Kuchnia śląska cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że te dania powodują, że człowiek jest dobrze pojedzony i zadowolony.
Dania kuchni śląskiej są proste i skomplikowane, ale przede wszystkim pyszne.Kuchnia śląska charakteryzuje się niezwykłym bogactwem potraw ukształtowanych na przestrzeni wielu lat. Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Takie przekonanie nie jest do końca prawdziwe.
Tradycyjny śląski obiad – to fantastyczne białe kluski z charakterystyczną dziurką w towarzystwie rolady lub bitki oraz modro kapusta.
Desery są niezwykle proste i pomysłowe, bo pokazują, że z zaledwie kilku składników można przygotować coś pysznego.
Aleksandra, Angelika, Mateusz i Wiktor z klasy 2 kb przygotowali  kluski śląskie, bitki wołowe w sosie własnym oraz modrą kapustą, a na deser"salceson czekoladowy" - pokruszone herbatniki w czekoladzie. 
No cóż, palce lizać!

                 

Zastanawialiście się kiedyś, jak smakuje Polska? Jest słodka jak kaszubskie truskawki? Słona niczym kryształki z Wieliczki? Gorzka jak piołun, a może kwaśna jak papierówki? Przede wszystkim jest bardzo różnorodna. Nasza rodzima kuchnia przez pokolenia łączyła tradycje całej mozaiki narodów i dzięki temu wypracowała swój unikalny charakter. Jadąc do Wielkopolski, spróbujemy pyr z gzikiem, Mazowsze powita nas czarniną, a Śląsk słynnymi kluskami.
Każdy region Polski ma swoje popisowe dania, które urzekają wyjątkowym smakiem. Polskie potrawy to nie tylko naturalne składniki i wiekowe receptury, ale też wiele serca włożonego w samo gotowanie i dzielenie się tym, co najlepsze.
Uczniowie klasy pierwszej o profilu technik obsługi turystycznej poszukiwali charakterystycznych, tradycyjnych potraw regionu radomskiego. Wspólnie z grupą kucharzy z klasy 3 ka przygotowali zalewajkę "po radomsku", porkę, a na deser jabłka z mazowieckich sadów zapiekane z ryżem i bitą śmietaną.

            

To zajęcia poszerzające zainteresowania zawodowe uczniów z klas o profilu kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych. realizowane są cyklicznie w ramach "19-stej godziny" nauczycieli H. Kutkowskiej i E. Guść.
Grupy zainteresowanych uczniów poszerzają wiedzę na temat kuchni regionalnych Polski. oszukują oryginalnych przepisów i regionalnych produktów. Wybierają przepisy na zupę, danie zasadnicze i deser, a nastepnie pod kierunkiem nauczycieli sporządzają je w pracowni gastronomicznej.
Zajęcia mają szczególny charakter ze względu na to, że uczniowie wykazuja sie inwencją twórczą. Wymieniają się uzyskanymi przed zajęciami ciekawymi informacjami oraz nagrywają film. Nagranie jest przekazywane uczniom klas o profilu technik obsługi turystycznej, którzy wykorzystują je w swoich prezentacjach - "Wędrówki po regionie". Uczniowie klas turystycznych mogą degustować potrawy, poznawać smaki i aromaty regionalnych specjałów.
Efektem końcowym będzie film nagrany przez telewizję ZEBRA i publikacja na stronie szkoły.

Back to top