Kształcenie odbywa się w cyklu 5-letnim, jednak autorskie przedmioty z zakresu funkcjonowania personelu pokładowego pojawią się już w drugiej klasie.
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym, wychowania fizycznego i języka angielskiego w zakresie rozszerzonym (specjalistyczna komunikacja – konwersacje) oraz przedmiocie specjalizującym: obsługa pasażerska i komunikacja w transporcie lotniczym i morskim.
Celem innowacji jest zapoznanie młodzieży z pracą stewardessy/stewarda pracującej/pracującego na statkach powietrznych i morskich. Omówione zostaną wymagania, umiejętności oraz preferencje personalne pracowników pokładowych, dyscyplina mundurowa oraz wygląd zewnętrzny.
Zajęcia uatrakcyjniają liczne wycieczki przedmiotowe na lotniska krajowe i zagraniczne, do Londynu połączone z zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa na pokładzie podczas lotu i na lotnisku w języku angielskim, wycieczka promem do Szwecji, terminal, branżowe spotkania z przedstawicielami zawodu Steward/Stewardessa, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz animacji czasu wolnego.
Ważnym elementem innowacji będzie doskonalenie kompetencji językowych w zakresie języka zawodowego angielskiego i włoskiego w połączeniu z obsługą turysty, podróżnego w samolocie, promie, statku.
Uczniowie nabędą umiejętności, które wykorzystają w późniejszej pracy zawodowej, przechodząc z sukcesem procesy rekrutacji.
Serdecznie zapraszamy na kierunek technik organizacji turystyki z innowacją stewardessa/steward

cwiczeniaw powitaniu
20221130_100228
prezentacja zawodu1
prezentacja zawodu
1lot
cwiczenia w powitaniu pasażerów
lotr6
20221130_095821
lotr7
lotr4
20221130_100439
20221130_100652
lotr3
20221130_100518
prezentacja szkoly1
lekcja_z_ekspertem
cwiczenia w powitaniu1
20221130_100714
lotr10
lotr2
Ćwiczenia w powitaniu
20221130_102409
20221130_100811
targi
lotr11
lotr8
lotr9
n
20221130_082741
lotr12
20221130_082114
20221130_082739
20221130_095921
prezentacja zawodu2

Kolejna ciekawa lekcja klasy 1OTp i 2OT.
Realizując innowację "Obsługa personelu pokładowego - steward/stewardessa" zapoznaliśmy się z infrastrukturą naszego lotniska Warszawa - Radom.
W roli oprowadzającego absolwent naszej szkoły Robert - obecne pracownik LOT-u.
Dziękujemy było naprawdę inspirująco.

lotr8
lotr9
lotr6
lotr11
lotr12
lot5
lotr1
lotr2
348356532_2676393022502309_7523338787664761835_n
348356612_1415040269331934_8344030746509411036_n
348356709_1218181645507444_6755724843502957676_n
348356722_1233973284178878_6716602945352166396_n
348356425_203192965466195_3056141358514067100_n
348355358_988327648857175_2076989527284435649_n
348356609_966178384529342_8008369210043957139_n
348356589_627529755652972_5195671845682526649_n
Previous Next Play Pause

Sprzyja podejmowaniu przez młodzież trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.
W tym roku odbył się 22 marca. Wzięli w nim udział uczniowie klas 2h i 3h.
Poprzez udział w programie uczniowie mieli możliwość:

  • odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
  • zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
  • pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
  • doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
  • zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą. 

IMG_5745
F75C521E-DD03-4F75-9C8A-3C41038CA17D
received_1253555501944762
received_896029998371851
Bez tytułu1
IMG_20230322_154753
Bez tytułu
20230322_132827
IMG_5677
received_658702829355892
Snapchat-1309417795
DD256783-9EA9-4137-B1F7-AFD978442A8C
IMG_5739
IMG_5742
received_729171918839962
received_1236860163626680
IMG_5725
received_198754762851803
7D7654D2-126F-4900-9249-3E6D1BEBFD21
received_952380719120401
BF39AB60-F3D0-4D81-83A9-6FE09C6E99F6
Bez tytułu2
IMG_20230322_154809
20230322_131922

W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:

  • zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
  • medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.

Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.

7
27
20
3
1
2
28
21
12
23
8
26
13
4
25
11
9
5
6
24
29
22
10

fot. Marysia z 3k

to główne hasło ruszającej właśnie kampanii edukacyjno-profilaktycznej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Więcej na:
https://www.gov.pl/web/mswia/mswia-przestrzega-mlodych-ludzi-przed-narkotykami-i-dopalaczami

W dniu 20 marca 2019 roku odbyła się 16 edycja Ogólnopolskiego Dnia Przedsiębiorczości.
Uczestniczyły w nim uczennice klasy drugiej technikum obsługi turystycznej. W ramach tego programu odbyły się jednodniowe praktyki w barach, restauracjach, hotelach, salonach fryzjerskich, firmach budowlano-remontowych, sklepach, klubach fitness, firmach transportowych.
W czasie praktyk uczennice mogły zweryfikować swoje wyobrażenia o pracy na konkretnym stanowisku, co ma wpływ na właściwy wybór przez dalszej ścieżki edukacyjnej i kariery zawodowej. Nawiązały nowe kontakty i poznały potencjalnych pracodawców.
Dziękujemy wszystkim pracodawcom za przyjęcie uczniów i przekazanie im niezbędnej wiedzy.

54518904_336427140562678_8146724040413806592_n
dzp6
B3617AF4-1857-41FD-9FBA-268AF916CA91
dzp5
dzp5
dzp4
090952B9-2726-4906-AE59-F9F22E5EF016
55519531_2440944049261388_727687865055576064_n
dzp3
dzp2
55549615_357994681592050_7548993459009355776_n
2229A997-C688-4B90-9D53-B225E842583C
ED5BDC5B-901B-4C31-B1C7-853B2DCB541D
54525813_521495398381560_3671174530920873984_n

Ogólnopolski projekt edukacyjny organizowany jest przez Fundację Banku Ochrony Środowiska z myślą o zachowaniu różnorodności biologicznej Polski i zdrowiu społeczeństwa. Projekt polega na poznaniu sadowniczego dziedzictwa polskich ziem i restytucji starych odmian drzew w formie szkolnego mini sadu składającego się z co najmniej 5 drzew sadzonych swobodnie na ogólnodostępnym terenie.
Drzewa planujemy posadzić przy szkole, a sad prowadzony będzie w sposób naturalny tj. z doborem odpornych odmian dostosowanych do polskich warunków oraz zastosowaniem ekologicznego sposobu ochrony roślin, który nie szkodzi środowisku.
W projekcie uczestniczą uczniowie klas pierwszych: Hubert, Jakub z klasy 1 TGA, Ewelina, Julia, Milena, Aleksandra, Natalia, Adrian, Łukasz, Michał z klasy 1 TGB, Miłosz z klasy 1 TH pod opieką Pani Katarzyny Kubickiej.

tradycyjnysad.pl

209
201
203
202
559
852

 

Back to top