Turniej w tenisie stołowym
28 listopada odbył się kolejny turniej w tenisie stołowym, w którym wystartowało 23 uczniów naszej szkoły.
Po rozegraniu 23 pojedynków zostali wyłonieni mistrzowie i wicemistrzowie szkoły:
Dziewczęta
I miejsce - Marysia Lipiec 1Ga
II miejsce - Zuzanna Zielińska 1Ka
III miejsce - Oliwia Saruch 1Ka
Chłopcy
I miejsce Kacper Indyka 3Ga
II miejsce Filip Ciepliński 4KZ
III miejsce Michał Tomczyk 4KZ
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za sportową rywalizację, wygranym gratulujemy osiągniętego sukcesu. Dziękujemy Dyrekcji oraz Radzie Rodziców za ufundowanie nagród oraz słodkiego poczęstunku dla wszystkich uczestników, a nauczycielom za wyrozumiałość i umożliwienie uczniom wzięcia udziału w zawodach.
Ze sportowym pozdrowieniem
Nauczyciele wychowania fizycznego
KONKURS "Bezpieczeństwo i Higiena Pracy"
Dnia 28 listopada w naszej szkole odbył się pierwszy etap wojewódzkiego konkursu "Bezpieczeństwo i Higiena Pracy" organizowanego przez Wyższą Szkołę Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w Radomiu.
Media o X Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym
Wachlarz smaków w radomskim „Gastronomiku” (dami24.pl)
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" (zdjęcia) (cozadzien.pl)
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe"
Uczestnicy wykonali:
- danie zasadnicze z wykorzystaniem szynki (surowe mięso) i warzyw kiszonych
- deser z wykorzystaniem sera mascarpone i dowolnych orzechów.
Trzy porcje dania zasadniczego i trzy porcje deseru w czasie 150 minut.
I miejsce Martyna Wiatrak ZSSiH Radom
II miejsce Antoni Kozłowski ZSSiH Radom
III miejsce Konrad Batur ZSP Białobrzegi
Pasja Smaków w obiektywie Małgorzaty Miedzińskiej:
Już w czwartek, 23 października w naszej szkole Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe"
Lista osób zakwalifikowanych do X Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe":
- Antoni Kozłowski ZSSiH Radom
- Martyna Wiatrak ZSSiH Radom
- Oliwia Hałdaś CKZiU Pionki
- Konrad Batur ZSP Białobrzegi
- Izabela Bąk ZSP Białobrzegi
Konkurs odbędzie się 23.11.2023 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. św. Brata Alberta 1 .
Spotkanie organizacyjne rozpocznie się o godz. 8.15 w bloku A II piętro. Rozpoczęcie konkursu o godz. 9.00.
Poprzednie edycje:
Cmentarz Rzymskokatolicki w Radomiu
Po uroczystości Wszystkich Świętych 9 listopada 2023 roku, uczniowie należący do Szkolnego Koła Caritas oraz uczniowie klasy 2KZ, pod opieką G. Sitek oraz K. Kuca, wybrali się na Cmentarz Rzymskokatolicki w Radomiu, mieszczący się przy ulicy Bolesława Limanowskiego.
Uczniowie zapoznali się z historią cmentarza założonego w 1812 na gruntach podarowanych przez Wojciecha Łodwigowskiego, „zamożnego obywatela radomskiego”. Dowiedzieli się, że jest to miejsce pochówku zasłużonych dla oświaty i kultury polskiej oraz powstańców i żołnierzy walczących o wolną Polskę.
Uczniowie w ciszy, zadumie oraz modlitwie za poległych w obronie naszej Ojczyzny, uprzątnęli wypalone znicze i zapalili nowe na grobach żołnierzy i powstańców oraz innych grobowcach, nad którymi nasza szkoła sprawuje pieczę. Przy Grobowcu Biskupów Radomskich, który powstał w 2012 roku po śmierci pierwszego biskupa radomskiego Edwarda Materskiego w XIX-wiecznej kaplicy, która mieści się w zabytkowym budynku dawnej dzwonnicy, również zapaliliśmy znicze i przywołaliśmy wspomnienia o spoczywających tu biskupach.W grobowcu spoczywa również ciało biskupa Stefana Siczka.
Młodzież miała także czas na odwiedzenie grobów swoich bliskich. Coroczne wyjścia z uczniami na cmentarz pomagają nam uhonorować i zachować pamięć o tych, którzy już odeszli.
Stanisław Wierzbicki
Stanisław Wierzbicki do Radomia przyjechał w 1893 roku ze swoją żoną Jadwigą Niedźwiecką pochodzącą z grodu nad Mleczną.
W 1898 roku firma “Stanisław Wierzbicki” ulokowała się w kamienicy przy dzisiejszej ul. Żeromskiego 51.
W 1915 r. w drodze na front Radom odwiedził cesarz niemiecki Wilhelm II. Wraz z szefem sztabu generalnego Helmutem von Moltke, marszałkiem polnym Paulem von Beneckendorfem Hindenburgiem i generalicją zjadł obiad w gmachu gubernialnym. Posiłek przygotowywała restauracja Wierzbickiego, a smakował on na tyle, że cesarz zaproponował radomianinowi stanowisko ochmistrza na swoim dworze. Wierzbicki podziękował. Wilhelm docenił także kucharza restauracji Stefana Lamenta, wręczając mu dyplom z napisem „Kucharz jego Cesarskiej Mości”.
Kolejny gość z zagranicy kapitan Charles de Gaulle, późniejszy prezydent Francji, zachwycał się przyrządzonymi w Radomiu zrazami zawijanymi z kaszą gryczaną. Prezydent Ignacy Mościcki został pouczony przez Wierzbickiego gdy ten usiłował włożyć plasterek cytryny do herbaty – byłaby to bowiem profanacja napoju serwowanego w restauracji.
W lokalu przy Żeromskiego 51 bywali aktorzy, pisarze i politycy. W księdze pamiątkowej widniał m.in. wpis Wojciecha Kossaka: „Mistrzowi rondla – mistrz pędzla”. W latach 30. XX w. „Berliner Tageblatt” pisał o lokalu Wierzbickiego jako o jednym z najlepszych w Europie.
Stanisław Wierzbicki zmarł w 1937 r., pochowany został na cmentarzu rzymskokatolickim przy ulicy Limanowskiego w Radomiu.
Uczniowie naszej szkoły odwiedzili cmentarz i zapalili znicze na grobie znanego restauratora.
INTEGRACJA, SPORT, ZABAWA
W zawodach wzięło udział 6 drużyn klas pierwszych.
Klasyfikacja końcowa zawodów:
I miejsce klasa 1H
II miejsce klasa 1Otk
III miejsce klasa 1Ga
IV miejsce klasa 1Gb
V-VI miejsce klasa 1C/1Ka
Wszyscy zaangażowani uczniowie otrzymali dyplomy oraz słodki poczęstunek ufundowany przez Radę Rodziców.
Na zakończenie zawodów integracyjnych wszyscy obecni uczniowie z klas pierwszych zatańczyli wspólnie taniec belgijski i kowbojski.
Dziękujemy za wspólną zabawę.
fot. Jacek Świątek
ŚWIATOWY DZIEŃ CUKRZYCY
W dniu 14 listopada obchodzimy ŚWIATOWY DZIEŃ CUKRZYCY. W tym dniu Pracownia Dietetyki i Promocji Zdrowia przygotowała quiz obejmujący pytania z zakresu cukrzycy, który cieszył się zainteresowaniem wśród młodzieży i nauczycieli. Społeczność szkolna mogła zapoznać się również z broszurkami i przykładowym jadłospisem.
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która wiąże się z zaburzeniem wydzielania i działania insuliny. Taki stan prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Cukrzyca wymaga bezwzględnego leczenia. Brak terapii może skutkować uszkodzeniem oczu, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Cukrzyca jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Możemy ograniczać jej skutki, jednak trzeba stale się kontrolować i obserwować swój organizm. Zmienić styl życia, zadbać o właściwą dietę i ruch.
Co należy jeść przy cukrzycy?
- mięso, ryby, jaja, chude drobiowe, cielęcina, młoda wołowina, królik, ryby, chude wędliny, jaja, wszystkie ryby
- tłuszcze, oleje roślinne, pestki, nasiona, orzechy, awokado, margaryny miękkie wysokogatunkowe
- warzywa świeże i mrożone, ale nierozgotowane
Produkty niezalecane w cukrzycy to:
- chleb pszenny, chleb na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, bułki pszenne, maślane, biszkopty z cukrem, drożdżówki.
- ciasta kruche, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach, groszek ptysiowy
- makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały.
Wszystkim biorącym udział serdecznie dziękujemy
Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta