CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Pobiera surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych. Zabezpiecza przed zepsuciem surowce, półprodukty i gotowe wyroby. Wykonuje obróbkę wstępną produktów (ręczną, mechaniczną, termiczną). Wykonuje gastronomiczny rozbiór mięsa. Wykonuje różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różne asortymenty potraw. Wykańcza, porcjuje, dekoruje i wydaje wyroby kulinarne. Sporządza potrawy dla różnych diet. Przygotowuje potrawy, napoje i desery podczas przyjęć okolicznościowych.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz (HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań)
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Kucharz powinien charakteryzować się:

  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • zainteresowaniem sztuką kulinarną
  • dyscypliną
  • odpowiedzialnością
  • kreatywnością
  • spostrzegawczością i podzielnością uwagi
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u prywatnych pracodawców. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować w kraju i za granicą w restauracjach, hotelach, na statkach, w firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, możesz np. otworzyć pizzerię, restaurację, firmę cateringową, firmę prowadzącą kursy gastronomiczne możesz też prowadzić blog kulinarny.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.

 

Tematem tegorocznego turnieju są „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”.

fot. M. Miedzińska

IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
20230126_104937
20230126_104925
20230126_101442
20230126_104917
20230126_104943
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
20230126_101415
20230126_101025
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441
20230126_104856
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
20230126_104904
Previous Next Play Pause

IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
20230126_104917
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950
IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
20230126_104943
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
20230126_104925
20230126_101442
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
20230126_104904
20230126_104937
20230126_101415
20230126_104856
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
20230126_101025
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888
IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441

Dlaczego warto jeść ryby?

  • Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
  • Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwasy omega-3. Należą do nich kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Dobowe zapotrzebowanie na oba te składniki wynosi 250 mg na dobę. Kwasy omega-3 są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W okresie płodowym oraz wczesnym okresie poporodowym są niezbędne do wzrostu mózgu dziecka.
  • Spożycie ryb 2-4 razy tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia udaru.
  • Dużo witaminy D znajdziemy w rybach tłustych. Najwięcej tej witaminy zawiera śledź.
  • Najwięcej witamina A zawierają ryby tłuste. Należą do nich śledź, łosoś, pstrąg i makrela. Witamina A wpływa pozytywnie na proces widzenia. Poprawia odporność i wykazuje efekt terapeutyczny w wielu infekcjach.
  • Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w rybach chudych takich jak szczupak czy okoń.

Potrawy z ryb wykonane na zajęciach z pracowni gastronomicznej z klasą 3ka i opiekunem Moniką Adamczyk:

319506057_2446444465511473_4472053645496446471_n
pstrąg z grila
319099814_558097922826251_419971852144397987_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319129035_696923495337138_8231160141520286198_n
zupa rybna z migdałami prażonymi
319326177_690333862443517_4379438580517979676_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319001346_690370555808495_6258129611574456081_n
pstrąg z grila
319163468_541351384565790_5729465562965809788_n
szczupak w sosie szarym
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na zajęciach z pracowni:

318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
318164329_1175447926679790_2280180508347373996_n
ryba w panierce marchewkowej z sosem pomarańczowo-tymiankowym
318639499_2352748124901458_5868850998628788644_n
ryba po polsku w szarym sosie
318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
Previous Next Play Pause

„Mój buraku, mój czerwony…”
Burak często kojarzy nam się z nielubianymi osobami, dlatego warto docenić to warzywo przynajmniej w Dzień Buraka. Ma one bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, m. in. na układ krwionośny nerwowy, pokarmowy, odpornościowy czy hormonalny.

Prozdrowotna moc buraka:

  • Nie bez przyczyny osobom ciężko chorym, np. na nowotwór, zaleca się picie soku z buraka. Buraki polepszają wydolność organizmu, a zawarta w nich betanina (naturalny barwnik) ma działanie przeciwutleniające, wspomaga walkę z niektórymi nowotworami oraz przywraca siły po chemioterapii.
  • Sok z buraka można pić również profilaktycznie, a nawet jest to wskazane, podobnie jak picie innych soków i regularne jedzenie owoców i warzyw.
  • Buraki powinny być na stałe obecne w diecie osób z nadciśnieniem i cierpiących na choroby układu krążenia. Zawarta w nich betanina obniża poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu.
  • Jedzenie buraków wpływa pozytywnie na produkcję krwi, a dzięki dużej ilości folianów także na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży. Foliany odgrywają również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.
  • Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne

Roladki z buraka z farszem z suszonymi pomidorami i ziołami, sałatka z buraków z rukolą i serem gorgonzola, pianka zapiekana z buraka wykonane przez klasę 3 ką i P. Monikę Adamczyk

b7
b6
b8
b4
b5
b2
Previous Next Play Pause

I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,

III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

GRATULUJEMY :)

40
66
28
63
25
2_m_3
I miejsce
50
64
III miejsce
62
II miejsce
65
2_m_4
34
27
53
30
59
III_m_1
49
5
39
4
I m_1
33
37
38
67
48
29
III_m_2
1_m2
Previous Next Play Pause

6
40
77
14
43
1
40
36
35
4
34
29
62
14
42
37
14
9
1_m2
69
31
39
IMG_0485
73
12
48
25
48
65
57
40
21
54
22
23
29
23
46
12
33
38
10
24
39
30
36
5
58
10
11

Dynia, podobnie jak ogórek, cukinia, kabaczek, melon i arbuz, należy do rodziny dyniowatych. Powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9), zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów, nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
  • Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn – zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
  • Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
  • Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.
  • Wpływając m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
  • Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

W dniu 26.10. 2022 w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO DYNI.
Na zajęciach z pracowni gastronomicznej w klasie 2ga pod opieką P. Marzeny Wnęt uczniowie wykonali pierogi z nadzieniem serowo dyniowym, frytki z dyni z surówką z kiszonej kapusty i ciasto dyniowe, a w klasie 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk tartę z nadzieniem z dyni i wanilii, zupę krem x dyni z prażonymi migdałami, placuszki serowe z pianką z dyni.

312800828_361750402803386_564868084615159023_n
Zupa krem x dyni z prażonymi migdałami
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
Ciasto z dyniowe
311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Pierogi z nadzieniem serowodyniowym
313129289_523717469573325_3429691407095262455_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312848211_1344690139670414_2497325683658540131_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
313003629_1999132470276713_939042180886571274_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312911632_737011687832647_1592626681017040357_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312995569_667087494972527_619086147160970330_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
Frytki z dyni z surowką z kiszonej kapusty
Previous Next Play Pause

Olkusz - Auschwitz

IMG_3430
IMG_20220526_141848
IMG_3433
IMG_3435
IMG_20220526_141517
IMG_3429
IMG_20220526_141452
Previous Next Play Pause

V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. 
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw. 
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,

31
5
24
26
30
14
12
25
13
24
3
22
21
2
14
25
20
1
Previous Next Play Pause

55
32
44
39
19
27
37
1
IMG_20220228_121201_resized_20220228_042820815
47
42
9
IMG_20220228_121151_resized_20220228_042821854
1111
57
28
50
49
2
48
5
29
33
43
18
40
35
52
45
IMG_20220228_121443_resized_20220228_042819695
IMG_20220228_121127_resized_20220228_042822957
36
IMG_20220228_121449_resized_20220228_042818518
41
Previous Next Play Pause

5
IMG_20220228_095356_resized_20220228_043137712
IMG_20220228_112025_resized_20220228_045043199
1
IMG_20220228_102454_resized_20220228_043130360
IMG_20220228_094951_resized_20220228_043249016
9
IMG_20220228_094934_resized_20220228_043251803
6
7
15
IMG_20220228_112423_resized_20220228_044939312
11
IMG_20220228_095026_resized_20220228_043246166
16
IMG_20220228_095002_resized_20220228_043247646
IMG_20220228_095415_resized_20220228_043135296
8
2
7
IMG_20220228_112221_resized_20220228_045042048
IMG_20220228_104615_resized_20220228_043037194
19
IMG_20220228_102445_resized_20220228_043131627
IMG_20220228_104741_resized_20220228_045045396
IMG_20220228_104600_resized_20220228_043038369
IMG_20220228_112402_resized_20220228_044942666
IMG_20220228_095427_resized_20220228_043134048
IMG_20220228_095339_resized_20220228_043136501
15
3
IMG_20220228_094914_resized_20220228_043253137
22
IMG_20220228_104707_resized_20220228_043036016
IMG_20220228_094939_resized_20220228_043250442
10
IMG_20220228_104548_resized_20220228_043039526
IMG_20220228_112415_resized_20220228_044940451
31
17
18
IMG_20220228_112428_resized_20220228_044938118
IMG_20220228_095439_resized_20220228_043132877
17
IMG_20220228_112409_resized_20220228_044941566
IMG_20220228_104714_resized_20220228_043034819
IMG_20220228_112006_resized_20220228_045044289
16
8
IMG_20220228_112237_resized_20220228_045040914

Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza.
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:

  • Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
  • „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR
  • „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
  • Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.

Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.

106
220
229
21
221
202
Wołowina z sałatką
105
103
113
215
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
115
203
Wołowina z sałatką
112
Krewetki z kalafiorem
213
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
116
Indyk w pomarańczach
104
114
Kurczak kompresowany z warzywami i ryżem
17
Previous Next Play Pause

3
36
223
108
207
61
5
2
11
39
38
212
16
47
4
37
29
46
12
25
32
40
109
31
205
222
43
110
1
44
58
6
210
9
22
15
30
42
14
10
62
107
7
 

Back to top