Umiejętność zachowania się w określonych sytuacjach jest jak pływanie czy jazda na rowerze: trzeba się nauczyć, a potem robi się to odruchowo. Młodość jest czasem na naukę;-)))...teraz gafy i potknięcia bywają wybaczane, lecz w dorosłym życiu płaci się za nie wyższą cenę. W myśl tej zasady uczniowie klasy 2TGC postanowili dać dobry przykład całej Naszej społeczności;-)))) Zachęcamy do zapoznania się z efektem ich pracy, która zdobi od dziś Naszą szkołę.
Uczniowie klasy 3 Ka z Szefem Kuchni w Restauracji Stylowa (w Europejskim Boutique Hotelu w Radomiu) przygotowali ratatouille, ravioli z serem feta, gazpacho, doradę ze szpinakiem i sosem cytrynowym.
To nagroda, którą dla klasy zdobyli Agata, Eryk, Kamil i Mateusz zajmując pierwsze miejsce w konkursie na najlepszą zupę w czasie IX Festiwalu Zupy.
Klaudia, Marta, Przemek, Maciek, Oliwia, Patrycja, Ola i Kamila odbywają praktykę zawodową w hotelach i w biurze podróży w Rimini, a w czasie wolnym odpoczywają i zwiedzają kraj.
W sobotę 17.12.2016 r. odbyła się lekcja z Mistrzem Kelnerskim panem Jerzym Morawskim, wieloletnim pracownikiem restauracji w Hotelu Marriott w Warszawie. W zajęciach uczestniczyło 10 uczniów klas II Ke, III Ke.
Po zajęciach uczniów przeszkoleni zostali nauczyciele z profesjonalnej obsługi konsumenta.
18 listopada 2016 grupa uczniów z klas II w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w „Lekcji z Mistrzem”, której tematem była kuchnia azjatycka. Mistrzem był Jakub Korczak z Akademii Fumenti - ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia, juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju, twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.
Uczniowie poznali pochodzenie, zastosowanie, właściwości lecznicze połączone z degustacją, wielu przypraw i produktów kuchni azjatyckiej: imbiru, galangali, trawy cytrynowowej, korzenia kurkumy, perilli, bazylii tajskiej, pieprzu syczuańskiego, pasty miso,sosu ostrygowego, grzybów mun,shitake i enoki. Mieli również możliwość gotowania pod okiem Mistrza - przygotowali tataki z marynowanej gęsiny, puree z pietruszki i marynowanego różowego imbiru, pappardelle z ogórka z kolendrą. Po zakończeniu bardzo ciekawej Lekcji z Mistrzem, rozpoczęło się szkolenie dla nauczycieli podczas którego wykonano fantastyczne dania azjatyckie: spring rollsy z pieczonymi warzywami korzeniowymi, krewetki w czerwonej paście curry, zupa pho z gęsi, tapiokę w mleku kokosowym z karmelem limonkowym i kwiatami storczyka. Bardzo dziękujemy Mistrzowi Kubie Korczakowi za fantastyczne smaki i atmosferę podczas szkoleń.
W dniach 7.08-27-08.2016 r. grupa 8 uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich wraz z opiekunem Barbarą Macieją przebywała na praktyce zawodowej w gorącym kraju, gdzie przez cały rok rosną cytrusy, czyli w Hiszpanii. Hiszpania to piękne państwo, a Córdoba, gdzie mieszkaliśmy, od początku oczarowała nas swoim specyficznym klimatem. Miasto jest przepełnione przeróżnymi restauracjami, pubami, kawiarniami, sklepami tak że na pewno nie można się tam nudzić. Córdoba posiada piękną historyczną zabudowę. Centrum historyczne Juderia charakteryzuje się wąskimi, krętymi uliczkami i niskimi budynkami. Atmosfera miasta jest przyjacielska, a mieszkańcy żyją bez pośpiechu.
Uczniowie ZSSiH w ramach projektu ERASMUS+ Bariści, somelierzy, obsługa eventów – specjaliści na miarę europejską poznawali tajniki kuchni hiszpańskiej przygotowując potrawy na eventy, m.in. flamenquin, salmorejocordobese, mariscos czy rabo de toro, poznawali sztukę baristyczną, zgłębiali wiedzę o winie oraz uczyli się zasad funkcjonowania najlepszych hoteli w Córdobie. Koordynatorzy i opiekunowie stażu byli życzliwi i bardzo pomocni.
Wiadomo, oprócz pracy znalazł się także czas na podróżowanie i zwiedzanie.W czasie wolnym poznaliśmy kulturę Córdoby w jej najlepszym wydaniu: zwiedziliśmy Mezquitę, twierdzę królów katolickich Alcazar wraz z łaźniami arabskimi oraz wzięliśmy udział w pokazie tańca flamenco.Wybraliśmy się również na wycieczkę do Granady, gdzie zachwyciła nas arabska twierdza Alhambra oraz do Kadyksu, gdzie oprócz zwiedzania cieszyliśmy się słońcem na pięknej piaszczystej plaży nad oceanem.
W trakcie pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli możliwość sprawdzenia swoich umiejętności językowych, zwiększenia pewności siebie, umiejętności odnalezienia się w obcej kulturze oraz codziennych zwyczajach obcego kraju. Dzięki Erasmusowi nawiązali nowe znajomości oraz przyjaźnie.
We wrześniu wyjeżdżają kolejne grupy z projektu Erasmus plus do Hiszpanii oraz do Włoch.