Dzień Czekolady
Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia w roku 2025 roku.
Czekolada uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw.
Czekolada jest produktem bogatym w wartościowe mikroelementy i substancje odżywcze, dlatego nie warto eliminować jej ze swojej diety – w swoim składzie zawiera m.in.: magnez, potas, żelazo, cynk, flawonoidy, miedź, niacyna, antyoksydanty, witaminy: A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Czekolada a ciśnienie tętnicze Czekolada uznawana jest za źródło bogate we flawonoidy, czyli substancje organiczne naturalnie występujące w roślinach. Flawonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian niedokrwiennych w naczyniach wieńcowych. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady korzystnie wpływa na zdrowie osób zmagających się z problemami z sercem i zbyt wysokim ciśnieniem. Przeciwutleniacze zawarte w kakao odpowiadają za poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, pomagają więc obniżać ciśnienie tętnicze.
Czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada poprawia nastrój, co doceniają zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.( https://zywienie.medonet.pl/)
Cezary Cielniak z klasy 3H wicemistrzem pięknego czytania!
Z radością informujemy, że uczeń naszej szkoły – Cezary Cielniak z klasy 3H – zdobył tytuł Wicemistrza w IX Regionalnym Konkursie Pięknego Czytania!
To wyjątkowe osiągnięcie jest dowodem nie tylko na wrażliwość literacką, ale i na niezwykłą kulturę słowa. Cezary oczarował jury piękną interpretacją tekstu, udowadniając, że sztuka czytania może być prawdziwą pasją.
Gratulujemy sukcesu i życzymy dalszych literackich triumfów!
Mazurek Wielkanocny - konkurs
W dniach 28-29 marca 2025 r. odbył się konkurs na Mazurka Wielkanocnego, którego celem było pielęgnowanie polskich tradycji wielkanocnych oraz rozwijanie pasji kulinarnych wśród uczniów. Uczestnicy zaprezentowali wykonane i udekorowane przez siebie wypieki, które cechowała kreatywność, oryginalność oraz staranność wykonania.
Wyniki konkursu:
I miejsce - Milena Jaworska z kl. 4 H
II miejsce - Julia Walczak z kl. 3 ckp
III miejsce - Oskar Getler z kl. 1 c
wyróżnienie - Natalia Towarek z kl. 3 c
Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Radę Rodziców. Wszystkim uczniom gratulujemy i dziękujemy za wykonanie pięknych mazurków! B.Świąder, E.Kozakowska-Materska
Szkolny Budżet Obywatelski 2025 – wyniki głosowania!
W dniach 24 - 28 marca 2025 r. uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu mogli oddać swój głos na wybrany projekt w ramach Szkolnego Budżetu Obywatelskiego.
Na wszystkie projekty oddano łącznie 826 głosów.
Oddano także dwie karty nieważne.
Poszczególne projekty uzyskały następujące liczby głosów:
Projekt nr 1 – 157 głosów,
Projekt nr 2 – 173 głosy,
Projekt nr 5 – 62 głosy,
Projekt nr 12 – 434 głosy.
W wyniku głosowania do realizacji zostaje zgłoszony projekt nr 12 – Strefa Relaksu
Rozstrzygnięcie I etapu Szkolnego Budżetu Obywatelskiego w ZSSiH
Do kolejnego etapu (głosowania wszystkich uczniów szkoły) wybrane zostały 4 projekty. Uczniowie naszej szkoły w dniach od 24.03 do 28.03.2025 r. wybiorą jeden z nich.
Sukces naszej uczennicy w Poznaniu !
Uczennica klasy 5KZ Weronika Błaszczyk uzyskała tytuł laureatki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
20 i 21 marca 2025 roku odbył się finał XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1183 uczniów z 68 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 251 uczniów z 56 szkół. Do finału zakwalifikowano 50 uczniów z 19 szkół, w tym uczennicę ZSSiH, Weronikę.
W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test. Z tego etapu wyłoniono siedmioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów. Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku technologii żywności i wspólne z bloków: przetwórstwa spożywczego, analitycznego i ekonomicznego.
Gratulacje dla Weroniki na którą czekają indeksy wielu uczelni na kierunkach dotyczących produkcji żywności, oceny jej jakości, dietetyki.