WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych
fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder




CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów - gości lokalu gastronomicznego - od ich wejścia do opuszczenia go. Zakres pracy technika usług kelnerskich to m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizacja zgodnie ze standardami obsługi konsumenta. Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy technik usług kelnerskich stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
- HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
- HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
- uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
- przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach
W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ
- przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- wykonywania czynności związanych z obsługą gości
- planowania i nadzorowania pracy kelnera
- rozliczania usług kelnerskich
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
- rozliczania usług gastronomicznych
NAUCZANE JĘZYKI OBCE
język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język francuski (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy francuski
INNOWACJE
podstawy sommelierstwa w klasie trzeciej
florystyka w gastronomii w klasie czwartej
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik usług kelnerskich charakteryzuje się:
- miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
- otwartością i gościnnością
- uprzejmością i cierpliwością
- umiejętnością nawiązywania kontaktu z ludźmi
- umiejętnością współdziałania w zespole
- myśleniem analitycznym
- podzielnością uwagi
- umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
- odpornością na stres
- wrażliwością estetyczną i smakową
- kreatywnością
- umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
- znajomością języków obcych (w turystycznych miastach, wymagana jest minimum znajomość języka angielskiego)
- znajomością obsługi komputera, urządzeń cyfrowych, stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
Kształcenie praktyczne odbywa się w pracowniach szkolnych oraz obiektach świadczących usługi gastronomiczne. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Typowymi miejscami pracy technika usług kelnerskich są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, zakłady gastronomiczne prowadzone przez hotele, centra biznesowe i domy weselne. Technik usług kelnerskich może być również zatrudniony na statkach i promach. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.




W ramach zajęć z obsługi kelnerskie młodzi adepci klasy pierwszej filetowali owoce tworząc piękne desery.
Dnia 19.01.2023 roku klasy czwarte (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich) pod opieką Pana Zbigniewa Nowocienia wzięły udział w szkoleniu barmańskim w Warszawie. Ambasador marki Monin Pan Paweł Jaworski zaprezentował nam ofertę firmy i z jego pomocą przygotowywaliśmy drinki, lemoniady, kawy oraz herbaty.
Na zakończenie pokazów każdy spróbował swoich sił w byciu barmanem.
Na zakończenie szkolenia odbył się konkurs, w którym mogliśmy wygrać produkty marki Monin. Po krótkim egzaminie każdy otrzymał certyfikat.
Dnia 01.12.2022 r. brałem udział w Olimpiadzie Barmańskiej Monin Cup 2022, która dobywała się szkole gastronomicznej w Warszawie.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
w pierwszym był blint test, w którym trzeba było spróbować i rozpoznać 10 smaków syropów z oferty firmy Monin,
w drugim w ciągu 7 minut należało sporządzić 4 porcje własnego koktajlu.
Do konkursu przez miesiąc przygotowywałem się z Panem Nowocieniem. Był to długi okres chwil wesołych ale i trudnych (nie jest to takie łatwe jak się wydaje).
Na olimpiadzie panowała bardzo miła atmosfera, wszyscy wzajemnie wspieraliśmy się.
Polecam każdemu udział w konkursach szkolnych i pozaszkolnych, jest to bardzo fajne przeżycie i doświadczenie, którego możemy już nigdy więcej nie powtórzyć :)
Patryk Rojek
W programie wizyta na strzelnicy - instruktaż stanowiskowy bezpiecznego posługiwania się bronią, próbne strzelanie i strzelanie na ocenę. A potem ognisko z pieczeniem kiełbasek.
Deszcz nam niestraszny, pięknie się moknie w dobrym towarzystwie.
Strona 1 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec