W dniach 16-18 kwietnia 2018 roku we Wrocławiu odbyła się XXIII edycja finału Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Nasze województwo reprezentowali dwaj uczniowie: Bartłomiej Maślak z kl 3 C oraz uczeń ZSGH z Warszawy.
Turniej składał się z dwóch części pisemnej i praktycznej. W części praktycznej uczniowie mieli do wykonania tort, ciasteczka bankietowe, 5 figurek oraz eksponat z czekolady lub karmelu. Prace konkursowe miały być związane z tematem przewodnim turnieju – Powiew wiosny.
Bartek zdobywając 5 miejsce uzyskał tytuł laureata, który zwalnia go ze zdawania części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik.
Otrzymał medal, nagrody książkowe, dyplomy, zapoznał się z najnowszymi trendami w cukiernictwie i nawiązał kontakty z uczniami z innych miast Polski.
Bartkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych !!!
9 stycznia 2018 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek oraz 3 figurki z dowolnego surowca.
Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turnieju - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Prace wykonane przez uczniów oceniali następujący jurorzy: p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka oraz p. Zygmunt Wypych.
Pierwsze miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń ZSGH w Warszawie – Kacper Piłaciński. Natomiast trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Aleksandra ex aequo z uczennicą ZS nr 34 z Warszawy. Gratulacje dla wszystkich uczestników !!!
Życzymy powodzenia Bartkowi, który będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.
Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:
- tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
- ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
- figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
- eksponat z czekolady lub z karmelu.
Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.
Dnia 25.01.2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Warszawie odbył się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C zajmując:
Magdalena Niewczas - I miejsce
Katarzyna Okrój - II miejsce.
Etap wojewódzki składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:
- tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
- dwa rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju
- dwie figurki z dowolnego surowca.
Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską.
Niekwestionowany mistrz sztuki cukierniczej Buddy Valastro po raz pierwszy przyjechał do Polski!
9 października w jednej z warszawskich Galerii odbył się event z fanami słynnego i najbardziej kreatywnego cukiernika. Tłumy jego wielbicieli przyjechały z całego kraju.
Dla nas była to wyjątkowa okazja do spotkania z Mistrzem, od którego czerpiemy motywację do nauki zawodu cukiernika.
Były warsztaty cukiernicze, konkursy z nagrodami, a także zdjęcia i autografy.
Buddy opowiadał o swoich początkach w cukierni, o tym, że wszystkiego nauczył się od swojego zmarłego ojca i poprzez samodzielną, wytrwałą pracę. Jego ojciec i zarazem największy autorytet, już od najmłodszych lat, przygotowywał go do pracy w cukierni. Młody Buddy jako 17-stolatek pracował na pełny etat, dekorował torty i piekł ciasta według specjalnej receptury swojego mentora. Od samego początku chciał, aby ich rodzinne wypieki kojarzyły się klientom nie tylko z doskonałą jakością, ale także nietuzinkowym wyglądem.
Szybko okazało się, że Buddy ma do tego wyjątkowy talent. Jego torty to prawdziwy majstersztyk w dziedzinie cukiernictwa! Dziś kilkumetrowe, ruchome, wybuchające, święcące w ciemności i wyglądające, jak żywe torty to dla niego i jego ekipy żadne wyzwanie.
Sam jednak wielokrotnie podkreśla, że sukces jego „słodkiego biznesu” to w dużej mierze zasługa ojca i rodziny, która oddaje temu interesowi całe swoje serce.
Widać i słychać było, że jest to człowiek z ogromną pasją, że cukiernictwo zajmuje u niego nadrzędne, najważniejsze miejsce w życiu.
Jego wzruszająca opowieść umocniła Nas w przekonaniu, że wybraliśmy bardzo dobry zawód, a niezaprzeczalny sukces Mistrza dał nam wielką motywację do nauki i pracy, by rozwijać się w kierunku cukiernictwa.
„Uwierzcie w swoje umiejętności. Uwierzcie w swoje marzenia. Wiara jest fundamentem sukcesu ! Jeżeli uwierzycie, to wszystko Wam się uda”.
Dziękujemy za to przesłanie, za inspirację i motywację – CUKIERNICZKI z klas 3PC i 2C.
10 stycznia 2012 r.w Warszawie odbyły się wojewódzkie eliminacje do XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zwodzie Cukiernik.
Anna i Justyna uczennice klasy III PC zajęły I i II miejsce.
Tematem przewodnim było „Euro 2012”.
Strona 3 z 3
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- 3
- Następny artykuł
- koniec