Wyróżniający się uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, cukiernik zapoznali się z nowymi trendami i nowościami w produkcji deserów.
W czasie spotkania zaprezentowane zostały nowe rozwiązania i ciekawe pomysły dekorowania i podawania deserów.
Uczniowie mieli możliwość samodzielnego wykonywania i tworzenia kompozycji deseru na talerzu. Poszerzyli wiedzę i nauczyli się nowych technik produkcji współczesnych deserów a'la carte od "mistrza" - technolog firmy Ambasador p. Moniki Ignaciuk.
- Pasiflora z SORBETEM Z KEFIRU, KREMEM MASCARPONE i ciastkiem kawowym z mikrofali;
- Sabao z lodami - sorbet z jogurtu z bazylią, krem z białej czekolady i ziemia dekoracyjna;
- Furagra z ganage czekoladowy, lody waniliowe wędzone, kukurydza prażona;
- Tapa z sorbetem z calvadosa, jabłkiem miętowym oraz żelka z selera naciowego z anyżem;
- Beza finger Food, z kremem Mascarpone, marakują oraz orzechem włoskim z figą w karmelu.
Wszyscy uczestnicy otrzymali receptury na wykonywane desery co pozwoli im wykorzystać je w pracy własnej. otrzymali upominki od firmy Ambasador.
W dniu 24 kwietnia 2015r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w profesjonalnym szkoleniu pod kierunkiem ekspertów Akademii Mistrza w składzie: Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski oraz Michał Kumur. Szkolenie to dotyczyło dekoracji z karmelu oraz wyrobów z czekolady.
25 marca 2015 r. uczniowie klasy 2 gc uczestniczyli dwunastej edycji Dnia Przedsiębiorczości.
Poprzez udział w programie uczniowie mają możliwość:
- odbycia kilkugodzinnych praktyk w wybranym miejscu pracy,
- zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
- pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
16.12.2014 uczniowie kształcący się w zawodzie piekarz uczestniczyli w profesjonalnym szkoleniu pod okiem Wiesława Kucia - mistrza piekarstwa artystycznego.
Tworzyli dekoracje na chleby okolicznościowe i eksponaty artystyczne z ciasta martwego.
Szkolenie z CARVINGU to kolejna oferta dla wyróżniających się uczniów ZSSiH w Radomiu.
Mistrz Dominik Skałbania przekazał podstawy wiedzy dotyczącej narzędzi stosowanych w carvingu.
Carving to sztuka wywodząca się z Tajlandii i krajów azjatyckich polegająca na tworzeniu dekoracji z warzyw i owoców. Umiejętność rzeźbienia i komponowania dekoracji stosowana jest w polskiej kuchni, a specjaliści carvingu znajdują zatrudnienie w najlepszych restauracjach.
Nauczył podstawowych technik ozdabiania jabłek, melonów, arbuza lub dyni. Uczestnicy byli zachwyceni efektami swojej pracy. Dla szczególnie zainteresowanych jest możliwość udziału w profesjonalnym szkoleniu pod okiem mistrza i uzyskania certyfikatu świadczącego o dodatkowych umiejętnościach przydatnych na rynku pracy.
Informacje można uzyskać u organizatorów szkolenia - nauczycieli zawodu: H. Kutkowskiej, M. Wasik, U. Tusiek i R. Danasiewicz.