W czasie Dni Otwartych uczestniczyliśmy w warsztatach:

Kolorowy świat makaronów

4
1
32
22
17
6
12
23
31
20
16
30
14
15
8
27
7
33
18
3
24
13
2
21
29
25
19
9
35
34
11
26
Previous Next Play Pause

Herbata herbacie nierówna - ocena aktywności antyoksydacyjnej

8
11
9
6
12
5
61
13
36
2
1
37
63
4
38
62
3
64
35
39
14
7
10
60
65
Previous Next Play Pause

Małgorzata Górecka z klasy 4 Ga została finalistką XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Dzięki swojej wytężonej pracy ma zagwarantowane miejsce na wybranej przez siebie uczelni żywieniowej.
Małgosi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza ("Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.)
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:

  • Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
  • „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR
  • „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
  • Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.

Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.

203
Wołowina z sałatką
106
213
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
202
Wołowina z sałatką
113
221
21
105
104
229
116
Indyk w pomarańczach
17
103
220
112
Krewetki z kalafiorem
215
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
115
114
Kurczak kompresowany z warzywami i ryżem
Previous Next Play Pause

43
62
107
108
1
39
212
12
110
31
10
7
30
38
109
210
61
2
222
42
16
207
25
15
22
46
36
3
6
5
44
47
40
14
205
223
4
11
58
9
29
32
37
 

dyplom_1
dyplom
Previous Next Play Pause

Miło nam poinformować, że uczennice naszej szkoły zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie z Języka Niemieckiego "Koch mir was 2" zorganizowanym przez Instytut Goethe w Warszawie. Jest to już druga edycja tego konkursu w ramach projektu DEUTSCH PLUS, którego celem jest popularyzacja i innowacyjne nauczanie języka niemieckiego. 

Zadanie konkursowe polegało na zaprojektowaniu strony książki kucharskiej z przepisem w języku niemieckim, na danie, które najchętniej uczestnicy konkursu zobaczyliby na świątecznym stole. Trzyosobowa drużyna w składzie: Wiktoria Pietras, Paulina Rdzanek oraz Daria Waniak z klasy 3 Gap przedstawiła przepis na tort piernikowo-pomarańczowy.
W nagrodę, uczennice wezmą udział w warsztatach kulinarnych online.
Opiekun projektu: Karolina Sieczkowska Męzik

262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
261852152_3122874124503643_6646572065901393765_n
264178777_1102081293875754_1415218271929257959_n
263190243_212341637729826_3569154891667097413_n
263169361_198506962484440_3806439124002812011_n
264193429_858852414781348_8003035359200833182_n
262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
dyplom_dz
266271113_327390479209019_826121669039860434_n
Previous Next Play Pause

Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole
prof. Jan Gawęcki 

W dniu 3 grudnia 2021 r nasi uczniowie: Małgorzata Górecka z kl. 4 Ga i Adrian Słowiński z kl. 4 Gb dzielnie walczyli na etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gratulujemy Małgosi, która zakwalifikowała się do etapu centralnego, gdzie zawalczy o index!
Trzymajcie kciuki:)

IMG_20211203_104818_1
IMG_20211203_122440
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120319
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120315
Previous Next Play Pause

30 listopada 2021r. klasa 3Gap uczestniczyła w wycieczce do Warszawy.
W czasie krótkiego spaceru po Starym Mieście - oprócz zabytków - zwiedziliśmy także komisariat, w którym funkcjonariusze Milicji Obywatelskiej w 1983 r. brutalnie pobili Grzegorza Przemyka.
Spędziliśmy również kilka godzin w Centrum Nauki Kopernik. Podróż do Radomia upłynęła już w nieco bardziej ostatkowym nastroju.
Muzyka i śpiew rozbrzmiewały wokół całej trasy naszego przejazdu.

20211130_110104
20211130_152307
20211130_110150
20211130_103647
20211130_102003

W INSTYTUCIE KULINARNYM TRANS GOURMET, SELGROS CASH&CARRY W PIASECZNIE

75
4
37
94
20
16
54
202
57
67
12
48
101
9
21
14
90
31
83
92
207
85
11
17
91
102
61
66
50
2
18
3
103
80
60
32
74
82
87
89
22
52
53
36
63
76
84
39
64
95
Previous Next Play Pause

18
97
63
99
83
11
82
58
21
84
101
48
89
55
227
14
2
9
212
91
3
75
95
207
37
54
50
216
39
202
67
20
52
34
87
61
215
8
79
31
81
17
88
36
5
103
90
85
22
12

14
12
5
31
8
14
32
7
36
15
13
19
1
monika_1
16
10
4
21
11
33
23
3
4
22
28
7
11
37
24
monika_2
2
17
6
10
35
30
1
25
34
12
9
13
16
20
18
6
29
15
2
napis_konkurs
Previous Next Play Pause

9
13
4
7
32
10
18
napis_konkurs
14
33
5
1
25
14
29
22
10
15
8
4
11
15
2
12
16
13
monika_1
30
26
37
7
19
12
17
34
1
2
16
31
20
23
35
6
6
monika_2
11
3
9
24
21

Już po raz ósmy w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn jednoosobowych z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w przeciągu 5minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów z wykorzystaniem w farszach wątróbki, kaszy jaglanej i soczewicy.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – w-ce dyrektor szkoły/ nauczyciel przedmiotów zawodowych, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była II Zastępca Prezydenta Miasta Radomia Katarzyna Kalinowska.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Restauracja Pasja, Restauracja La Spezia, Restauracja Bolek i Lolek, Karczma-Makowiec, Aaspen, Restauracja Teatralna, Restauracja Łyżka i widelec, Restauracja Beef Stek House, Zajazd Złoty Karpik, Restauracja Mela Rossa.

I miejsce
Roksana Dygas - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem

II miejsce
Mateusz Wójcik - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Sekretne pierogi w trzech odsłonach

III miejsce
Wiktoria Wołyńska - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach
Pierogowe trio

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie.
Gratulujemy organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska

 

W ostatnim tygodniu roku szkolnego 23 czerwca jedenastu uczniów z klas 2GA, 2Gap, 2GBp wzięło udział w e-learningowych warsztatach oraz konkursie dla szkół gastronomicznych.
Ich zadaniem było przygotowanie własnej interpretacji dwóch potraw (przystawka oraz danie główne) gdzie głównym składnikiem było mięso wieprzowe.
Uczniowie naszej szkoły przygotowali: POLICZKI WIEPRZOWE Z SZPARAGAMI I KULKAMI Z BATATÓW i SCHAB GRILLOWANY Z FENKUŁEM I ROSZPONKĄ jako zakąskę.

Aby dostać się do finału musimy uzyskać jak najwięcej polubień i udostępnień.
Im więcej reakcji na udostępniony materiał (post z naszej szkoły – głosuj na sztukę mięsa) tym większe szanse szkoły na finału. Prosimy o głosy.

Link do strony internetowej https://sztuka-miesa.com.pl/

Instagram: sztukamiesa.konkurs

Post z konkursu na facebooku. Link do Facebook: https://www.facebook.com/Sztuka-Mi%C4%99sa-105952601692780/?ref=pages_you_manage

_MG_6276
IMG_0085
IMG_0091
_MG_6245
_MG_6239
_MG_6219
IMG_0061
_MG_6226 (1)
IMG_0081
_MG_6235
_MG_6216
_MG_6267
_MG_6222
_MG_6255
_MG_6274
_MG_6265
IMG_0051
_MG_6229
_MG_6199

Back to top