Pracując w cukierni "SORIANI" w Rimini zdobywamy co dzień nowe doświadczenia.

Uczymy się formowania prawdziwych croissantów z pysznymi nadzieniami, robienia tradycyjnego włoskiego ciasta - "Piade dei Morti". Pracujemy z masą cukrową tworząc z niej różne kształty, wykorzystywane potem jako ozdoby do tortów, które również składamy.
Mamy bardzo przyjazną dla nas atmosferę i cudownych pracowników wokół, którzy gdy trzeba pomagają nam.
Stażyści.

627749CD-E4DE-41A6-8723-7B1D4B424A69.jpeg
7E3C1E8B-D38E-4008-9033-5BBC06188384.jpeg
A27E0278-BEF3-44FC-9F02-13133E470EF0.jpeg
390CE3A4-63F3-4E3F-9EC8-DA4816F3E788.jpeg
BE4CAF0B-BF12-44C4-88F5-5FD8067F9A00.jpeg
8DDC364E-5A5F-4142-BE71-33479230A6D4.jpeg

Dwa miejsca które warto odwiedzić we Włoszech to Florencja i San Marino.
Florencja kolebka i perła renesansu, miasto Michała Anioła i Leonarda da Vinci przywitała nas przepiękną pogodą☀️ i zapierającymi dech w piersiach widokami. Podziwialiśmy między innymi plac Duomo z niesamowitą katedrą i słynną kopułą Brunelleschiego, plac Signoria, gdzie znajduje się Palazzo Vecchio i wspaniałe posągi Loggia dei Lanzi.
Tydzień później pogoda spłatała nam figla i San Marino, jedno z najmniejszych państw świata, słynące z malowniczych widoków i zabytkowych twierdz podziwialiśmy spacerując we mgle 😶‍🌫️

88C8CC9C-FBAF-45CB-A90A-7DFF7CC20B19.jpeg
A01FAAD3-FF4B-46BC-B32D-FCA19C3418C3.jpeg
4C245DB5-4C17-4656-9916-5EF775EFAAB3.jpeg
8EC596A3-7967-499F-A6B3-EFB3DBAFFCE2.jpeg
73C453AD-7BA2-4EE3-A349-D3BBE8434943.jpeg
CCDEB6B1-3355-4488-8446-A0D6D451426A.jpeg
98E23A92-E6CA-4647-842F-25B57C761B66.jpeg
D2056CCA-95F4-44CC-AC01-88777B209029.jpeg
386161C2-8A43-440B-9EB9-48534B506709.jpeg
29BB909E-EBDD-4B70-8B42-EF53B8911E59.jpeg
84AA40A1-4002-4233-A7D9-A0BA52EC3B46.jpeg
A7F3BE3E-860F-4FFF-B911-8B426680735A.jpeg
562ECDD0-A707-4064-A0CF-FF81F98D3120.jpeg
0F185F4F-BA25-4C99-ABE2-E91484DB783E.jpeg
BF1AF89D-646C-4387-8D66-97451416E7A2.jpeg
4BFE68F2-1E6A-4102-81F3-FE5136F051BA.jpeg
009BAD4A-E50F-41CD-9A54-8105D4F46ECD.jpeg
8AB0B0B6-70AC-4C4D-A3CD-11C5C27DCD69.jpeg
C06A56D8-954A-424F-ABB5-F2CEFCEDFEC2.jpeg
D552FA44-FC3A-4524-ADEB-43BD12DB371F.jpeg
C32297EE-07A7-419E-B1DE-EEE694D955F7.jpeg

Jesteśmy kolejną grupą odbywającą staż zagraniczny w Riminii czyli Adam, Martyna - kucharze; Michał, Kasia - cukiernicy; Czarek, Julia - hotelarze, a naszym opiekunem jest pani Ewa Guść.
Pierwszy dzień pobytu to święto w Riminii, zaczęliśmy od wspólnego zwiedzania zabytków, pięknych kamienic oraz uliczek, którymi będziemy zmierzać do pracy. Ciekawym miejscem jest Muzeum reżysera Federico Feliniego, który się tutaj urodził. Spotkaliśmy się z panią Karoliną z Sistema Turismo, która omówiła szczegółowy program naszego pobytu i pracy. Tego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami. Każdy z nas został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie będzie zdobywał doświadczenie zawodowe oraz poznawał język i kulturę. Pierwszy dzień to nie tylko czas na zapoznanie się, to również początek pięknej przygody. Stażyści (Michał, Kasia, Czarek, Julia, Adam, Martyna) cdn... Ciao;)

72B134B4-1116-4BFB-B3E5-635D1B1899A2.jpeg
AEA6B09E-19B3-4082-8A12-ED93C6994D42.jpeg
B1C71EE0-4AE9-4DD0-8F72-9188516986F8.jpeg
3905167C-F663-4150-BAD1-86511D626357.jpeg
D22C1743-CA09-4350-B275-CB6368084FD8.jpeg
FB5343ED-C0D0-4BC7-B370-06C10798FABD.jpeg
79B53C65-5C56-4604-8619-008D93F682A0.jpeg
6621625B-761B-48B4-836B-D1A97BD3100B.jpeg
7505B051-D6B3-4E19-8B7A-545C05404E27.jpeg
333F24AF-0C22-4767-93D4-88B325F12BD8.jpeg
CE73DF5D-AFE0-4009-8837-73257345F664.jpeg
CAA55C16-F219-4D50-96CA-85CC463BA5B7.jpeg
40AB0C87-D4B9-4F12-AFE0-1191A243C342.jpeg

Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką,  a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.

Stażystki Zuzanna i Wiktoria

H6
H3
H9 2
Hot1
H4
H44
H7
H11
H9
Hot9
H12
H1
H30
H8

W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola

C2
C3
C4
C1
C7

Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia

G2
G1
G4
G3
67C9CEF8-DC55-473D-A7D0-3462741365E7.jpeg

Przyzwyczajamy się do nowych warunków życia i pracy na najbliższe trzy tygodnie. Po pracy (Zuzanna i Wiktoria pracują w HOTELU SOVRANA, Julia i Nikola w cukierni BIANCHI, Natalia i Monika w RISTORANTE LIDO) poznajemy  miasto - małe, kameralne z wąskimi uliczkami, z bardzo szeroką i piaszczystą plażą. Słuchamy historii na temat starożytnych rzymskich budowli, które opowiada nam Pani Karolina, nasza opiekunka (Polka, zaczynała od stażu, obecnie mieszka w Rimini pracuje w SISTEMA TURISMO).
Korzystamy z trolejbusowej linii szybkiego transportu  Metromare (nie spóźniają się, jeżdżą szybko i często, w przeciwieństwie do autobusów).
Poznajemy nowych ludzi, którzy pracują w hotelu JOLIE (tu mieszkamy) i RISTORANTE LIDO (miejsce pracy Moniki i Natalii, tu jemy lunch i kolację) i SISTEMA TURISMO (nasi włoscy partnerzy) c.d.n.
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna

P7
P3
P12
P6
P8
P2
P9
P11
P1
P4
P10
Previous Next Play Pause

O7
O11
O4 2
O3
O4
O9 2
O2
O1
O6
Previous Next Play Pause
 

Będąc we Włoszech mieliśmy okazję przekroczyć granice innego państwa. San Marino – klimatyczna Republika o imponującej historii.
Po dotarciu na miejsce zauważyliśmy wspaniałe widoki na okoliczne wzgórza, które otaczają miasto. Natomiast po przeciwnej stronie Sanmaryńczycy mają zapierający dech w piersiach widok na rozległe Morze Adriatyckie.

1 (2)
2 (3)
3 (2)
Previous Next Play Pause
 


7 (3)
6 (2)
5 (2)
Previous Next Play Pause

Wycieczkę zaczęliśmy od spotkania z Panią przewodnik, która oprowadziła nas po stolicy. Pomimo że, San Marino jest małym krajem, ma ogromny szacunek do swoich tradycji, kultury, a szczególnie do swojej niezależności. Zobaczyliśmy miejski ratusz, w którym jednocześnie sprawuję władzę dwóch kapitanów regentów.


Następnie udaliśmy się do Bazyliki Św. Marino, w której lokalni mieszkańcy wierzą, że spoczywają prochy założyciela San Marino

10 (1)
9 (2)
Previous Next Play Pause

Mogliśmy zwiedzić dwie wieże oraz podziwiać zgliszcza trzeciej z nich które w przeszłości pełniły funkcję obronną, a obecnie wpisane są na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

12 (2)
13 (3)
11 (1)
Previous Next Play Pause

W drugim tygodniu naszej przygody w Rimini, pochłonęliśmy się w świecie kulinariów. Poznaliśmy tajniki przyrządzania włoskiej kuchni, gotując z pasją i precyzją.
Każdy posiłek to nie tylko smakowita podróż, ale także sztuka tworzona z sercem. To był czas pełen aromatów, przygód kulinarnych i niezapomnianych doświadczeń.
Klimat który panuje na kuchni w lokalnej restauracji jest jak rodzinne gotowanie.

20241001200950.jpg
4 (3)
1 (1)
2 (2)

Podczas drugiego tygodnia pracy w cukierni Bianchi Riccione nauczyliśmy się jak przyrządzać różne włoskie wyroby cukiernicze takich jak tiramisu, ferri di cavallo, bomboloni oraz saint’honore.

6 (1)
7 (2)
8 (1)
5 (1)
Previous Next Play Pause

Tydzień był intensywny.

Podczas naszego drugiego tygodnia praktyk, doszkoliłyśmy swoje nowo nabyte umiejętności w zawodzie. Wszyscy pracownicy hotelu, w którym pracujemy, z chęcią współpracują z nami i dzielą się swoimi doświadczeniami. Codzienne dbałyśmy o komfort gości, dbając o czystość pokoi. To był czas poświęcony doskonaleniu umiejętności pracy w zespole i poznawaniu tajemnic funkcjonowania hotelu.

12 (1)
9 (1)
10
11

CITY BREAK Florencja
Florencja, stolica Toskanii i perła renesansu. Na miejsce dotarliśmy pociągiem na stację Santa Maria Novella.
Pierwsze kroki z przewodnikiem skierowaliśmy do historycznego centrum tuż przy Bazylice Santa Maria Novella.
Absolutnie podstawowe miejsca do zwiedzania są zaliczone: Piazza del Duomo z najsłynniejszą katedrą Santa Maria del Fiore. Kopuła tej katedry jest okrzyknięta cudem inżynierii renesansowej.

14 (1)
15 (1)
16
13 (2)
Previous Next Play Pause

DRZWI RAJU - wykonane z brązu przedstawiające sceny ze Starego Testamentu – wykonane jako ukłon w stronę nie umiejącej czytać i pisać ludności.

18
17
Previous Next Play Pause

PIAZZA DELLA SIGNIORA
Swoiste muzeum sztuki na świeżym powietrzu i kolebka Florencji. Jest tu Palazzo Vecchio-siedziba władz miejskich, Loggia dei Lanzi oraz zabytkowa fontanna Neptuna.
Florencja JEST pięknym miastem. Podziwialiśmy imponujące zabytki i spacerowaliśmy po urokliwych uliczkach pełnych historii.
Odkryliśmy także urocze kawiarenki, gdzie serwowano pyszne włoskie przysmaki.
To był magiczny dzień pełen niezapomnianych widoków i smaków!


21 (2)
20
Previous Next Play Pause

Nie tylko Rimini położone nad północnym Adriatykiem jest uroczym włoskim miasteczkiem. Region Emilia-Romania ma znacznie więcej do zaoferowania. Właśnie dlatego korzystając ze słonecznej pogody wybraliśmy się po pracy do pobliskiej miejscowości Santarcangelo.
Musimy przyznać, że korzystanie z miejscowej komunikacji publicznej wymaga wiele cierpliwości.

1
2 (1)
Previous Next Play Pause

To urocze miasteczko oferuje piękne krajobrazy i pozwala poczuć autentyczną włoską kulturę z dala od turystycznego tłumu. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jest zabytkowy zamek Castello Malatestiano.

Nie mniej ważnym symbolem miasta jest Arco Ganganelli – łuk triumfalny.

Ciekawym miejscem jest unikatowe Museo del Bottone-poświęcone historii i sztuce tworzenia guzików.
Jednak to widoki są najpiękniejsze!

 

8
7
6
7
Previous Next Play Pause

Odbywany praktyki we Włoszech w restauracji LIDO.
Nasi współpracownicy serdecznie nas przyjęli z otwartymi ramionami. Podczas pracy rozwijamy umiejętności kulinarne zdobyte w szkole, ucząc się nowych technik i sekretów kuchni włoskiej. To niezwykłe doświadczenie, które pozwala nam poszerzyć naszą wiedzę i umiejętności w gastronomii.

31
33
3
32
Previous Next Play Pause

Back to top