p2a_BANER_4
p2c
p2a_BANER_3
Previous Next Play Pause


CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język niemiecki (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy angielski

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • sprawnością manualną, kreatywnością
  • komunikatywnością
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.

 

WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych

fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder,  A. Kulikowska

344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
a
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
Previous Next Play Pause

koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
storczyk z karmelu
storczyk z karmelu
serwis synchroniczny
serwis synchroniczny
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
tort piętrowy obłożony masą cukrową, udekorowany żywymi kwiatami
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
kompozycja kwiatowa z żywych roślin
tort wykończony masą cukrową
tort wykończony masą cukrową
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw (carving)
348448432_1448855542318808_871329946151549122_n
jajko czekoladowe w koszyku z czekolady plastycznej
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
Previous Next Play Pause

h
IMG20230519093442
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
i
343062879_3610812479163723_7123366336962298045_n
j
343261904_1046511426754157_8249147502069708791_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
343374892_1425984061518907_1490215207641805671_n
343658389_613727894028674_597917870760103510_n
343301332_205934832330135_2716702186558465018_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343082296_766671395125520_4601567795604354067_n
e
b
c
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
343394551_762827852153770_8210938487049814385_n
343322553_794242961962636_5508826415389104750_n
f
IMG20230519093622
343572421_577509241117695_6378662239888856210_n
d
img,gcsi,51b07592451203577205179d046BA6c38916E2Fe,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343295299_250523987559025_8432370088470510927_n
a
343569693_240732461881894_5168732009419033163_n
img,gcsi,14928f74ceaCe0F51F082478bD4F727b9f6b59E7,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
343603200_1713771925720836_7228854436646570548_n
343438274_1252637292281981_6085576052915541649_n
k
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
IMG20230519093420
343334099_1385458455626165_1366420046357019368_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
g
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
343591848_213491911461745_861474664791959137_n
343438266_1326226784775631_5767590235412712556_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
343265899_1386959028816806_5299419328313487901_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n

W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności.  Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:

  • Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Bezpieczeństwo Żywności
  • Towaroznawstwo i marketing żywności
  • Food Science: Technology and nutrition

Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:

  • Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
  • Wielki świat mikroorganizmów
  • Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
  • Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
  • Wykonywanie analiz sensorycznych
  • Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
  • Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)

Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.

fot. K. Kubicka, A. Wachowicz

20230525_135228_1685105058887
20230525_115513_1685105426445
20230525_115743_1685105333119
20230525_115740_1685105333528_1
img_3931
20230525_140555_1685042922286
img_3927
img_3941
img_3948
Previous Next Play Pause

20230525_142410_1685042921397
20230525_112719_1685101783571
IMG_3937
20230525_115740_1685105333528
20230525_140555_1685042922286
IMG_3931
20230525_142238_1685042921833
20230525_115740_1685105333528 (1)
IMG_3927
20230525_112313_1685101783690
20230525_112731_1685101783155
20230525_130206_1685105059544
20230525_130311_1685105333793
img_3929
20230525_140842_1685042922121
20230525_115712_1685105333985
IMG_3940
image0 (2)
20230525_115743_1685105333119
20230525_141051_1685042921997
20230525_115513_1685105426445
IMG_3948
IMG_3941
image1 (2)
20230525_140437_1685042922384
20230525_120358_1685105425963
20230525_135228_1685105058887

30 marca uczniowie klasy 3 Ga uczestniczyli w Dniu Otwartym UP w Lublinie.
Wzięli udział w warsztatach „Fałszowanie żywności” – sprawdzali zafałszowanie soku jabłkowego. Dzięki uprzejmości pracowników UP mogli zobaczyć specjalistyczne pracownie - dr. inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk zaprezentowała pracownię sensoryczną, a mgr inż. Patryk Siczek (absolwent ZSSiH) pokazał pracownię gastronomiczną i przybliżył kierunki kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
W Centrum Kongresowym UP zapoznali się z ofertą kształcenia na wszystkich wydziałach uniwersytetu oraz działalnością kół naukowych.

339338604_1092903204998978_5923070951980433641_n
339532464_889814988764637_4487440989182046759_n
339377223_610090027418385_5911667769763070150_n
339340799_1177980622914724_4785444831257510334_n
339410186_158542090488354_5226483384377787563_n
339653747_910509876895251_4436170231952497610_n
Previous Next Play Pause

336791791_619450546273137_8804589386385388263_n
334578259_1927054817668698_3598787710543527031_n
334734218_542112268137408_6872471099964144613_n
337305602_1016077636038730_2664006537209314982_n
337218184_1412883502850507_2054395158612911886_n
337298558_1928696677510026_3801732378481359924_n
339906440_786197155965251_8403044049236066981_n
334724591_5682860238485319_8356442004705112654_n
337185329_1434765727270837_6760804175437148778_n

W dniach 22- 24 marca 2023 r. odbyła się Olimpiada Wiedzy o Żywieniu pod patronatem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Uczeń klasy 4 Gbp Maciej Woźniak zdobył tytuł FINALISTY! Maciejowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów 🙂

337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230324_125652
IMG_20230323_100404
337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230328_181433
IMG_20230324_125652
IMG_20230327_175515
IMG_20230323_100404
337538881_2309104069258197_6365083425051006931_n
Previous Next Play Pause

Mowa oczywiście o Walentynkach, zwanych także Dniem Świętego Walentego!
Popularne Walentynki obchodzone 14 lutego, to święto miłości.

Kim był św. Walenty?
Święty Walenty był rzymskim kapłanem. Udzielał on ślubów zakochanym parom. Miał moc uzdrawiania chorych i pocieszania nieszczęśliwych. Dzień Świętego Walentego obchodzimy od kilku lat, ale z roku na rok rośnie ilość sympatyków tego święta.
To świetna okazja do wyznania miłosnych i ciepłych gestów.

My oczywiście jesteśmy za, bo nigdy dość okazji, aby powiedzieć "Lubię Cię", "Kocham", "Uwielbiam". Cóż w tym złego. Tego dnia każdy powinien czuć się kochany. Dzień Św. Walentego obchodzony jest na całym świecie, ale największą popularnością cieszy się w USA. Tego dnia dosłownie wszyscy obsypują się karteczkami, maskotkami, prezentami, kwiatami i słodyczami oraz przyrządzonymi potrawami.

Uczniowie z klas technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali ciekawe potrawy walentynkowe. Wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością.

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 ka pod opieką P. Marzeny Wnęt

329019846_2262905830549602_8989686600397424399_n
suflet z sera
327479955_868913084362818_5743034550959498298_n
camembert smażony z żurawiną
327818380_1335960750562070_1127653597649588157_n
sałatka z tostami w kształcie serca
327998901_500421832269470_1197220083455049644_n
desery walentynkowe
327590712_907431930450868_3296911992874768762_n
grzanki z jajkiem sadzonym
328334248_496421815902409_3627088697662289052_n
sałatka w koszyczku serowym
328161180_867886287612576_650683948769179242_n
desery walentynkowe
327960889_3465990330334024_4349917799321726603_n
desery walentynkowe
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (1 grupa) pod opieką P. Urszuli Tusiek

329716940_715560963377361_484588224216038597_n
329558675_5809924482432537_4254095470094198860_n
329474984_578498930822493_5513533058823908851_n
329424163_3382762018655104_8155034111878411324_n
329350023_878751416694727_1175766731989457783_n
328321491_561138292626428_7634416428872111386_n
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (2 grupa) pod opieką P. Agnieszki Krawczyk

329562807_909313273541385_2124361654318060361_n
329324203_860371325020872_6428188158274817213_n
328231014_767072214301818_6247264769399023218_n
329019178_907441100439424_6485875135880057797_n (1)
329367678_1638700413253212_2219654078542228243_n
329651340_587096249508554_1182366513782615220_n
329589055_915055423175019_2177914985377175102_n
329110757_715336723503007_4818253373906244779_n
329598133_558983122957076_1665009230975665726_n
328715619_518102373771905_1134011732059770183_n
329562815_1565230007322693_8640450373234499528_n
329454173_2112103958982338_2906278642559193420_n
329469863_1984493145242282_6932937909818002415_n
329401675_1703500226732765_1302215056666958034_n
329400368_1353618635461308_3806657556235103925_n
Previous Next Play Pause

Szkolna poradnia dietetyczna składa najserdeczniejsze życzenia walentynkowe:
W dniu świętego Walentego, nic nie może dziać się złego, nikt nie może się dziś złościć, bo dziś nadszedł dzień miłości.

Dnia 19.01.2023 roku klasy czwarte (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich) pod opieką Pana Zbigniewa Nowocienia wzięły udział w szkoleniu barmańskim  w Warszawie. Ambasador marki Monin Pan Paweł Jaworski zaprezentował nam ofertę  firmy i z jego pomocą przygotowywaliśmy drinki, lemoniady, kawy oraz herbaty.
Na zakończenie pokazów każdy spróbował swoich sił w byciu barmanem.
Na zakończenie szkolenia odbył się konkurs, w którym mogliśmy wygrać produkty marki Monin. Po krótkim egzaminie każdy otrzymał certyfikat.

Gruszki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Te owoce, często niedoceniane powinny się znaleźć w naszej diecie. Są doskonałym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Posiadają wiele korzystnych i przeróżnych właściwości prozdrowotnych.

Ciekawostki o gruszkach:

  • Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
  • Są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.
  • Gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
  • Bor zapobiega również utracie wapnia z kości w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
  • Podobnie jak jabłka, gruszki są szczególnie bogate we fruktozę i sorbitol.
  • Choć charakteryzują się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 63 kcal.
  • Stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i fenoli. Antyoksydanty, takie jak witamina A czy C obecne w gruszkach, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
  • Występujące w gruszkach komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Są to komórki tkanki wzmacniającej.
  • Zawierają fruktozę oraz błonnik, które ułatwiają wypróżnianie się.
  • Gruszka jako składnik zdrowej diety może przeciwdziałać zapaleniu dróg moczowych, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Odpowiada za to obecna w niej arbutyna, która wykazuje działanie bakteriobójcze.
  • Ekstrakt z gruszek stosowany jest do szamponów. Wygładza włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek.
  • Napar ze świeżych skórek gruszy wykorzystywany jest jako okłady na trudno gojące się rany i owrzodzenia.

W przeddzień ŚWIĘTA GRUSZKI w naszej szkole odbył się QUIZ O GRUSZKACH zorganizowany przez Szkolną Poradnię Dietetyczną. Było wesoło, kolorowo i zdrowo.
Koordynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta.

1
25
20
22
12
24
21
15
7
10
19
11
13
9
30
3
16
23
5
4
14
Previous Next Play Pause

Potrawy z gruszek wykonane na zajęciach pracowni z P. Marzeną Wnęt.

317961885_516529330512011_6994542333436207580_n
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
318892121_702373574511654_215188922852431481_n
318195136_1680800462314004_6292074289951098071_n
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
Previous Next Play Pause

21
1
23
16
9
7
20
4
10
15
5
30
24
13
25
3
12
22
19
11
14

Back to top