Sukces naszej uczennicy w Poznaniu !
Uczennica klasy 5KZ Weronika Błaszczyk uzyskała tytuł laureatki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
20 i 21 marca 2025 roku odbył się finał XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1183 uczniów z 68 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 251 uczniów z 56 szkół. Do finału zakwalifikowano 50 uczniów z 19 szkół, w tym uczennicę ZSSiH, Weronikę.
W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test. Z tego etapu wyłoniono siedmioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów. Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku technologii żywności i wspólne z bloków: przetwórstwa spożywczego, analitycznego i ekonomicznego.
Gratulacje dla Weroniki na którą czekają indeksy wielu uczelni na kierunkach dotyczących produkcji żywności, oceny jej jakości, dietetyki.
Kącik Mobilności „Gastronomika”
W ramach Dni Otwartych uczniowie klas ósmych odwiedzili nasz Kącik Mobilności „Gastronomika”. W czasie tego wydarzenia rozpowszechniono materiały promujące rezultaty projektu „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży” finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
Podczas spotkania, uczestnicy projektu dzielili się wrażeniami z trzytygodniowego pobytu na stażu w Rimini. Nasi goście mogli obejrzeć przygotowaną przez naszych stażystów prezentację a także spróbować włoskie przekąski i desery. Wiedzę gości na temat Włoch oraz włoskiej kuchni sprawdził specjalny quiz z ciekawymi nagrodami. A to wszystko oczywiście w rytmie włoskich przebojów wybranych specjalnie przez naszych uczniów.
Konkurs Mistrza Noża POSIEKANI 2025
I miejsce - Vasyl Baraniuk (3ka)
II miejsce - Jakub Getler (3ka)
III miejsce - Natalia Kamińska (2ka)
Rywalizację uczniów oceniał szef kuchni Restauracji Teatralna Pan Mateusz Śmiechowski
fot. Monika Adamczyk
Merhaba, czyli cześć po turecku😉
Cóż to były za zajęcia: animacje, gry i zabawy, integracja na pracowni projektowania imprez i usług turystycznych (klasa 1OTH, nauczyciel P. Ewa Guść) i wyjątkowi goście - grupa młodzieży z opiekunami z Turcji.
Pozostały zdjęcia i piękne wspomnienia, dziękujemy.
28.03.2025 - XV Festiwal Zupy
W programie m.in.: pokaz kelnerski – koktajle – degustacja, nakrycia śniadań, pokazy cukiernicze – degustacja, carving, konkurs Posiekani, prezentacja zawodów oraz pracownia dietetyczna, doradztwo zawodowe, średniowieczna kuchnia polska - stoisko średniowiecznego handlarza ulicznego, przekąski, quizy i zagadki językowe, pokazy fizyczne, rozstrzygnięcie konkursu „Spaβ mit Backen - Mein Ostergebӓck”, doświadczenia biologiczno-chemiczne, gra terenowa, quizy językowe typu Kahoot, konkurs ze znajomości Włoch, nauka zwrotów w języku włoskim, animacje, lotnisko, język migowy, Szkolny Klub Europejski i wiele innych atrakcji,
DEGUSTACJA i PLEBISCYT NA NAJLEPSZĄ ZUPĘ
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu
Wspaniałe wieści z Gdyni, gdzie w dniach 20-22 marca odbywał się Finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Nasza uczennica Daria Kowalska z klasy 5G uzyskała TYTUŁ FINALISTY!!!
W tegorocznej olimpiadzie w etapie szkolnym wzięło udział 6 tys. uczestników, w etapie okręgowym 684, a ścisłym finale 59. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady była „Żywność wspierająca odporność”.
Jak wyglądały zmagania?
Etap centralny składa się z części pisemnej i części praktycznej. Część pisemna obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania tematyki wiodącej, z zakresu obsługi konsumenta i gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. Część praktyczna obejmuje wykonanie zadania polegającego na: sporządzaniu i ekspedycji dań (zup, potraw zimnych, gorących, deserów i napojów), serwowaniu dań i napojów, organizowaniu i wykonywaniu usług gastronomicznych.
Uzyskany tytuł uprawnia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie.
Gratulacje dla Darii!!!