Anglii. Dużą popularność zyskało dzięki Robin Hoodowi, który według legendy mieszkał właśnie w tym miejscu. Obecnie jest to jedno z najbardziej studenckich i pełnych życia miast na wyspie.

Wiktoria opowiedziała nam o tym jakie wymagania trzeba spełnić na Nottingham Trento oraz w jaki sposób przejść przez dosyć trudny proces rekrutacji. 
Dowiedzieliśmy się ile kosztują studia w Wielkiej Brytanii.
Uniwersytet w Nottingham słynie z praktycznego podejścia do nauki. Zajęcia prowadzone są w aktywny sposób, opierając się na projektach i dyskusjach, co przygotowuje do pracy po studiach. Uczelnia zapewnia liczne praktyki i staże, aby jeszcze w czasie nauki, uczniowie mieli okazję zbierać doświadczenie zawodowe.
Wiktoria odbyła staż w ramach programu Erasmus w Walencji, mieście sztuki i nauki, które jest wiodącym ośrodkiem gospodarczym w Hiszpanii. Oprócz szerokich, piaszczystych plaż słynie również z Las Fallas największego i spektakularnego festiwalu fajerwerków na świecie.

Anna Socha 7 lat temu ukończyła technikum hotelarskie w naszej szkole, zaczynała od pracy na recepcji, dziś z pasją wykonuje pracę menagera hotelu Nihil Novi.

 

Klaudia Matysiak przez ponad cztery lata mieszkała w Kuwejcie, gdzie pracowała jako stewardessa w narodowych liniach lotniczych, potem wróciła do Radomia i otworzyła szkołę językową, pisze książkę.
Zobacz również: Polka o życiu w Kuwejcie. "To wciąż kraj bardzo konserwatywny"

Ernest Mączyński zdał maturę, skończył studia, z pasją wykonuje zawód fizjoterapeuty, jest nauczycielem.

Z Pawłem Majewskim planujemy się spotkać. Odwiedziliśmy hostel w Krakowie, w którym Paweł pracuje.

Podróże Małe i Duże - firma symulacyjna
przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

krakow_1
ulotka_7
ulotka_8
warszawa_3
ulotka_9
ulotka_6
wideń_gotowy_o
warszawa_4
ulotka_5
warszawa_2
Previous Next Play Pause

fot. 1 Otp, 2 Otp, 3 Otp, 3Ot

fot. E. Miedziocha, O. Krzyczkowska, A. Słabosz, A. Górnik

349248945_795410535131074_508919071595819895_n
346158487_2044965609178045_6565641546109307510_n
349226326_955696232139141_7068359423451845823_n
349213696_627539019000072_281028383043150106_n
345259477_2230844280444529_5971289881717226266_n
349239036_927314871904618_2024663968878790142_n
349031079_637725961188047_7755352157567356709_n
344777602_195606416760038_3627201024568531320_n
344955309_6252524144861067_615863050738117365_n
344771379_625307002822557_7788776666444298029_n
346131250_6400719859951505_2331896010320184110_n
350108353_287058757002493_5006767765679363293_n
350365407_204068479186025_2569632610366552195_n
343725030_204800489102281_1326855670734163051_n
350369897_977141876653065_2917109339246269204_n
350090894_3456392817961118_3226194784877068326_n
350344900_671254018148148_9127445169942940284_n
349212758_235154295799526_9092725749593192500_n
349212300_954563429125756_8741292997990237217_n
345156385_581651383854931_5761812568360205282_n
349282154_145619728509265_6100703338528188632_n
349699729_594485232776685_3252291341862103104_n
346163470_266486985839219_7067409260305205244_n
349413013_982521076089473_466027564101783780_n
346132775_918218529264879_4704437446532844433_n
346155118_628827562488805_4439806226216048099_n
345048880_6572114122812429_6750928586197521410_n
346134836_634950041485056_3713300113202443176_n
349268360_932326881402998_2533145054056477016_n
343726619_4218485141710248_6599096620098806223_n
350355827_635374568153850_99648616304641138_n
343756347_919294192513177_7798026900820004785_n
349212129_1626972474490696_165831688757532901_n
349520032_1983623615306170_7610441233748751788_n
344775220_1621296071684513_3994757580168398354_n
344790511_1304728367060850_2439075064928761529_n
343765099_1003129177725503_1360049160104002812_n
350023317_1223461908309952_8236492698410556813_n
349265344_256851650252963_9089903772186108530_n
343849720_988605802140608_970316431611687329_n
349298104_282441554130943_3349057929594187008_n
343778719_728288969047476_1465480054978093553_n
350312466_1429265294501204_7633962225245317095_n
343715990_1417179525679946_2305495386546529090_n
350256802_638579091466325_1579913791730072043_n
349224355_224572593657884_388779159006556548_n
349556745_3614937698730127_4537435063937001915_n
350371965_278195814653812_2450383517173473904_n
350372270_6367469413299976_1229625509088150052_n
349032627_1484276418772478_7504649852804883734_n

i spotkanie z ciekawymi ludźmi - Panem Dyrektorem lotniska Warszawa-Radom i Robertem - pracownikiem lotniska, absolwentem naszej szkoły.

20230428_082346
20230428_082652
20230428_080906(0)
20230428_082704
20230428_083635
20230428_075405
20230428_075232
20230428_075739
20230428_083638
20230428_075146
20230428_080748

Back to top