KRWIODAWSTWO
4.12.2024 (środa) od godz. 8.00 w naszej szkole w pawilonie G odbędzie się zbiórka krwi.
Dzień św. Andrzeja - patrona Szkocji
W tym roku po raz kolejny w naszej szkole obchodziliśmy Dzień św. Andrzej a- patrona Szkocji. Uczniowie i nauczyciele mieli okazję obejrzeć prezentację multimedialną, tradycyjnie zakończoną quizem z wiedzy o Szkocji. Na szkolnym korytarzu dominował biały i niebieski kolor. Nie zabrakło tradycyjnego szkockiego stroju (kilt) oraz pysznych maślanych ciasteczek w wykonaniu naszych uczniów.
Wymienione wyżej działania pozwoliły by choć na chwilę w naszej szkole zapanował "szkocki klimat".
Uczniom, którzy byli zaangażowani w przygotowania serdecznie dziękujemy. M. Kleczaj E. Zwęglińska
Mazowiecki program stypendialny dla uczniów uzdolnionych
Do 2.12.2024 r. można składać wnioski o przyznanie stypendium w ramach projektów „Mazowiecki program stypendialny dla uczniów uzdolnionych” realizowanych w roku szkolnym 2024/2025, na obszarze Regionu Mazowieckiego Regionalnego oraz Regionu Warszawskiego Stołecznego dofinansowanych ze środków Programu Funduszy Europejskich dla Mazowsza 2021–2027.
Województwo Mazowieckie organizuje kolejną edycję programu stypendialnego dla uczniów szkół zawodowych. Nabór trwa od 21.11.2024 r. od godziny 13:00 do 02.12.2024 r. do godziny 23:59. Wysokość stypendium dla jednego ucznia, który spełni warunki określone w Regulaminie, wynosi 6895 zł.
Wszelkie informacje o programie, w tym warunki ubieganie się o stypendium, umieszczono na stronie internetowej www.stypendiazawodowe.mazovia.pl. Więcej informacji o naborze pod numerem telefonu 22 59 79 101
Prelekcja na temat zwierząt łownych
i degustacja potraw z dziczyzny.
Prelekcję prowadzili przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom:
Pan Damian Gawlik
Pani Marzanna Adamczyk
Pani Jolanta Ścibor-Perendyk
WARIACJE KULINARNE Z DZICZYZNĄ
W naszej szkole rozpoczęły się dwa tygodnie Wariacji Kulinarnych z DZICZYZNĄ w roli głównej.
Uczniowie sporządzają potrawy z wykorzystaniem dziczyzny i dobierają nich dodatki.
WYKORZYSTUJĄ MIĘSO Z DZIKA, SARNY I DANIELA.
Szkolenie prowadzą P. Zbigniew Nowociń i P. Jarosław Wojciechowski, a receptury przygotowała P. Marzena Wnęt.