Burak w żywieniu
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Spożywanie buraka to priorytet, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go spożywać również w innych potrawach i na surowo. Burak w starożytności był lekarstwem.
Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się w dokumentach pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go ponoć w ogrodach króla Marduk-apla-iddiny II. Około 400 r. p.n.e. zaczęto uprawiać buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny Republiki Rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez okres średniowiecza burak ćwikłowy uprawiany był jako warzywo liściaste, głównie we Francji i we Włoszech. Jako warzywo okopowe w Europie zaczęto uprawiać buraki, podobnie jak inne warzywa, w XVI w., chociaż są wzmianki z XIV w., jakoby pojawił się na polskich stołach (wikipedia.pl ).
Buraki dostarczają przede wszystkim węglowodany (9,56 g/100 g). W mniejszych ilościach znajduje się białko (1,61 g/100 g). Buraki zawierają tylko śladowe ilości tłuszczu (0,17 g/100 g). Woda stanowi 87,6% masy buraków. Buraki są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Korzeń buraka ćwikłowego i jego nać w przypadku młodej rośliny, stanowią doskonały dodatek do zup lub dań głównych. Najbardziej rozpoznawalnymi potrawami z buraka ćwikłowego są barszcz czerwony i botwina. Buraki ćwikłowe możemy spożywać– na surowo po obraniu ze skórki. Jeżeli mamy sokowirówkę, uzyskamy pełny wartości odżywczej sok.
Kuchnia polska jest bardzo bogata w przepisy na potrawy z użyciem tego warzywa. Są to np. sałatki buraczane, do których używamy uprzednio ugotowanych i obranych buraków. Pokrojone w kostkę buraki możemy połączyć ze śledziami wymoczonymi w mleku – również pokrojonymi w kostkę, a także z czerwoną cebulą. Możemy dodać oleju, octu winnego i miodu. Buraki mogą wchodzić też w skład sosów. Warzywa te po ugotowaniu i pokrojeniu w cienkie słupki, łączymy z odrobiną jogurtu i koncentratem buraczanym.
Potrawy przygotowali uczniowie klasy 3Ga
WOLONTARIAT – IDEA, ORGANIZACJA, DOŚWIADCZENIA
5 grudnia to Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, czyli obchodzone corocznie święto wolontariuszy i organizacji, które zajmują się wolontariatem na całym świecie. Zostało ustanowione 17 grudnia 1985 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.
Celem święta i towarzyszących mu wydarzeń jest między innym uznanie i docenienie wysiłków osób zaangażowanych w działania dla innych oraz pokazanie społeczeństwu, jak duży jest ich wkład w rozwój społeczny na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym. Jest to również okazja do promowania wolontariatu oraz dzielenia się wiedzą i doświadczeniami.
A może święta będą okazją by zostać WOLONTARIUSZEM?
Uczniowie klasy 5 OTp spotkali się z wolontariuszkami Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt, które opowiedziały o swojej pracy i o tym jakie warunki trzeba spełnić aby zostać wolontariuszem.
Pani Kasia Gromska, która "jest głosem tych co nie poproszą same o pomoc" opowiedziała o procesie adopcyjnym zwierząt.
Warto wiedzieć… Jakie sztuczki sprawiają, że nasze działania w sieci zagrażają naszej prywatności?
Deceptive design patterns (ang. zwodnicze wzorce projektowe) to interfejsy wdrażane na platformach mediów społecznościowych, stronach internetowych i aplikacjach, które powodują, że użytkownicy podejmują niezamierzone, niechciane i potencjalnie szkodliwe decyzje dotyczące przetwarzania ich danych osobowych.
Przyczyny naszych błędnych decyzji w sieci:
- Przeciążenie treścią (ang. overloading): przytłoczenie dużą liczbą próśb np. o wyrażenie zgody na przetwarzanie naszych danych osobowych.
- Pomijanie (ang. skipping): Celowe ukrywanie w interfejsie strony komunikatu dotyczącego wyrażenia zgód na przetwarzanie danych, po to abyśmy zapomnieli lub nie myśleli o aspektach związanych z ochroną danych.
- Wpływanie (ang. stirring): wywieranie na nas wpływ poprzez emocjonalną presję, lub zachęty w celu udzielenia zgody na przetwarzanie naszych danych osobowych. Na przykład podczas korzystania z aplikacji, czy strony internetowej klikamy w okienko „odmowy” i pojawiają się hasła typu: „Nie chcesz być zdrowy!”, „Nie chcesz oszczędzić!”
- Utrudnianie (ang. obstructing): utrudnianie lub blokowanie możliwości uzyskiwania informacji o naszych danych lub sposobie zarządzania danymi np. poprzez ukrywanie informacji o sposobie przetwarzania danych osobowych w trudno dostępnych zakładkach strony.
- Niespójność (ang. fickle): utrudnianie poruszania się po różnych narzędziach służących kontroli ochrony danych oraz zrozumienia celu ich przetwarzania np. niejasno sformułowane komunikaty, po przeczytaniu których użytkownik tak naprawdę nie wie, w co powinien kliknąć.
- Pozostawienie w niewiedzy (ang. left in the dark): projektowanie interfejsu w sposób ukrywający informacje lub narzędzia służące kontroli ochrony danych lub pozostawianie użytkownika w niepewności np. czy dane są udostępniane innym podmiotom, w jaki sposób dane są przetwarzane czy, i jaki rodzaj kontroli możemy mieć nad naszymi danymi.
Warto poświęcić odrobinę uwagi i chwilę swojego czasu, żeby zadbać o swoją prywatność. Mamy prawo wiedzieć jakie dane osobowe są gromadzone i w jaki sposób są przetwarzane. Nasza zgoda powinna być świadoma i dobrowolna. Świadomość stosowania zwodniczych wzorców projektowych może pomóc nam lepiej zarządzać naszymi danymi w sieci.
Kwesta świąteczna Caritas
Już dzisiaj, czyli 1.XII w piątek w Galerii Słonecznej, nasza ekipa z Caritas rozpoczęła kwestę Świąteczną na potrzeby ludzi ubogich z naszej Diecezji.
St. Andrews Day
Shortbread, czyli szkockie ciasteczka maślane, stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną czy znajomymi.
Składniki dla 10 porcji: mąka pszenna typ 500 - 300 g, cukier - 100 g, masło 200 g - 1 kostka, szczypta soli
Przepis na shortbread:
Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm. Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.
Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.
Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).
SMACZNEGO :)