4
3
2

Dnia 26.04.2017 r. uczniowie klasy pierwszej technikum obsługi turystycznej wzięli udział w Dniu Przedsiębiorczości.

Przedsiębiorstwa usługowo-handlowe: 

  • Salon urody „Basieńka”
  • Neckermann Polska
  • Biuro Podróży - Rainbow Tours S.A
  • Radomskie Towarzystwo Pływackie „Victoria”
  • Learning System Poland S.A
  • Publiczne Gimnazjum nr 22
  • Kompleks-Car
  • Partner-Car
  • Euro-Instal
  • Księgarnia “Atena”

wspierały rozwój młodzieży w tym dniu. Sukcesem były nie tylko praktyki w tych przedsiębiorstwach, ale także samodzielne poszukiwanie samozatrudnienia. Uczniowie poznali zawody nie tylko z książek i prasy, ale także w ramach swojego doświadczenia, weryfikując swoje wyobrażenia o przyszłej karierze zawodowej. Poznali zakres obowiązków na danym stanowisku, dowiedzieli się jaka towarzyszy mu odpowiedzialność. Uświadomili sobie związek między wykształceniem a swoją przyszłą karierą zawodową.

Umiejętność zachowania się w określonych sytuacjach jest jak pływanie czy jazda na rowerze: trzeba się nauczyć, a potem robi się to odruchowo. Młodość jest czasem na naukę;-)))...teraz gafy i potknięcia bywają wybaczane, lecz w dorosłym życiu płaci się za nie wyższą cenę. W myśl tej zasady uczniowie klasy 2TGC postanowili dać dobry przykład całej Naszej społeczności;-)))) Zachęcamy do zapoznania się z efektem ich pracy, która zdobi od dziś Naszą szkołę.

            

22
21
29
20
28
26
24
27
23
25

Uczniowie klasy 3 Ka z Szefem Kuchni w Restauracji Stylowa (w Europejskim Boutique Hotelu w Radomiu) przygotowali ratatouille, ravioli z serem feta, gazpacho, doradę ze szpinakiem i sosem cytrynowym.
To nagroda, którą dla klasy zdobyli Agata, Eryk, Kamil i Mateusz zajmując pierwsze miejsce w konkursie na najlepszą zupę w czasie IX Festiwalu Zupy.

 

6
28
10
1
24
29
15
20
31
3
7
8
19
14
26
12
w444
30
4
25
13
w55
27
16
9
18
21
2
5
11
22
23
17

W sobotę 17.12.2016 r. odbyła się lekcja z Mistrzem Kelnerskim panem Jerzym Morawskim, wieloletnim pracownikiem restauracji w Hotelu Marriott w Warszawie. W zajęciach uczestniczyło 10 uczniów klas II Ke, III Ke.
Po zajęciach uczniów przeszkoleni zostali nauczyciele z profesjonalnej obsługi konsumenta.

 

18 listopada 2016 grupa uczniów z klas II w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w „Lekcji z Mistrzem”, której tematem była kuchnia azjatycka. Mistrzem był Jakub Korczak z Akademii Fumenti - ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia, juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju, twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.
Uczniowie poznali pochodzenie, zastosowanie, właściwości lecznicze połączone z degustacją, wielu przypraw i produktów kuchni azjatyckiej: imbiru, galangali, trawy cytrynowowej, korzenia kurkumy, perilli, bazylii tajskiej, pieprzu syczuańskiego, pasty miso,sosu ostrygowego, grzybów mun,shitake i enoki. Mieli również możliwość gotowania pod okiem Mistrza - przygotowali tataki z marynowanej gęsiny, puree z pietruszki i marynowanego różowego imbiru, pappardelle z ogórka z kolendrą. Po zakończeniu bardzo ciekawej Lekcji z Mistrzem, rozpoczęło się szkolenie dla nauczycieli podczas którego wykonano fantastyczne dania azjatyckie: spring rollsy z pieczonymi warzywami korzeniowymi, krewetki w czerwonej paście curry, zupa pho z gęsi, tapiokę w mleku kokosowym z karmelem limonkowym i kwiatami storczyka. Bardzo dziękujemy Mistrzowi Kubie Korczakowi za fantastyczne smaki i atmosferę podczas szkoleń.

   

W czasie spotkania Krzysztof Urbańczyk - przedstawiciel firmy Hortex - opowiedział o zaletach mrożonych owoców i warzyw.
Uczniowie przygotowywali dania wg receptur i z produktów Hortex.

53
26
12
50
31
22
34
52
49
25
64
5
33
56
48
18
8
13
38
7
32
74
47
9
11
96
40
89
15
6
28
59
69
90
65
46
23
58
55
17
36
2
44
73
77
67
37
66
45
57

Dnia 21 kwietnia uczniowie klas 2 Ga i 2 H uczestniczyli w XIII już edycji ogólnopolskiej akcji „Dzień Przedsiębiorczości” pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy. W ramach programu odbyli oni jednodniową praktykę w wybranej przez siebie firmie. Uczniowie odbywali praktyki w 27 firmach i instytucjach z naszego regionu.
Wszystkim instytucjom i firmom, które umożliwiły uczniom udział w tym ważnym przedsięwzięciu dyrekcja szkoły oraz koordynatorzy projektu składają serdeczne podziękowania. Dzięki Państwa życzliwości, pomocy i zaangażowaniu nasi uczniowie mogli już teraz zapoznać się w praktyce ze swoim wymarzonym zawodem i tym samym zweryfikować swoje wyobrażenia o nim z rzeczywistością.

   

Back to top