CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych (wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych), ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Obsługuje i reguluje urządzenia do wytwarzania wyrobów cukierniczych. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Miesza surowce zgodnie z recepturami. Przygotowuje nadzienia. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik (SPC.01.Produkcja wyrobów cukierniczych)
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Cukiernik powinien charakteryzować się:

  • dokładnością
  • kreatywnością – wyobraźnią, zdolnościami manualnymi
  • cierpliwością
  • sumiennością
  • zainteresowaniem cukiernictwem, żywieniem i gastronomią,
  • predyspozycjami do sprawnej oceny surowców i produktów finalnych oraz oceny organoleptycznej produktów i półproduktów cukierniczych, z wyczuciem czasu i miejsca
  • umiejętnością dostosowania do potrzeb klienta
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach cukierniczych w szkole oraz w najbardziej znanych i cenionych cukierniach w Radomiu. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/.
Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju i za granicą (zawód cukiernika poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych tendencji) w cukierniach, ciastkarniach, kawiarniach, na halach produkcyjnych, magazynów wyrobów gotowych, w branży hotelarskiej, restauracjach, pensjonatach, domach weselnych. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając indywidualną działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, spółkę cywilną, lub spółkę prawa handlowego, prowadząc działalność usługową, handlową, chałupniczą, np. związaną z produkcją i sprzedażą wyrobów cukierniczych (cukiernia i sklep), przygotowaniem wypieków na zlecenie – na przyjęcia lub na indywidualne zamówienia okolicznościowe, a także półproduktów cukierniczych lub dekoracji do wyrobów cukierniczych na zlecenie innych firm.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.

Natalia Rozińska uczennica klasy 3cp reprezentowała województwo mazowieckie i zdobyła I miejsce oraz tytuł laureata na XXVII Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
Turniej odbył się on w dniach 25-27 kwietnia 2022 r. Tematem tegorocznej edycji była Potęga natury. Konkurs składał się z części teoretycznej (test) oraz części praktycznej ( tort, 6 monoporcji, 6 figurek z masy plastycznej oraz eksponat z czekolady lub karmelu). Natalia została przygotowana do Turnieju przez panią Beatę Świąder. Organizatorzy i Jury doceniło kunszt pracy naszej uczennicy, która została zwyciężczynią tej edycji Turnieju, otrzymała dyplomy, puchary, bon podarunkowy i będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Serdecznie gratulujemy Natalii i życzymy jej dalszych sukcesów zawodowych.

4
2
3
Previous Next Play Pause

21 stycznia 2020 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXV edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek po 5 szt, oraz 2 figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turmieju - „Cuda świata”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica naszej szkoły –Andżelika Nurek z klasy 3 C.
Gratulujemy i życzymy powodzenia w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.

  • IMG_20200121_143747
  • IMG_20200121_153742(1)

 

23 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIV edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięło udział 5 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - "Rzemiosło nasza przyszłość”.
Prace wykonane przez uczniów oceniało profesjonalne jury – p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Bogusław Buczek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem. Patronat nad konkursem objął Mazowiecki Kurator Oświaty, który był reprezentowany przez pana Andrzeja Jabłońskiego.
Pierwsze miejsce zajęła Anna Kuba a drugie Karolina Sadkowska, obydwie uczennice klasy 3C z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia. Zwycięskie prace były przygotowywane pod opieką p. Małgorzaty Miedzińskiej i p. Beaty Świąder.
Życzymy uczennicom (reprezentacji naszego województwa mazowieckiego) powodzenia w finale ogólnopolskim, który odbędzie się we Wrocławiu.

  • IMG_20190123_145824
  • IMG_20190123_150419

W dniach 16-18 kwietnia 2018 roku we Wrocławiu odbyła się XXIII edycja finału Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

Nasze województwo reprezentowali dwaj uczniowie: Bartłomiej Maślak z kl 3 C oraz uczeń ZSGH z Warszawy.
Turniej składał się z dwóch części pisemnej i praktycznej. W części praktycznej uczniowie mieli do wykonania tort, ciasteczka bankietowe, 5 figurek oraz eksponat z czekolady lub karmelu. Prace konkursowe miały być związane z tematem przewodnim turnieju – Powiew wiosny.
Bartek zdobywając 5 miejsce uzyskał tytuł laureata, który zwalnia go ze zdawania części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik.
Otrzymał medal, nagrody książkowe, dyplomy, zapoznał się z najnowszymi trendami w cukiernictwie i nawiązał kontakty z uczniami z innych miast Polski.
Bartkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych !!!

9 stycznia 2018 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek oraz 3 figurki z dowolnego surowca.
Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turnieju - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Prace wykonane przez uczniów oceniali następujący jurorzy: p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka oraz p. Zygmunt Wypych.
Pierwsze miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń ZSGH w Warszawie – Kacper Piłaciński. Natomiast trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Aleksandra ex aequo z uczennicą ZS nr 34 z Warszawy. Gratulacje dla wszystkich uczestników !!!
Życzymy powodzenia Bartkowi, który będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.

Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:

  • tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
  • ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
  • figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
  • eksponat z czekolady lub z karmelu.

Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.

Dnia 25.01.2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Warszawie odbył się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały  dwie uczennice z klasy III C  zajmując:
Magdalena Niewczas - I miejsce
Katarzyna Okrój - II miejsce.
Etap wojewódzki składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:

  • tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
  • dwa rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju
  • dwie figurki z dowolnego surowca.

Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską. 

  

Back to top