REKRUTACJA 2023/2024
REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
odbywa się poprzez stronę: naborpg.oswiatawradomiu.pl
Wniosek wraz z dokumentami należy dostarczyć
do szkoły pierwszego wyboru
REKRUTACJA DO BRANŻOWEJ SZKOŁY II STOPNIA zasady + harmonogram
Oferta edukacyjna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu dla klasy pierwszej na rok szkolny 2023/2024
TECHNIKUM - 5 letnie
technik hotelarstwa - 1 oddział
technik organizacji turystyki - 1 oddział
technik żywienia i usług gastronomicznych - 2 oddziały
technik technologii żywności - 1 oddział
technik usług kelnerskich - 1 oddział
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - 3 letnia
cukiernik - 1 oddział
kucharz - 1 oddział
klasa wielozawodowa (praktyka u pracodawcy) - kucharz, piekarz, cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (uczeń kształci się w jednym z wymienionych zawodów) - 1 oddział
Szkoła branżowa II stopnia - 2 letnia
technik żywienia i usług gastronomicznych - 1 oddział
technik technologii żywności - 1 oddział
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych technikum będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: chemia, geografia, biologia, fizyka.
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych branżowej szkoły I stopnia będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: biologia, fizyka, chemia, historia, wos, geografia, informatyka.
Punkty będą przeliczane według następujących zasad, za oceny wyrażone w stopniu:
celującym – przyznaje się po 18 punktów;
bardzo dobrym – przyznaje się po 17 punktów;
dobrym – przyznaje się po 14 punktów;
dostatecznym – przyznaje się po 8 punktów;
dopuszczającym – przyznaje się po 2 punkty.
Sposób przeliczania na punkty osiągnięć: rozporządzenie MEN [plik pdf]
Badania Uczniów/Studentów/Doktorantów (informacje)
Wykaz wykonujących badania uczniów na ternie Województwa Mazowieckiego w 2022 r.
Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych - przewodnik dla Rodziców
SZTUKA I PRZESTRZEŃ
WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych
fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder
Futomaki, urimaki, hosomaki i nigiri na Dzień Dziecka
Uczniowie klasy II ckb gr. kucharz podczas zajęć pracowni gastronomicznej z okazji Dnia Dziecka wykonywali sushi. Było mnóstwo zabawy podczas tworzenia przepysznych futomaków, urimaków, hosomaków i nigiri.
30 Maja Światowy Dzień Soku – pijmy na zdrowie
Cały świat obchodzi Dzień Soku 30 maja.
Tego dnia zadbajmy o nasze zdrowie i włączmy do naszego menu porcję warzyw i owoców w postaci soku.
Niestety wciąż jemy ich za mało.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by spożywać dziennie 5 ich porcji (najlepiej by stanowiły połowę każdego posiłku).
Jedną z nich może być właśnie szklanka soku! Do koloru, do wyboru Soki owocowe, owocowo-warzywne i warzywne. Czerwone, fioletowe, żółte. Kolorystyka jest tak bogata, jak bogata jest zawartość soków.
29 maja to Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego
Każdego roku 29 maja obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego.
Inicjatorem tego święta jest Światowa Organizacja Gastroenterologii (WGO). Inicjatywa ta ma na celu zwrócenie uwagi na problem różnego typu schorzeń układu pokarmowego i ich wpływu na nasze samopoczucie. Uważamy, że układ pokarmowy służy jedynie trawieniu pożywienia. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy z niesłychanie pozytywnego wpływu układu pokarmowego na nasze samopoczucie, rozumiane w wymiarze zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Nasz układ pokarmowy to skarbiec pełen korzyści dla naszego zdrowia, w tym układu odpornościowego. Tylko od nas zależy, czy będziemy umieli to wykorzystać. Układ pokarmowy pracuje dzień i noc, dbając o nasze zdrowie. Zachodzi wzajemny związek pomiędzy zdrowiem fizycznym i psychicznym, który z kolei wynika z kondycji naszego żołądka, jelit i wątroby. Związek ten ma ogromny wpływ na nasze emocje.
Rodzina Ulmów - historia
25 maja 2023 w bibliotece szkolnej odbyła się projekcja filmu pt: „Dokument- Rodzina Ulmów. Świadectwo sprawiedliwych”.
Dzięki temu młodzież mogła poszerzyć swoją wiedzę o Polakach, którzy z narażeniem życia ratowali osoby narodowości żydowskiej podczas II wojny światowej.
Dobrym tego przykładem jest rodzina Józefa i Wiktorii Ulmów oraz ich dzieci zamordowanych 24 marca 1944 r. przez Niemców za ratowanie Żydów.
Film obejrzeli uczniowie z klas: 1OT, 1Ga, 1GB 1H, 1Gch, 1Z, 1K, 2H, 2Otk,3Ga, 3ot, 3ka, 4Kp pod opieką: p. A. Skalbani , p. A. Bilskiej, p. M. Borodziuka, p. B. Kotwy, p. K. Pawlak, p. T. Piątek, p. A. Skwarczyńskiej, p. J. Rudzińskiej.
Przed projekcją filmu słowo wstępne na temat Józefa i Wiktorii Ulmów powiedzieli: p. A. Skałbania i p. M. Borodziuk.
Zostały również przygotowane gabloty ze zdjęciami z życia codziennego rodziny.
Organizatorzy: p. A. Skałbania, p. M. Borodziuk
oraz nauczyciele bibliotekarze