Ciao!
Ferretti Beach Hotel**** to nasze miejsce pracy.
Zajmujemy się głównie utrzymaniem czystości w pokojach hotelowych (ścielimy łóżka na modłę amerykańską - kołdry są lekkie i cienkie lub zastępuje się je miękkimi kocami, uzupełniamy gadżety i kosmetyki hotelowe). Sprzątamy również pomieszczenia ogólnodostępne. Podczas pracy podziwiamy piękne widoki Adriatyku.
Dużo się nauczyliśmy, chcemy więcej. Wiele jeszcze przed nami …
Stażyści Julia i Cezary
Cześć tu Kasia i Michał, cukiernicy
Pracując w cukierni "SORIANI" w Rimini zdobywamy co dzień nowe doświadczenia.
Uczymy się formowania prawdziwych croissantów z pysznymi nadzieniami, robienia tradycyjnego włoskiego ciasta - "Piade dei Morti". Pracujemy z masą cukrową tworząc z niej różne kształty, wykorzystywane potem jako ozdoby do tortów, które również składamy.
Mamy bardzo przyjazną dla nas atmosferę i cudownych pracowników wokół, którzy gdy trzeba pomagają nam.
Stażyści.
Czasem słońce 🌞 czasem deszcz 🌧️ ale humory dopisują
Dwa miejsca które warto odwiedzić we Włoszech to Florencja i San Marino.
Florencja kolebka i perła renesansu, miasto Michała Anioła i Leonarda da Vinci przywitała nas przepiękną pogodą☀️ i zapierającymi dech w piersiach widokami. Podziwialiśmy między innymi plac Duomo z niesamowitą katedrą i słynną kopułą Brunelleschiego, plac Signoria, gdzie znajduje się Palazzo Vecchio i wspaniałe posągi Loggia dei Lanzi.
Tydzień później pogoda spłatała nam figla i San Marino, jedno z najmniejszych państw świata, słynące z malowniczych widoków i zabytkowych twierdz podziwialiśmy spacerując we mgle 😶🌫️
Weekendowe spotkania z mieszkańcami Radomia nad zalewem Borki
ZAPRASZAMY w sobotę i niedzielę (19-20.10.2024 r.)
Mikołaj Rey w Radomiu – warsztaty o rybach słodkowodnych w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich
mocmiasta.pl
Buongiorno
Jesteśmy kolejną grupą odbywającą staż zagraniczny w Riminii czyli Adam, Martyna - kucharze; Michał, Kasia - cukiernicy; Czarek, Julia - hotelarze, a naszym opiekunem jest pani Ewa Guść.
Pierwszy dzień pobytu to święto w Riminii, zaczęliśmy od wspólnego zwiedzania zabytków, pięknych kamienic oraz uliczek, którymi będziemy zmierzać do pracy. Ciekawym miejscem jest Muzeum reżysera Federico Feliniego, który się tutaj urodził. Spotkaliśmy się z panią Karoliną z Sistema Turismo, która omówiła szczegółowy program naszego pobytu i pracy. Tego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami. Każdy z nas został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie będzie zdobywał doświadczenie zawodowe oraz poznawał język i kulturę. Pierwszy dzień to nie tylko czas na zapoznanie się, to również początek pięknej przygody. Stażyści (Michał, Kasia, Czarek, Julia, Adam, Martyna) cdn... Ciao;)
Praca, work, lavoro …
Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką, a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.
Stażystki Zuzanna i Wiktoria
W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola
Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia
Tydzień z rybami małocennymi w ZSSiH
Od 15 do 20 października 2024 r. we współpracy z Fundacją Jeden Uniwersytet oraz Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu organizujemy na terenie Naszej Szkoły, cykl szkoleń i warsztatów dla naszych uczniów.
Wśród nich:
- zajęcia edukacyjne prowadzone przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat walorów odżywczych oraz promocji spożycia ryb pochodzących z polskich wód śródlądowych;
- warsztaty szkoleniowe prowadzone przez kucharzy działających w idei slowfood;
- wykłady prowadzone przez dietetyka na temat wartości odżywczej ryb słodkowodnych cennych z natury;
- spotkanie z szefem kuchni Mikołajem Reyem pochodzącym z Francji smakoszem i entuzjastą wyzwań gastronomicznych;
- sposoby przygotowania i degustacji potraw wykonanych z ryb cennych małocennych (płoć, okoń, leszcz, węgorz europejski, sandacz);
- weekendowe spotkania z mieszkańcami Radomia nad zalewem Borki gdzie serdecznie zapraszamy całe rodziny, przyjaciół i sympatyków ZSSIH w dniach 19-20 października 2024 r. (sobota-niedziela).
Zapraszamy do udziału.