Szkolny Budżet Obywatelski 2025 – wyniki głosowania!
W dniach 24 - 28 marca 2025 r. uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu mogli oddać swój głos na wybrany projekt w ramach Szkolnego Budżetu Obywatelskiego.
Na wszystkie projekty oddano łącznie 826 głosów.
Oddano także dwie karty nieważne.
Poszczególne projekty uzyskały następujące liczby głosów:
Projekt nr 1 – 157 głosów,
Projekt nr 2 – 173 głosy,
Projekt nr 5 – 62 głosy,
Projekt nr 12 – 434 głosy.
W wyniku głosowania do realizacji zostaje zgłoszony projekt nr 12 – Strefa Relaksu
Rozstrzygnięcie I etapu Szkolnego Budżetu Obywatelskiego w ZSSiH
Do kolejnego etapu (głosowania wszystkich uczniów szkoły) wybrane zostały 4 projekty. Uczniowie naszej szkoły w dniach od 24.03 do 28.03.2025 r. wybiorą jeden z nich.
Sukces naszej uczennicy w Poznaniu !
Uczennica klasy 5KZ Weronika Błaszczyk uzyskała tytuł laureatki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
20 i 21 marca 2025 roku odbył się finał XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1183 uczniów z 68 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 251 uczniów z 56 szkół. Do finału zakwalifikowano 50 uczniów z 19 szkół, w tym uczennicę ZSSiH, Weronikę.
W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test. Z tego etapu wyłoniono siedmioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów. Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku technologii żywności i wspólne z bloków: przetwórstwa spożywczego, analitycznego i ekonomicznego.
Gratulacje dla Weroniki na którą czekają indeksy wielu uczelni na kierunkach dotyczących produkcji żywności, oceny jej jakości, dietetyki.
Kącik Mobilności „Gastronomika”
W ramach Dni Otwartych uczniowie klas ósmych odwiedzili nasz Kącik Mobilności „Gastronomika”. W czasie tego wydarzenia rozpowszechniono materiały promujące rezultaty projektu „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży” finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
Podczas spotkania, uczestnicy projektu dzielili się wrażeniami z trzytygodniowego pobytu na stażu w Rimini. Nasi goście mogli obejrzeć przygotowaną przez naszych stażystów prezentację a także spróbować włoskie przekąski i desery. Wiedzę gości na temat Włoch oraz włoskiej kuchni sprawdził specjalny quiz z ciekawymi nagrodami. A to wszystko oczywiście w rytmie włoskich przebojów wybranych specjalnie przez naszych uczniów.
Konkurs Mistrza Noża POSIEKANI 2025
I miejsce - Vasyl Baraniuk (3ka)
II miejsce - Jakub Getler (3ka)
III miejsce - Natalia Kamińska (2ka)
Rywalizację uczniów oceniał szef kuchni Restauracji Teatralna Pan Mateusz Śmiechowski
fot. Monika Adamczyk