Rządowy program na lata 2014-2016 przyjęty na mocy uchwały Rady Ministrów z dnia 28 lipca 2014 r. „BEZPIECZNA I PRZYJAZNA SZKOŁA” w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w roku szkolnym 2016/2017

Od września tego roku nasza Szkoła realizuje rządowy program przyjęty uchwałą Rady Ministrów w 2014 r. „BEZPIECZNA I PRZYJAZNA SZKOŁA”. Celem projektu jest zapobieganie otyłości wśród dzieci i młodzieży, a tym samym zwiększenie szans na ich prawidłowy rozwój, zdrowie i sukcesy w nauce. W ramach programu realizowane były działania dotyczące wdrażania zasad prawidłowego żywienia wśród uczniów i wychowanków. Głównym założeniem tych działań jest współpraca z regionalnymi szkołami podstawowymi i gimnazjalnymi. W realizacji programu w ZSSiH współpracowały radomskie szkoły:

  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi im. św. Kazimierza Jagiellończyka w Radomiu
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 9 im. Henryka Sienkiewicza w Radomiu
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 24 im. Kornela Makuszyńskiego w Radomiu
  • Publiczne Gimnazjum nr 2 im. Adama Jerzego Czartoryskiego w Radomiu
  • Publiczne Gimnazjum nr 10 im. Lotników Polskich
  • Publiczne Gimnazjum nr 13 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Polskich Noblistów w Radomiu

Uczniowie tych szkół odbyli u nas warsztaty żywieniowe, na których poznali zasady zdrowego odżywiania, nauczyli się dokonywać zdrowych wyborów spośród produktów spożywczych i dowiedzieli się jakie ryzyko nosi spożywanie wysoko przetworzonej żywności z dodatkiem barwników i konserwantów. Warsztaty przeprowadzili nasi uczniowie z klas III Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Byli oni instruktorami dla młodych kolegów w przygotowywaniu przez nich zdrowego, wartościowego II śniadania do szkoły.

20161027_104347
DSC00051
4
3
z16pg10wk
z8pg10wu
2
20161027_104308
1
DSC00176
DSC00123
z17pg10wj
DSC00134
DSC00056
20161027_104401
DSC00158
DSC00156
20161027_104329
DSC00102
DSC00139
DSC00064
DSC00161
DSC00183
DSC00101
DSC00121
z18pg10wi
DSC00131
z21pg10wd
z14pg10wm
z22pg10wc
DSC00097
DSC00055
20161027_104357
z1pg10
DSC00122
z2pg10
DSC00117
DSC00169
z15pg10wl
DSC00141
DSC00142
DSC00067
DSC00095
20161027_104333
DSC00108
DSC00071
DSC00106
20161027_104352
DSC00053
DSC00155

W każdej ze szkół, które współpracują z nami w ramach programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”, odbyły się również prelekcje dla rodziców na temat zdrowego odżywiania oraz jego wpływu na rozwój i zdrowie dzieci i młodzieży oraz ich sukcesy w nauce.

DSC00222
DSC00214
DSC00198
DSC00038
DSC00041
DSC00211
DSC00201
DSC00220

Przeszkolony został także personel stołówek i sklepików szkolnych w świetle nowego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
INFORMATOR DLA STOŁÓWEK

Back to top