Przez pierwszy tydzień naszego stażu szlifujemy język włoski.
Na lekcje chodzimy po pracy i spędzamy w biurze Sistema Turismo 4 godzinki co nam daje w sumie 20 godzin języka podczas stażu co jest równe 1 200 minut czyli 72 000 sekund proste prawda? Włoskiego uczy nas przesympatyczna Simona która prowadzi lekcje w taki sposób że nigdy się nie nudzimy. Uczymy się podstawowych włoskich zwrotów przydatnych na co dzień jak i również słownictwa typowego dla naszych specjalizacji. W tajemnicy możemy Wam zdradzić, że Simona posiada magiczny zeszyt w którym znajdziemy słówka takie jakich używa typowy Polak, gdy w biedronce kolejka jest baaaardzo długa. Przy okazji mamy szansę podszlifować nasz angielski ponieważ zajęcia odbywają się w tym właśnie języku, przez co dość często zdarzają nam się śmieszne sytuacje :)
Nikola, Karolina, Anna, Angelika, Kinga, Faustyna, Paulina, Katarzyna, Barbara

http://blog.zssih.radom.pl

Przyjechaliśmy do Cordoby 13 kwietnia późnym wieczorem. Następnego dnia udaliśmy się do pracy i zapoznaliśmy się z zasadami panującymi w cukierni. Pierwszy dzień nie był tak trudny jak sobie wyobrażaliśmy. Było fantastycznie !!!!! Przyszliśmy na godzinę 6 rano, po około 30 minutach szef zakładu powiedział ze idziemy na przerwę, po czym udaliśmy się do kawiarni. Byliśmy zdziwieni, ponieważ w Polsce panują nieco inne zwyczaje. Po przerwie wróciliśmy do pracy. Robiliśmy bułki drożdżowe tutejszymi metodami, następnie je wykończaliśmy i dekorowaliśmy. Wykonywaliśmy korpusy czekoladowe, babeczki i dekoracje z mas cukrowych. Robimy również dużo wyrobów z ciasta francuskiego. Kremy choć nie wszystkie są inne niż u nas w kraju. Atmosfera w zakładzie jest spokojna i sprzyjająca pracy. Z pracownikami porozumiewamy się trochę po angielsku i po hiszpańsku. Myślę że za jakiś czas moglibyśmy mówić swobodnie w tym języku. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego stażu, możemy tutaj tak wiele się nauczyć, poznać inną kulturę, inne zwyczaje, to jest po prostu piękne !!!
AngelikaR, MichałL

http://blog.zssih.radom.pl

Ruszyły zajęcia warsztatowe z języka włoskiego i hiszpańskiego.
Uczniowie klas o profilu technik obsługi turystycznej, technik technologii żywności, technik hotelarstwa i cukiernik wyjeżdżający na staż zawodowy do Hiszpanii i Włoch uczą się języków obcych.

Już 14.04.2014 do Kordoby w Hiszpanii w ramach projektu „Europejskie kompetencje i umiejętności przyszłości - kształcenie nowoczesnych technik pracy w gastronomii, hotelarstwie i turystyce” wyjedzie pierwsza grupa młodzieży.

Grupa uczniów ZSSiH w Radomiu po raz kolejny wzięła udział w wymianie uczniowskiej ze szkołą niemiecką w Holzminden (Georg-von-Langen-Schule).
Uczniowie ZSSiH, którzy w ubiegłym roku gościli rówieśników z Niemiec udali się w ostatnim tygodniu marca pod opieką pani Pauliny Łobody z rewizytą do małego miasteczka w Dolnej Saksonii, malowniczo położonego nad rzeką Wezerą. Uczestnicy wymiany wzięli udział w zajęciach lekcyjnych swoich niemieckich kolegów. Uczniowie wraz z opiekunami (opiekunem grupy niemieckiej był pan Hans-Dieter Krawelitzki) zwiedzili Holzminden, zwane „miastem zapachów i aromatów”, „Autostadt” w Wolfsburgu oraz przepiękne miasto Hameln, znane dzięki legendzie o Szczurołapie. Największe wrażenie na uczniach zrobiło muzeum samochodów wszystkich marek VW. Uczniowie mieli niesamowitą radość siadając za kierownicą samochodów tej marki i pozując do zdjęć. Uczestnicy wymiany mogli również podziwiać zamek Corvey w Höxter i poznać jego historię. Czas wolny spędzali grając w kręgielni, organizując wycieczki po okolicy, wychodząc do klubów.
Wyjazd do Holzminden był wspaniałą okazją nie tylko do poznania kraju sąsiada (historii, kultury, zabytków), ale również do poznania naszych sąsiadów – ich zwyczajów i życia codziennego.
Serdecznie dziękujemy za wsparcie przy realizacji projektu wymiany międzyszkolnej Panu Dyrektorowi Radosławowi Starczewskiemu oraz Radzie Rodziców przy ZSSiH.
Następne „polsko-niemieckie spotkanie” w przyszłym roku.

Back to top