Sukces uczennicy
Miło nam poinformować, że Finalistką Międzyszkolnego Konkursu Czytelniczego "Radomscy Tropiciele Książek 2024/2025" została uczennica Wiktoria Piwowarczyk z klasy 2Gb, zajęła III miejsce.
Laureatkami konkursu zostały uczennice z klasy 4H Natalia Winiarska, Anna Dusza oraz Julia Panek. W konkursie brały udział również Aleksandra Janik z klasy 2Gb, Wiktoria Jęczyńska z klasy 3Ga i Lena Krupińska z klasy 2Ka.
Składamy gratulacje, a wszystkim uczestnikom podziękowanie za godne reprezentowanie naszej szkoły i życzymy dalszych sukcesów.
Nauczyciele-bibliotekarze.
Potrawy z ryb, babki i ciasta
Na zajęciach pracowni gastronomicznej uczniowie klasy 2gb i 2ga
pod opieką P. M. Adamczyk:
-> poznają techniki, które stanowią fundament każdej kuchni,
-> doskonalą umiejętności i odkrywają nowe metody gotowania,
-> poznają zasady zdrowej kuchni, uczą się tworzyć zrównoważone posiłki,
-> odkrywają sztukę prezentacji dań.
Szkolenie nauczycieli przedmiotów zawodowych
Efektowne dania główne i przekąski w ekonomicznej odsłonie.
Desery restauracyjne w nowej odsłonie.
Egzamin zawodowy – sesja LATO 2025 Sesja poprawkowa
2 czerwca 2025 r.
HGT.03 – g. 9.00
HGT.07 – g. 9.00
HGT.11 – g. 9.00
HGT.12 – g. 9.00
SPC.07 – g. 9.00
HGT.06 – g.13.00
HGT.08 – g.13.00
Sesja poprawkowa – 6 czerwca – egzamin pisemny komputerowy.
Popularne artykuły
- II miejsce reprezentacji chłopców w XXI Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży w piłce siatkowej szkół ponadpodstawowych
- RODZINA W HOTELU
- Praca, work, lavoro …
- Londyn
- XV FESTIWAL ZUPY w obiektywie Jacka Świątka
- Konkurs Mistrza Noża POSIEKANI 2025
- Cezary Cielniak z klasy 3H wicemistrzem pięknego czytania!
- Mistrzostwa Młodych Kelnerów
Spotkania z ciekawymi ludźmi – naszymi absolwentami. Pasja, konsekwencja w dążeniu do celu,
a także wytrwałość, umiejętność radzenia sobie w różnych sytuacjach, pozytywne nastawienie i oczywiście znajomość języków obcych – tym między innymi musiała wykazać się Zuzia aby zostać stewardessą.
Dziś spotkaliśmy się z absolwentką naszej szkoły – Zuzanną Neską, która opowiedziała nam o tym jak wyglądał bardzo trudny proces rekrutacji do pracy, którą planowała rozpocząć po studiach, ale udało jej się to zrobić już na pierwszym roku (jest studentką Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie).
Po pozytywnym wyniku rekrutacji, Zuzia odbyła szkolenie teoretyczne i praktyczne obejmujące różne aspekty pracy w pokładzie (od procedur ogólnych, awaryjnych, budowy samolotu, sprzętu awaryjnego do opieki medycznej). W firmie, w której pracuje bardzo ważne jest godne reprezentowanie i dbanie o pozytywny wizerunek w tym m.in. dyscyplina mundurowa.
Trudne szkolenie zakończone egzaminem, wynagrodzą jej nowe poznane miejsca i bardzo ciekawa i pełnej wyzwań praca. Na pewno nie będzie narzekać na nudę i rutynę, a praca sprawi, że każdy dzień będzie inny i upłynie w dobrej atmosferze.
Gratulujemy, jesteśmy bardzo dumni.
Życzymy bezpiecznych lotów, miłego kontaktu z pasażerami, satysfakcji z pracy oraz odwagi aby dalej walczyć o swoje marzenia.
Zapach świeżych ziół i przypraw w restauracji Abocar, niewidzialna siła housekeepingu i włoskie słodkości w cukierni Bianchi Riccione
W samym sercu zabytkowego centrum Rimini znajduje się restauracja Abocar Due Cucine. Abocar Dwie Kuchnie "to dialog z subtelną równowagą, nieustanne poszukiwanie fuzji tradycji, doświadczeń, produktów i ludzi, to miejsce gdzie można doświadczyć magii bycia razem poprzez doświadczenie kuchni bez granic" (tak piszą o sobie). To kuchnia, w której jest bardzo dużo świeżych sezonowych ziół i warzyw, ryb i owoców morza. Menu jest stale aktualizowaną książką (co 60 dni), a ludzie którzy je tworzą poszukują i odkrywają nowe połączenia, eksperymentują z nowymi daniami.
W czasie praktyk wykonujemy obróbkę wstępną surowców: szałwii, estragonu, bazylii, oregano, kolendry, pokrzywy, warzyw, krewetek, omułek, ośmiorniczek, kalmarów, ryb m.in. piranii. Robimy to z dbając o najdrobniejsze szczegóły (pracujemy w restauracji z gwiazdką Michelin). Przygotowujemy włoskie drożdżowe wypieki - focaccię. Obserwujemy pracę ludzi, którzy z pasją wieczorem, tuż przed podaniem przygotowują dania.
Michał i Kamil
Pracownicy housekeepingu to niewidzialna siła, której codzienna praca jest kluczowa dla funkcjonowania obiektu noclegowego. Czysty pokój i dobrze utrzymane przestrzenie wspólne są podstawą dobrego wrażenia, które może przełożyć się na pozytywne recenzje i lojalność gości. W czasie stażu w hotelu NEWJOLIE w Rimini pod opieką bardzo miłych i pomocnych pracowników dbamy o czystość, porządek w pokojach i przestrzeniach wspólnych, kontrolujemy stan pościeli i ręczników, uzupełniamy kosmetyki. Zmieniłyśmy również wystrój restauracji hotelowej. Mamy nadzieję, że dzięki naszej pracy goście mają zapewniony komfort, dobrze czują się w swoim pokoju i podejmą decyzję o powrocie do hotelu w przyszłości.
Angelika i Weronika
Pracujemy w rodzinnej cukierni Bianchi Riccione, która mieści się w prowincji Rimini. Obecnie w czwartym pokoleniu rodziny, firma zajmuje się produkcją i sprzedażą wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W czasie naszych praktyk formujemy różnego rodzaju włoskie ciasta i ciastka m.in. kruche z nadzieniem i bez, z posypkami, francuskie z jabłkami, chleb rzemieślniczy, paluszki chlebowe i oczywiście prawdziwe włoskie Croissanty. Zdobimy przygotowywane w cukierni słodkości i przygotowujemy blachy do wypieku. Dbamy o porządek na stanowiskach pracy.
Natalia i Wiktoria
Po pracy: wycieczka do Florencji, San Marino, TRICOLORI - RIMINI AIR SHOW 2025, spacery, plaża, pizza, lody, kawa, tiramisu i piękna słoneczna pogoda, pozdrawiamy

Po raz pierwszy w naszej bibliotece znalazły się książki
Marcina Margielewskiego, który porusza w swoich książkach trudne tematy. Opisuje w swoich książkach jakie sekrety skrywają najbogatsi ludzie świata, kulisy prestiżowych hoteli. Pracę w jednym z najbogatszych linii lotniczych na świecie i koszmar stewardes. Manipulację, kłamstwa spiski najbogatszych szejków.
Kryminały - znajdziecie takie nazwiska jak Remigiusz Mróz czy Max Czornyj, którzy piszą o przerażających zbrodniach oraz kryminały z poczuciem humoru np. Aleksa Rogozińskiego czy Olgi Rudnickiej. Zachęcamy również do przeczytania książek Grahama Mastertona - nowa seria Wirus.
Literatura obyczajowa. Może znajdziesz coś dla siebie. Romans, książki o miłości, przyjaźni czy wierności. O skrywanych ludzkich tajemnicach. Księgozbiór został uzupełniony również o książki z działu science fiction, II wojna światowa oraz psychologia. Książka to dobra rozrywka, więc przyjdź do biblioteki i wybierz sobie powieść do czytania.
Zapraszamy do czytelniczej uczty nauczyciele - bibliotekarze.
PS. Książki zostały zakupione na prośbę czytelników.
Święty Krzyż i Opactwo Cystersów
15 maja wybraliśmy się na wycieczkę na Święty Krzyż oraz do Opactwa Cystersów w Wąchocku. Oba miejsca odegrały ważną rolę w historii naszego kraju zarówno w aspekcie religijnym jak i państwowym. Po bardzo ciekawym zwiedzaniu był tez czas na integrację w ogrodach Cystersów.
Kwiecień i maj w naszej bibliotece – świętujemy z czytelnikami!
Ostatnie tygodnie były dla naszej biblioteki niezwykle intensywne i pełne czytelniczych emocji.
📚 23 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Praw Autorskich i Autora. Z tej okazji zaprosiliśmy naszych czytelników do podzielenia się tytułami swoich ulubionych książek. Otrzymaliśmy wiele inspirujących odpowiedzi – to dowód na to, że literatura nadal zajmuje ważne miejsce w sercach naszych uczniów.
📖 8 maja świętowaliśmy Dzień Bibliotekarza i Bibliotek, który zapoczątkował obchody Tygodnia Bibliotek (8–15 maja). Z tej okazji przygotowaliśmy konkurs czytelniczy „Odgadnij pisarza po tytule utworu”, który spotkał się z dużym zainteresowaniem. Uczestnicy z entuzjazmem odgadywali autorów znanych dzieł, a pozytywna energia towarzyszyła nam przez cały tydzień.
Nie zabrakło również ciekawostek – w ramach akcji zaprezentowaliśmy uczniom „Rekordy Literackie w Pigułce”, czyli najciekawsze i najbardziej zaskakujące fakty ze świata książek.
Dziękujemy wszystkim, którzy aktywnie włączyli się w nasze działania. Takie chwile przypominają nam, dlaczego warto promować czytelnictwo każdego dnia!