Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Previous Next Play Pause

fot. Agnieszka Bilska, Kacper Wojtysiak

s55
s79
s65
s32
s37
s51
s83
s17
s72
s20
s86
s100
s62
s85
s6
s66
s50
s75
s87
s27
s35
s14
s24
s70
s23
s73
s89
s71
s68
s74
s25
s91
s58
s77
s8
s94
s57
s10
s26
s90
s82
s13
s33
s36
s34
s9
s80
s7
s19
s53

Uczniowie klasy 3 Ka z Szefem Kuchni w Restauracji Stylowa (w Europejskim Boutique Hotelu w Radomiu) przygotowali ratatouille, ravioli z serem feta, gazpacho, doradę ze szpinakiem i sosem cytrynowym.
To nagroda, którą dla klasy zdobyli Agata, Eryk, Kamil i Mateusz zajmując pierwsze miejsce w konkursie na najlepszą zupę w czasie IX Festiwalu Zupy.

 

8
11
12
25
w444
13
21
1
9
28
10
3
4
16
22
23
15
30
31
14
18
19
17
5
2
26
6
24
w55
20
29
7
27

W sobotę 17.12.2016 r. odbyła się lekcja z Mistrzem Kelnerskim panem Jerzym Morawskim, wieloletnim pracownikiem restauracji w Hotelu Marriott w Warszawie. W zajęciach uczestniczyło 10 uczniów klas II Ke, III Ke.
Po zajęciach uczniów przeszkoleni zostali nauczyciele z profesjonalnej obsługi konsumenta.

 

18 listopada 2016 grupa uczniów z klas II w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w „Lekcji z Mistrzem”, której tematem była kuchnia azjatycka. Mistrzem był Jakub Korczak z Akademii Fumenti - ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia, juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju, twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.
Uczniowie poznali pochodzenie, zastosowanie, właściwości lecznicze połączone z degustacją, wielu przypraw i produktów kuchni azjatyckiej: imbiru, galangali, trawy cytrynowowej, korzenia kurkumy, perilli, bazylii tajskiej, pieprzu syczuańskiego, pasty miso,sosu ostrygowego, grzybów mun,shitake i enoki. Mieli również możliwość gotowania pod okiem Mistrza - przygotowali tataki z marynowanej gęsiny, puree z pietruszki i marynowanego różowego imbiru, pappardelle z ogórka z kolendrą. Po zakończeniu bardzo ciekawej Lekcji z Mistrzem, rozpoczęło się szkolenie dla nauczycieli podczas którego wykonano fantastyczne dania azjatyckie: spring rollsy z pieczonymi warzywami korzeniowymi, krewetki w czerwonej paście curry, zupa pho z gęsi, tapiokę w mleku kokosowym z karmelem limonkowym i kwiatami storczyka. Bardzo dziękujemy Mistrzowi Kubie Korczakowi za fantastyczne smaki i atmosferę podczas szkoleń.

   

W czasie spotkania Krzysztof Urbańczyk - przedstawiciel firmy Hortex - opowiedział o zaletach mrożonych owoców i warzyw.
Uczniowie przygotowywali dania wg receptur i z produktów Hortex.

75
54
71
78
46
97
61
70
45
56
32
37
39
44
41
51
49
27
25
35
333
38
18
12
50
65
7
30
24
62
22
10
34
9
69
89
3
2
53
73
43
58
13
15
66
57
17
5
92
14

Wyróżniający się uczniowie klas o profilu kelner, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych spotkali się z mistrzem, tym razem - baristą.
Uczestniczyli w warsztatach sensoryczno-baristycznych, poznawali alternatywne metody zaparzania kawy.
Podczas warsztatów uczniowie rozróżniali aromaty, identyfikowali smaki, poszerzyli wiadomości z zakresu towaroznawstwa kawy. Przeprowadzili analizę sensoryczną najbardziej popularnych gatunków kawy: ARABIKI i ROBUSTY. Wybraną metodą alternatywną zaparzali kawę.
Wszyscy uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe, co pozwoli im wykorzystać je w pracy własnej.

z1
z2
z3
z4
z5
z6
z7
z8
z9
z10
z11
z12
z13
z14
z15
z16
z17
z18
z19
z20
z21
z22
z23
z24
z25
z26
z28
z29
z31
z32
z33

Back to top