Cześć tu Kasia i Michał, cukiernicy
Pracując w cukierni "SORIANI" w Rimini zdobywamy co dzień nowe doświadczenia.
Uczymy się formowania prawdziwych croissantów z pysznymi nadzieniami, robienia tradycyjnego włoskiego ciasta - "Piade dei Morti". Pracujemy z masą cukrową tworząc z niej różne kształty, wykorzystywane potem jako ozdoby do tortów, które również składamy.
Mamy bardzo przyjazną dla nas atmosferę i cudownych pracowników wokół, którzy gdy trzeba pomagają nam.
Stażyści.
Czasem słońce 🌞 czasem deszcz 🌧️ ale humory dopisują
Dwa miejsca które warto odwiedzić we Włoszech to Florencja i San Marino.
Florencja kolebka i perła renesansu, miasto Michała Anioła i Leonarda da Vinci przywitała nas przepiękną pogodą☀️ i zapierającymi dech w piersiach widokami. Podziwialiśmy między innymi plac Duomo z niesamowitą katedrą i słynną kopułą Brunelleschiego, plac Signoria, gdzie znajduje się Palazzo Vecchio i wspaniałe posągi Loggia dei Lanzi.
Tydzień później pogoda spłatała nam figla i San Marino, jedno z najmniejszych państw świata, słynące z malowniczych widoków i zabytkowych twierdz podziwialiśmy spacerując we mgle 😶🌫️
Weekendowe spotkania z mieszkańcami Radomia nad zalewem Borki
ZAPRASZAMY w sobotę i niedzielę (19-20.10.2024 r.)
Mikołaj Rey w Radomiu – warsztaty o rybach słodkowodnych w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich
mocmiasta.pl
Buongiorno
Jesteśmy kolejną grupą odbywającą staż zagraniczny w Riminii czyli Adam, Martyna - kucharze; Michał, Kasia - cukiernicy; Czarek, Julia - hotelarze, a naszym opiekunem jest pani Ewa Guść.
Pierwszy dzień pobytu to święto w Riminii, zaczęliśmy od wspólnego zwiedzania zabytków, pięknych kamienic oraz uliczek, którymi będziemy zmierzać do pracy. Ciekawym miejscem jest Muzeum reżysera Federico Feliniego, który się tutaj urodził. Spotkaliśmy się z panią Karoliną z Sistema Turismo, która omówiła szczegółowy program naszego pobytu i pracy. Tego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami. Każdy z nas został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie będzie zdobywał doświadczenie zawodowe oraz poznawał język i kulturę. Pierwszy dzień to nie tylko czas na zapoznanie się, to również początek pięknej przygody. Stażyści (Michał, Kasia, Czarek, Julia, Adam, Martyna) cdn... Ciao;)
Praca, work, lavoro …
Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką, a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.
Stażystki Zuzanna i Wiktoria
W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola
Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia
Tydzień z rybami małocennymi w ZSSiH
Od 15 do 20 października 2024 r. we współpracy z Fundacją Jeden Uniwersytet oraz Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu organizujemy na terenie Naszej Szkoły, cykl szkoleń i warsztatów dla naszych uczniów.
Wśród nich:
- zajęcia edukacyjne prowadzone przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat walorów odżywczych oraz promocji spożycia ryb pochodzących z polskich wód śródlądowych;
- warsztaty szkoleniowe prowadzone przez kucharzy działających w idei slowfood;
- wykłady prowadzone przez dietetyka na temat wartości odżywczej ryb słodkowodnych cennych z natury;
- spotkanie z szefem kuchni Mikołajem Reyem pochodzącym z Francji smakoszem i entuzjastą wyzwań gastronomicznych;
- sposoby przygotowania i degustacji potraw wykonanych z ryb cennych małocennych (płoć, okoń, leszcz, węgorz europejski, sandacz);
- weekendowe spotkania z mieszkańcami Radomia nad zalewem Borki gdzie serdecznie zapraszamy całe rodziny, przyjaciół i sympatyków ZSSIH w dniach 19-20 października 2024 r. (sobota-niedziela).
Zapraszamy do udziału.
16 października Światowy Dzień Chleba
Chleb - ten wyraz dla wielu z nas ma szczególne znaczenie i budzi ciepłe skojarzenia. Czy jest na świecie coś lepszego, niż kromka pachnącego chleba z masłem? To jedna z potraw, którą jemy codziennie od dzieciństwa, a która nigdy się nam nie znudzi!
Światowy Dzień Chleba został ustanowiony w roku 1997 przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Święto to ma miejsce dnia 16 października.
Chleb ma niezwykle bogatą historię. Najwcześniej był wypiekany prawdopodobnie około 8000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Wypieki pierwszych piekarzy przypominały raczej placki niż dzisiejszy chleb. Z czasem technologia produkcji się rozwijała: około 600 r. p.n.e. Persowie zaczęli używać systemu młynów wiatrowych do mielenia ziarna, a już w 100 r. p.n.e. na terenie dzisiejszego Meksyku tworzono tortille kukurydziane. W średniowieczu powstawały pierwsze piekarnie, a Francuzi zaczęli dodawać do wypieków drożdże. Pieczywo towarzyszy więc ludzkości od tysięcy lat, nie ma więc się co dziwić, że to najczęściej spożywany produkt na świecie. Na początku, zanim powstał chleb taki, jakiego znamy dzisiaj, ludzie mielili ziarna na mąkę i mieszali je z wodą, żeby zrobić coś w rodzaju placków, które piekli na gorących kamieniach. To były pierwsze chleby – proste, ale smaczne.
Chleb - symbol żywności, która od tysięcy lat odgrywa kluczową rolę w życiu człowieka. Od starożytnych cywilizacji po współczesność, chleb był stałym elementem w codziennym jadłospisie ludzi na całym świecie.
Jednak jego znaczenie sięga daleko poza aspekty żywieniowe. To niezwykłe połączenie składników, wytwarzane z miłością i umiejętnością, które przekracza granice kulturowe i religijne. Chleb jest narzędziem budowania relacji, nośnikiem tradycji i symbolem wspólnoty, który niezależnie od języka, koloru skóry, religii czy kultury, jednoczy ludzi wokół stołu.