2
4
3

Uczniowie z klasy 3GB (grupa 2): Aleksandra, Kinga, Piotr, Piotr, Maksymilian, Wiktoria, Oliwia, Natalia, Wiktoria i Bartłomiej przygotowali: paluszek serowy z orzechami, tartinkę z pastą z pistacji i sera, jaja nadziewane pastami z pieczarek i suszonych pomidorów, jaja faszerowane kurkami i szalotką, pomidor zapiekany z podgrzybkami i szpinakiem, placek ziemniaczany ze szpinakiem, sałatkę z polędwiczką wieprzową i sosem miodowo-musztardowym, sałatkę z grillowanym boczkiem i winegretem, tatar wołowy w trzech odsłonach.
Nauczyciel prowadzący Monika Adamczyk

 sałatka z grillowanym boczkiem i winegretem
sałatka z grillowanym boczkiem i winegretem
 jaja faszerowane kurkami i szalotką
jaja faszerowane kurkami i szalotką
paluszek serowy z orzechami
paluszek serowy z orzechami
tatar wołowy
tatar wołowy
tatar wołowy
tatar wołowy
jaja nadziewane pastami z pieczarek i suszonych pomidorów
jaja nadziewane pastami z pieczarek i suszonych pomidorów
tartinka z pastą z pistacji i sera
tartinka z pastą z pistacji i sera
sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem miodowo-musztardowym
sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem miodowo-musztardowym
pomidor zapiekany z podgrzybkami i szpinakiem
pomidor zapiekany z podgrzybkami i szpinakiem
tatar wołowy
tatar wołowy
placek ziemniaczany ze szpinakiem
placek ziemniaczany ze szpinakiem
Previous Next Play Pause

paluszek serowy z orzechami
 jaja faszerowane kurkami i szalotką
tartinka z pastą z pistacji i sera
tatar wołowy
tatar wołowy
jaja nadziewane pastami z pieczarek i suszonych pomidorów
sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem miodowo-musztardowym
tatar wołowy
placek ziemniaczany ze szpinakiem
pomidor zapiekany z podgrzybkami i szpinakiem
 sałatka z grillowanym boczkiem i winegretem

w wykonaniu uczniów klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych (3Gb/grupa 1) na zajęciach pracowni gastronomicznej,
nauczyciel Pani Marzena Wnęt

pieczarki nadziewane
pieczarki nadziewane
warzywna terrina
warzywna terrina
pomidor nadziewany pieczarkami
pomidor nadziewany pieczarkami
pieczarki nadziewane
pieczarki nadziewane
warzywna terrina
warzywna terrina
carpaccio z buraka
carpaccio z buraka
placki ziemniaczane ze szpinakiem
placki ziemniaczane ze szpinakiem
pieczarki nadziewane
pieczarki nadziewane
Previous Next Play Pause

15717704-40a2-4ac2-94f2-1b65eccf6915
05664ce0-eb7a-4f7a-be0a-6cff288a8f43
e1aa1465-3242-436e-98cb-9d94850c5214
f421431d-b3c3-4562-8d59-f678402cfd75
c3d8d923-3310-4af3-9d4e-f49c57f967b3
e8424743-5a60-44ff-aeff-110b0b21ef58
145da10c-db45-45b2-aa6e-96768b54e007
4baa821b-bd1a-4b13-a0ac-818243478ba9
3daab1d8-21dc-423f-9b60-95362d224094
dc52421b-bde9-48e7-9d16-f461a1226e2a
dcdcfcac-22ff-4ba7-9586-920cbe1509c5
6d7f8735-e11e-4c96-b0bc-6587d62be3dd
d24fedda-7745-4a74-baa1-936171020c16
559603e4-4586-49c9-aaf0-d6586bb73ee1
5a9faaed-5aab-4680-8a1a-a8bf5246999f
259f2bdd-c1a1-44f7-b578-c5dcd9353ad8
68a4a854-079c-4727-bea1-4b2b2e467805
8913e6be-f9ed-4a91-aa6f-d44ebb5f7bd5
23dfff6d-6a87-4911-9c35-2649cd4a50cd
578d93d8-1be5-4be0-b544-61f2ceda3e62
b78e71e5-bf1b-4429-b208-a4d557e38489
483c0a18-154f-4613-8bb3-54a0e50bdab0
61b70a7a-628e-4034-8eda-f4575733c227
77a392ce-18ea-445e-87a6-aa5dd64fe92a
98fe736e-b6da-44d0-8977-4b54b2212f0a
05562096-8280-4de3-9f5a-5865ae80b573
15ac8b96-1658-4057-9600-0db0e154464a
8da01919-1080-43c2-af94-c64975466259
f058f7fe-104c-41bb-825d-e85ce40e4fd5
2dca91ca-30f1-46a7-ac7d-520b5164d2c0
7d923a9e-ccb7-41d3-bb40-a0d6a3c3cd71
8c0d8dc3-d2ec-41e2-ae53-c63939555733
7ff2c9c3-2f69-4f79-b5d0-78cffb4771de
afc5bd6f-96f0-4050-8e92-526f725efc30
613e3650-0039-4000-ab00-290dc68888b9
12ff16ae-4144-4c4e-8149-fdc48ae61ccc
cb115677-07c4-4f68-9385-b6169d68e781
58300857-bdbc-42cb-90c2-f3b0f66fd360



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język niemiecki (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy angielski

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • sprawnością manualną, kreatywnością
  • komunikatywnością
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.

PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie

technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów
  • sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych
  • serwować potrawy i napoje, dobierając zastawę stołową, sprzęt i urządzenia
  • użytkować pomieszczenia zakładu gastronomicznego zgodnie z przeznaczeniem
  • stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym
  • stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej
  • dokonywać oceny towaroznawczej i organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania
  • dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii
  • planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia
  • określać działanie składników odżywczych i ich wpływ na zmiany zachodzące w organizmie człowieka
  • stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne
  • planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty
  • sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych
  • sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen
  • stosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych
  • wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na zmiany
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
  • przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
  • organizować pracę małego zespołu i nią kierować

Potrawy przygotowali uczniowie klasy 2ga, 2gb i 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk.

SMACZNEGO:)

filet z flądry
filet z flądry
strudel z kapustą i podgrzybkami
strudel z kapustą i podgrzybkami
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
smażone pierogi postne
smażone pierogi postne
racuszki z musem malinowym
racuszki z musem malinowym
sałatka z paluszków krabowych
sałatka z paluszków krabowych
pierniczki serca
pierniczki serca
kisiel żurawinowo cynamonowy
kisiel żurawinowo cynamonowy
sandacz w sosie kaparowym
sandacz w sosie kaparowym
pierogi na słodko z owocami z suszu
pierogi na słodko z owocami z suszu
tatar z łososia z awokado
tatar z łososia z awokado
piernik staropolski
piernik staropolski
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
Previous Next Play Pause

pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
tatar z łososia z awokado
racuszki z musem malinowym
pierniczki serca
strudel z kapustą i podgrzybkami
pierogi na słodko z owocami z suszu
sandacz w sosie kaparowym
kisiel żurawinowo cynamonowy
piernik staropolski
sałatka z paluszków krabowych
filet z flądry
smażone pierogi postne

Mistrzem Noża tegorocznego Festiwalu został Szymon Bartosiak z klasy 3ka. Gratulujemy.
Zapraszamy do udziału za rok.

posiekani9
posiekani31
posiekani22
posiekani16
posiekani21
posiekani17
posiekani23
posiekani3
posiekani4
posiekani8
posiekani6
posiekani10
posiekani2
posiekani13
posiekani19
431752933_713491700984100_3944630918486670516_n
posiekani1
posiekani5
posiekani30
IMG_20240322_085630_resized_20240322_043142686
IMG_20240322_085713_resized_20240322_043141448
posiekani12
posiekani11
posiekani18
posiekani7
posiekani15
posiekani25
posiekani20
posiekani24

Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)

20240307_095901
20240307_095158
20240307_095601
20240307_095220
20240307_100038
20240307_102455
20240307_103331
20240307_095903 (1)
20240307_100914
20240307_100924
20240307_095614
20240307_100034
20240307_094706
20240307_100920
20240307_094621
20240307_095742
20240307_095148
20240307_094704
20240307_094913
20240307_095554
20240307_095748
20240307_093737
20240307_095348
20240307_094655
20240307_094504
20240307_093746
20240307_095727
20240307_095610
20240307_094940
20240307_100538
20240307_094632
Previous Next Play Pause

20240307_112725
20240307_112532
20240307_111641
20240307_104450
20240307_113231
20240307_105247
20240307_110848
20240307_103339
20240307_110534
20240307_111958
20240307_112252
20240307_111656
20240307_104559
20240307_150933
20240307_104957
20240307_111855
20240307_113228
20240307_112340
20240307_111104
20240307_112429
20240307_104707
20240307_110157
20240307_103602
20240307_104143
20240307_104625
20240307_111438
20240307_105759
20240307_111951
20240307_111805
20240307_104838
20240307_111134
20240307_112653
20240307_112747
20240307_105641
20240307_111508
20240307_105939
20240307_112019
20240307_112605 (1)
20240307_112418
20240307_112539
20240307_112719 (1)
20240307_112434
20240307_105803
20240307_110816
20240307_112403
20240307_105340
20240307_112811
20240307_104819
20240307_110520
20240307_104551

Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)

20240307_142021
20240307_143929
20240307_150041
20240307_141633
20240307_140836
20240307_141958
20240307_140330
20240307_141903
20240307_143933
20240307_143743
20240307_145455
20240307_145714
20240307_141348
20240307_143742
20240307_134923
20240307_140344
20240307_143838
20240307_144110
20240307_134941
20240307_141326
20240307_144517
20240307_145809
20240307_150037
20240307_141300
20240307_140024
20240307_144054
20240307_141909
20240307_140933
20240307_141520
20240307_141644
20240307_141957
20240307_141745
20240307_140332
20240307_145203
20240307_142250
20240307_141810
20240307_140906
20240307_134936
20240307_141111
20240307_145754
20240307_143934
20240307_141313
20240307_140238
20240307_141117
20240307_143917
20240307_140026
20240307_140752
20240307_144310
20240307_150119
20240307_145709

Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.

20240307_131834
20240307_125753
20240307_132016
20240307_124150
20240307_124327
20240307_125627
20240307_131642
20240307_124332
20240307_125525
20240307_125111
20240307_125642
20240307_132030
20240307_124624
20240307_125318
20240307_125555
20240307_125447
20240307_130847
20240307_125821
20240307_125403
20240307_131828
20240307_124549
20240307_125710
20240307_132351
20240307_124918
20240307_125427
20240307_125402
20240307_124207
20240307_125137
20240307_124316
20240307_125114
20240307_121629
20240307_124419
20240307_124902
20240307_124728
20240307_125756
20240307_123604
20240307_125145
20240307_131900
20240307_125704
20240307_125557
20240307_130435
20240307_130835
20240307_130943
20240307_123734
20240307_124122
20240307_125212
20240307_124956
20240307_131932
20240307_121622
Previous Next Play Pause

Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.

4ea7f8af-492e-48c8-94c2-1d01188cf83e
8e668347-32fc-4c5f-838f-952c18dafe45
c42e7105-869d-46cf-af3f-0b280ad59ecd
6d6571e9-300c-4501-a779-541eb2f3e5b7
56caf8ed-3edd-4211-ab01-27a97be7cb51
7547ca92-8eea-46a8-b6bc-e8389fae0557
522d1ad6-ef64-4b22-9cab-476b97a09eb1
ecac2e84-cc80-496e-839e-26d4362cf7d2
44d0a06f-4c73-4761-8830-90a7e56f6a08
72234e9c-029b-4b88-ae25-4a253d096f4d
096a90b8-5b7e-43e0-9e25-8a3354d70784
be4d9040-1bc3-417c-b706-2df0ba7718ee
0e42056e-ca29-4d80-b827-e7c65a28d474
f550e32d-0e1f-419e-9e30-fb65b2e89f9c
d9a5b2f6-24f6-4abe-908e-157c1363b878
ef420bfe-0a7d-4dae-98e6-51248bb71273
87efde6e-9958-421e-97d4-2be65def09bb
f6ab5815-e40d-4be0-a2e0-b989f26426e9
9aeea030-711f-4658-a967-85c9ea469ab9
39869c36-3339-4f6c-b918-85c8e2232be9
Previous Next Play Pause

 

Wykonanie uczniowie klasy 3Ga z Panią Moniką Adamczyk

fot. Monika Adamczyk

368041876_1075853016788931_6537812400428731448_n
babeczka makowa
387332619_300834706226061_417696189594187957_n
paszteciki z kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulką i serem żółtym
403420594_1334741203846115_3212964384128813284_n
bombolki
404144774_835169425049436_8614158634884251739_n
ślimaczek z lukrem
404067188_683933457162638_808632767548817707_n
paszteciki ze szpinakiem
404542805_1408586823408355_1168553167230311680_n
rogalik z makiem
404283942_890052999463453_3975544114432218545_n
pierożki pieczone z grzybami i kapustą
404266254_359819779981431_2390962684275732062_n
strudel z nadzieniem z suszonych grzybów i kapusty z kminkiem
404440063_1601859833686859_272804207381232295_n
bombolki
403989966_389222870202904_1961972294896843620_n
strudel z jabłkami i cynamonem
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na pracowni gastronomicznej przez uczniów klasy 3Ga z Panią Moniki Adamczyk polecają się na święta:)

fot. Monika Adamczyk

przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
dorada pieczona z ziemniakiem
dorada pieczona z ziemniakiem
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
sola saute z marchwią
sola saute z marchwią
filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
łosoś grillowany, odymiany
łosoś grillowany, odymiany
paluszki rybne
paluszki rybne
Previous Next Play Pause

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie 

p10
p5
p9
a3
a1
p7
p8
p4
p2
a5
a2
p12
Previous Next Play Pause

Roztańczony dwór - warsztaty tańca dawnego

t7
t28
t4
t33
t55
t14
aaaa
t30
t10
t20
t22
t3
t39
t38
t13
t18
t29
t6
t57
t27
t25
t56
t9
t34
t51
t19
t23
t24
aaa3
t42
t16
t36
t58
t2
t35
t32
Previous Next Play Pause

 Pierwszy kucharz ostatniego króla - warsztaty kulinarne

k60
k104
20231006_151333
k66
k108
k68
k7
k90
k147
k117
k70
k33
k39
k40
k115
k105
k74
k177
k13
k55
k180
k22
k14
k49
k19
k169
k114
k46
k143
k112
k37
k138
k140
k145
k24
k73
k45
k113
k34
k82
k27
k17
k97
k52
k26
a8
k95
k18
20231006_151318
k44

Back to top