CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Pobiera surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych. Zabezpiecza przed zepsuciem surowce, półprodukty i gotowe wyroby. Wykonuje obróbkę wstępną produktów (ręczną, mechaniczną, termiczną). Wykonuje gastronomiczny rozbiór mięsa. Wykonuje różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różne asortymenty potraw. Wykańcza, porcjuje, dekoruje i wydaje wyroby kulinarne. Sporządza potrawy dla różnych diet. Przygotowuje potrawy, napoje i desery podczas przyjęć okolicznościowych.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • kontynuowanie nauki w branżowej szkole II stopnia
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 2h/2h/1h)
język zawodowy angielski

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Kucharz powinien charakteryzować się:

  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • zainteresowaniem sztuką kulinarną
  • dyscypliną
  • odpowiedzialnością
  • kreatywnością
  • spostrzegawczością i podzielnością uwagi
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u prywatnych pracodawców. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować w kraju i za granicą w restauracjach, hotelach, na statkach, w firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, możesz np. otworzyć pizzerię, restaurację, firmę cateringową, firmę prowadzącą kursy gastronomiczne możesz też prowadzić blog kulinarny.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.

 

Uczniowie klasy II ckb gr. kucharz podczas zajęć pracowni gastronomicznej z okazji Dnia Dziecka wykonywali sushi. Było mnóstwo zabawy podczas tworzenia przepysznych futomaków, urimaków, hosomaków i nigiri.

img,gcsi,9400A280140a0B9D972C5215e3AFab6a3faaB28b,mpid,7,maxwidth,1318,maxheight,689
IMG_20230601_104921
IMG_20230601_110647
IMG_20230601_110638
IMG_20230601_105733 (1)
IMG_20230601_104641
Previous Next Play Pause

Mateusz Wójcik z klasy 3 ka zajął trzecie miejsce w w VI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Mateusz przygotował roladki z łososia w nori z sosem jagodowo-miętowym z kawiorem molekularnym oraz serkiem śmietankowym i chipsem z parmezanu oraz kotlety rybne z boczkiem z sosem pomarańczowo - tymiankowym z ryżem ala risotto z chipsem z boczku, ze skóry ryby oraz limonki i z sałatką w fenkułem włoskim z marchwi groszku i orzechów laskowych.
Gratulujemy.

343191752_911405816751210_3843515694794006285_n
343755828_198419829183947_1599638802408070699_n
343790449_971221243900603_4844689643568254757_n
343756617_148978674809076_3016700156999758366_n
343801083_620732706262671_4882550571375146893_n
343724328_6312493765460345_2397382217636565664_n
343850656_597732848969971_2535118636639832871_n
IMG_1059
343881842_623803559260093_8756066553609872319_n
343928249_786117759614870_4185730510273426191_n
343846219_2225810640952199_6344320368063453229_n
343744310_1642409626211715_1013553342237523817_n
343840616_850177329785582_319454456181293144_n
343974074_272263528466082_7663914377489969838_n
343758472_801373134737371_5509661207610364907_n
343767143_891168231964238_388857655861006152_n
343759901_220947940558968_3400051120766637688_n
343750988_926980048521786_2905424589945147139_n
343756973_1409941996507872_5423429101543805481_n
343761282_2831477603656468_6054209117019570880_n
IMG_1055

Mowa oczywiście o Walentynkach, zwanych także Dniem Świętego Walentego!
Popularne Walentynki obchodzone 14 lutego, to święto miłości.

Kim był św. Walenty?
Święty Walenty był rzymskim kapłanem. Udzielał on ślubów zakochanym parom. Miał moc uzdrawiania chorych i pocieszania nieszczęśliwych. Dzień Świętego Walentego obchodzimy od kilku lat, ale z roku na rok rośnie ilość sympatyków tego święta.
To świetna okazja do wyznania miłosnych i ciepłych gestów.

My oczywiście jesteśmy za, bo nigdy dość okazji, aby powiedzieć "Lubię Cię", "Kocham", "Uwielbiam". Cóż w tym złego. Tego dnia każdy powinien czuć się kochany. Dzień Św. Walentego obchodzony jest na całym świecie, ale największą popularnością cieszy się w USA. Tego dnia dosłownie wszyscy obsypują się karteczkami, maskotkami, prezentami, kwiatami i słodyczami oraz przyrządzonymi potrawami.

Uczniowie z klas technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali ciekawe potrawy walentynkowe. Wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością.

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 ka pod opieką P. Marzeny Wnęt

327960889_3465990330334024_4349917799321726603_n
desery walentynkowe
327818380_1335960750562070_1127653597649588157_n
sałatka z tostami w kształcie serca
327479955_868913084362818_5743034550959498298_n
camembert smażony z żurawiną
327590712_907431930450868_3296911992874768762_n
grzanki z jajkiem sadzonym
329019846_2262905830549602_8989686600397424399_n
suflet z sera
328161180_867886287612576_650683948769179242_n
desery walentynkowe
327998901_500421832269470_1197220083455049644_n
desery walentynkowe
328334248_496421815902409_3627088697662289052_n
sałatka w koszyczku serowym
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (1 grupa) pod opieką P. Urszuli Tusiek

329716940_715560963377361_484588224216038597_n
329558675_5809924482432537_4254095470094198860_n
329474984_578498930822493_5513533058823908851_n
329424163_3382762018655104_8155034111878411324_n
329350023_878751416694727_1175766731989457783_n
328321491_561138292626428_7634416428872111386_n
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (2 grupa) pod opieką P. Agnieszki Krawczyk

329110757_715336723503007_4818253373906244779_n
328715619_518102373771905_1134011732059770183_n
329454173_2112103958982338_2906278642559193420_n
329401675_1703500226732765_1302215056666958034_n
329562807_909313273541385_2124361654318060361_n
329324203_860371325020872_6428188158274817213_n
329589055_915055423175019_2177914985377175102_n
329562815_1565230007322693_8640450373234499528_n
329400368_1353618635461308_3806657556235103925_n
329598133_558983122957076_1665009230975665726_n
329019178_907441100439424_6485875135880057797_n (1)
329367678_1638700413253212_2219654078542228243_n
329469863_1984493145242282_6932937909818002415_n
329651340_587096249508554_1182366513782615220_n
328231014_767072214301818_6247264769399023218_n
Previous Next Play Pause

Szkolna poradnia dietetyczna składa najserdeczniejsze życzenia walentynkowe:
W dniu świętego Walentego, nic nie może dziać się złego, nikt nie może się dziś złościć, bo dziś nadszedł dzień miłości.

Tematem tegorocznego turnieju są „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”.

fot. M. Miedzińska

20230126_104856
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888
20230126_104937
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
20230126_101415
20230126_101025
20230126_104943
20230126_104925
20230126_104904
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
20230126_104917
20230126_101442
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
Previous Next Play Pause

20230126_104904
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
20230126_104925
20230126_104917
20230126_104937
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
20230126_101415
20230126_101025
IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
20230126_101442
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
20230126_104943
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
20230126_104856

Sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, również na środowisko naturalne. Od tego jak produkujemy żywność i co jemy zależy różnorodność biologiczna i klimat. Światowy Dzień Wegetarian jest dobry momentem do refleksji nad zawartością naszego talerza. Przysłowie “jesteśmy tym co jemy” należy traktować dosłownie i zadbać o prawidłową dietę.
Dieta bezmięsna zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in.:

  • otyłości,
  • cukrzycy typu 2.,
  • choroby niedokrwiennej serca,
  • nadciśnienia tętniczego
  • nowotworów.

W Polsce jest coraz więcej chętnych na tego typu dietę, a raczej styl życia. Rośnie świadomość konsumencka w kwestii zdrowego odżywiania. Liczba konsumentów, którzy przechodzą na dietę roślinną wzrasta. Podobnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe. Szacuje się, że już jedna piąta z nas to wegetarianie. Są to głównie ludzie młodzi, poniżej 34 roku życia.
Podstawą diety wegeteriańskiej są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze oraz przetwory mleczne. I każda dieta, aby nam służyła, powinna być odpowiednio zbilansowana. Stosując dietę wegetariańską, ważne jest to, aby w naszym jadłospisie znalazły się różne źródła białka, takie jak: jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Powinniśmy komponować potrawy z różnokolorowych warzyw i owoców. Około połowę warzyw w diecie powinny stanowić zielone warzywa bogate m.in. w wapń, żelazo, kwas foliowy. Bardzo dobrym źródłem węglowodanów będą rozmaite kasze, ryż, razowy makaron oraz pieczywo pełnoziarniste. Pamiętajmy również o regularnych posiłkach – co najmniej 5 razy dziennie.

Dania wykonane przez uczniów klasy 2ckb

327455073_689088736296886_866141358854151574_n
kotlet z selera
327900776_6229674547091301_8241294809861513263_n
kotlet z soczewicy
328232355_1331248057670665_3273734169545063455_n
kasza kuskus z duszonymi warzywami
327297441_889377648774689_6472711138384987905_n
kotlet z selera
326908825_2069430999932611_5476823741553453111_n
kotlet z soczewicy
327182107_511050537804229_6130097422363453843_n
kasza kuskus z duszonymi warzywami
Previous Next Play Pause

Dlaczego warto jeść ryby?

  • Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
  • Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwasy omega-3. Należą do nich kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Dobowe zapotrzebowanie na oba te składniki wynosi 250 mg na dobę. Kwasy omega-3 są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W okresie płodowym oraz wczesnym okresie poporodowym są niezbędne do wzrostu mózgu dziecka.
  • Spożycie ryb 2-4 razy tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia udaru.
  • Dużo witaminy D znajdziemy w rybach tłustych. Najwięcej tej witaminy zawiera śledź.
  • Najwięcej witamina A zawierają ryby tłuste. Należą do nich śledź, łosoś, pstrąg i makrela. Witamina A wpływa pozytywnie na proces widzenia. Poprawia odporność i wykazuje efekt terapeutyczny w wielu infekcjach.
  • Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w rybach chudych takich jak szczupak czy okoń.

Potrawy z ryb wykonane na zajęciach z pracowni gastronomicznej z klasą 3ka i opiekunem Moniką Adamczyk:

319129035_696923495337138_8231160141520286198_n
zupa rybna z migdałami prażonymi
319001346_690370555808495_6258129611574456081_n
pstrąg z grila
319326177_690333862443517_4379438580517979676_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319506057_2446444465511473_4472053645496446471_n
pstrąg z grila
319099814_558097922826251_419971852144397987_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319163468_541351384565790_5729465562965809788_n
szczupak w sosie szarym
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na zajęciach z pracowni:

318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
318164329_1175447926679790_2280180508347373996_n
ryba w panierce marchewkowej z sosem pomarańczowo-tymiankowym
318639499_2352748124901458_5868850998628788644_n
ryba po polsku w szarym sosie
318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
Previous Next Play Pause

„Mój buraku, mój czerwony…”
Burak często kojarzy nam się z nielubianymi osobami, dlatego warto docenić to warzywo przynajmniej w Dzień Buraka. Ma one bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, m. in. na układ krwionośny nerwowy, pokarmowy, odpornościowy czy hormonalny.

Prozdrowotna moc buraka:

  • Nie bez przyczyny osobom ciężko chorym, np. na nowotwór, zaleca się picie soku z buraka. Buraki polepszają wydolność organizmu, a zawarta w nich betanina (naturalny barwnik) ma działanie przeciwutleniające, wspomaga walkę z niektórymi nowotworami oraz przywraca siły po chemioterapii.
  • Sok z buraka można pić również profilaktycznie, a nawet jest to wskazane, podobnie jak picie innych soków i regularne jedzenie owoców i warzyw.
  • Buraki powinny być na stałe obecne w diecie osób z nadciśnieniem i cierpiących na choroby układu krążenia. Zawarta w nich betanina obniża poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu.
  • Jedzenie buraków wpływa pozytywnie na produkcję krwi, a dzięki dużej ilości folianów także na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży. Foliany odgrywają również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.
  • Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne

Roladki z buraka z farszem z suszonymi pomidorami i ziołami, sałatka z buraków z rukolą i serem gorgonzola, pianka zapiekana z buraka wykonane przez klasę 3 ką i P. Monikę Adamczyk

b7
b6
b5
b2
b4
b8
Previous Next Play Pause

I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,

III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

GRATULUJEMY :)

27
49
5
59
40
29
I miejsce
63
64
25
50
2_m_3
1_m2
66
28
III miejsce
III_m_2
37
53
II miejsce
30
67
62
48
33
34
39
2_m_4
III_m_1
65
4
I m_1
38
Previous Next Play Pause

25
12
36
14
IMG_0482
70
37
2_m_4
48
35
19
4
10
68
77
4
46
IMG_0474
13
15
30
44
42
38
50
17
5
43
59
II miejsce
6
18
24
17
32
41
35
76
4
9
63
51
16
66
58
48
40
III miejsce
37
2

Back to top