p2a_BANER_4
p2c
p2a_BANER_3
Previous Next Play Pause

WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych

fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder

343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
Previous Next Play Pause

koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
storczyk z karmelu
storczyk z karmelu
serwis synchroniczny
serwis synchroniczny
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
tort piętrowy obłożony masą cukrową, udekorowany żywymi kwiatami
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
kompozycja kwiatowa z żywych roślin
tort wykończony masą cukrową
tort wykończony masą cukrową
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw (carving)
348448432_1448855542318808_871329946151549122_n
jajko czekoladowe w koszyku z czekolady plastycznej
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
Previous Next Play Pause

344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
343334099_1385458455626165_1366420046357019368_n
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
343062879_3610812479163723_7123366336962298045_n
img,gcsi,14928f74ceaCe0F51F082478bD4F727b9f6b59E7,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
343603200_1713771925720836_7228854436646570548_n
343265899_1386959028816806_5299419328313487901_n
343438266_1326226784775631_5767590235412712556_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
343295299_250523987559025_8432370088470510927_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
343569693_240732461881894_5168732009419033163_n
343394551_762827852153770_8210938487049814385_n
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
343591848_213491911461745_861474664791959137_n
343438274_1252637292281981_6085576052915541649_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
img,gcsi,51b07592451203577205179d046BA6c38916E2Fe,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343261904_1046511426754157_8249147502069708791_n
343374892_1425984061518907_1490215207641805671_n
343658389_613727894028674_597917870760103510_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
343301332_205934832330135_2716702186558465018_n
343322553_794242961962636_5508826415389104750_n
343572421_577509241117695_6378662239888856210_n
343082296_766671395125520_4601567795604354067_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów - gości lokalu gastronomicznego - od ich wejścia do opuszczenia go. Zakres pracy technika usług kelnerskich to m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizacja zgodnie ze standardami obsługi konsumenta. Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy technik usług kelnerskich stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
    • HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera
  • rozliczania usług kelnerskich
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
  • rozliczania usług gastronomicznych

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język francuski (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy francuski

INNOWACJE

podstawy sommelierstwa w klasie trzeciej
florystyka w gastronomii w klasie czwartej

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik usług kelnerskich charakteryzuje się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • umiejętnością nawiązywania kontaktu z ludźmi 
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • kreatywnością
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • znajomością języków obcych (w turystycznych miastach, wymagana jest minimum znajomość języka angielskiego)
  • znajomością obsługi komputera, urządzeń cyfrowych, stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w pracowniach szkolnych oraz obiektach świadczących usługi gastronomiczne. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Typowymi miejscami pracy technika usług kelnerskich są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, zakłady gastronomiczne prowadzone przez hotele, centra biznesowe i domy weselne. Technik usług kelnerskich może być również zatrudniony na statkach i promach. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.

 

W ramach zajęć z obsługi kelnerskie młodzi adepci klasy pierwszej filetowali owoce tworząc piękne desery.

1684158472448
1684158472465
1684158472482
1684158472448
Previous Next Play Pause

Dnia 19.01.2023 roku klasy czwarte (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich) pod opieką Pana Zbigniewa Nowocienia wzięły udział w szkoleniu barmańskim  w Warszawie. Ambasador marki Monin Pan Paweł Jaworski zaprezentował nam ofertę  firmy i z jego pomocą przygotowywaliśmy drinki, lemoniady, kawy oraz herbaty.
Na zakończenie pokazów każdy spróbował swoich sił w byciu barmanem.
Na zakończenie szkolenia odbył się konkurs, w którym mogliśmy wygrać produkty marki Monin. Po krótkim egzaminie każdy otrzymał certyfikat.

Dnia 01.12.2022 r. brałem udział w Olimpiadzie Barmańskiej Monin Cup 2022, która dobywała się szkole gastronomicznej w Warszawie.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
w pierwszym był blint test, w którym trzeba było spróbować i rozpoznać 10 smaków syropów z oferty firmy Monin,
w drugim w ciągu 7 minut należało sporządzić 4 porcje własnego koktajlu.
Do konkursu przez miesiąc przygotowywałem się z Panem Nowocieniem. Był to długi okres chwil wesołych ale i trudnych  (nie jest to takie łatwe jak się wydaje).
Na olimpiadzie panowała bardzo miła atmosfera, wszyscy wzajemnie wspieraliśmy się.
Polecam każdemu udział w konkursach szkolnych i pozaszkolnych, jest to bardzo fajne przeżycie i doświadczenie, którego możemy już nigdy więcej nie powtórzyć :)

Patryk Rojek

1669983881089
1669983728394
1669983749301
1669983812213
1669983702986
1669983864299
1669983768376
1669983830282

 

W programie wizyta na strzelnicy - instruktaż stanowiskowy bezpiecznego posługiwania się bronią, próbne strzelanie i strzelanie na ocenę. A potem ognisko z pieczeniem kiełbasek.
Deszcz nam niestraszny, pięknie się moknie w dobrym towarzystwie.

1666270986264
1666270986246
1666270908625
1666254092852
1666254092862
1666270851947
1666270986216
1666253556212
1666253556258
1666253556237
1666254092872
1666270908643
1666253193182 (1)
1666270986230
1666270908660
fota 1
Previous Next Play Pause

1666253556237
1666253193182 (1)
1666270986246
1666254092872
1666270908643
1666270986216
1666254092862
1666253556258
1666270908660
fota 1
1666254092852
1666270908625
1666270986264
1666270986230
1666270851947
1666253556212

Back to top