Tydzień Języków Obcych – prezentacje językowe
Poniedziałek
W jakim języku KLOKAN to kangur, ile liter ma najdłuższe niemieckie słowo, alfabet którego państwa ma 42 litery oraz z jakiego kraju wywodzi się wyraz SAUNA? Tego oraz wielu innych ciekawych rzeczy mogliśmy się dowiedzieć słuchając uczniów oraz oglądając prezentację na temat europejskich języków... A to wszystko z okazji Tygodnia Języków Obcych obchodzonego w naszej szkole. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z pierwszego dnia.
Środa
Nie tylko angielski, niemiecki, francuski, ale również szwedzki, chorwacki, litewski, słowacki i jeszcze kilka innych – to języki, które można było usłyszeć dzisiaj w naszej szkole w związku z organizowanym przez nauczycieli języków obcych Tygodniem Języków Obcych.
Zgodnie ze szkolną tradycją uczniowie klas pierwszych przygotowali stoiska z prezentacjami wylosowanych wcześniej państw: Holandia – 1ka, Malta - 1Gb, Dania - 1Z, Litwa - 1OTK, Austria - 1OT, Szwecja - 1Ga, Chorwacja - 1H, Słowacja – 1C.
Na bogato przyozdobionych stoiskach ich opiekunowie nie tylko zachęcali do nauki danego języka, posługując się podstawowymi zwrotami z życia codziennego, ale również przybliżali elementy kultury wybranego kraju.
Dzięki temu społeczność szkolna miała okazję usłyszeć na przykład „dzień dobry” po duńsku, litewsku czy maltańsku, jak również zapoznać się z interesującymi ciekawostkami na temat prezentowanych obszarów.
Elementem każdej prezentacji były przysmaki kuchni poszczególnych krajów, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród uczniów. Prezentacje oceniane były przez jury, któremu przewodniczył Pan Dyrektor Radosław Starczewski oraz Panią Miłosławę Majewską (nauczyciela języka angielskiego) i Zuzannę Chrzanowską (przewodniczącą Samorządu Uczniowskiego).
Dziękujemy wszystkim uczniom klas pierwszych, ich wychowawcom oraz rodzicom za zaangażowanie.
Organizatorki: Aneta Maciejewska-Pawłowska i Miłosława Majewska
Czwartek
Oktoberfest
Dzień bez Samochodu w Warszawie
W piątek 22 września 2023 roku uczniowie z klas: 3OT, 3H i 5Zp udali się na wycieczkę do Warszawy.
Tego dnia uczniowie, pod opieką nauczycieli: pani Emilii Miedziochy, pani Małgorzaty Świostek i pani Emilii Boćkowskiej, zwiedzili Muzeum Powstania Warszawskiego, a następnie udali się do Grobu Nieznanego Żołnierza, skąd wyruszyli w kierunku Starego Miasta.
W trakcie wędrówki poznali historie: Pałacu Prezydenckiego, Zamku Królewskiego i kolumny Zygmunta III, które w ciekawy sposób przedstawiły uczennice z klasy 3OT.
Celem wycieczki było kształtowanie postaw proekologicznych zgodnie z hasłami kampanii "Dzień bez Samochodu" oraz poszerzenie wiadomości o powstaniu warszawskim.
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe".
W tegorocznej edycji do dnia 20.10.2023 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem dania zasadniczego i deseru wraz ze zdjęciami ( receptury należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły).
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 26.10.2023 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska
List intencyjny
19 września 2023 roku został podpisany list intencyjny z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie. Podczas spotkania UP w Lublinie reprezentowała Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki dr hab. Urszula Kosior-Korzecka, prof. Uczelni, natomiast ZSSiH – wicedyrektor mgr inż. Katarzyna Kusio. Współpracę Patronatem Honorowym objął Rektor prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk. Celem podjętej współpracy jest wsparcie wysiłków nauczycieli ZSSiH na rzecz właściwej edukacji uczniów oraz przygotowanie ich do kontynuowania nauki na kierunkach związanych z ich dotychczasowym kształceniem. Współpraca będzie realizowana m.in.: poprzez udział uczniów w zajęciach dydaktycznych realizowanych w formie wykładów i zajęć typu warsztatowego i laboratoryjnego w obiektach Uczelni lub ZSSiH. Ze strony Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie współpracę koordynować będzie Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Biuro Rekrutacji i Promocji Kształcenia.
Podpisanie listu intencyjnego z Zespołem Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (up.lublin.pl)
Lubelski Festiwal Nauki
19 września uczniowie klasy 5 Gbp oraz 5 Zp uczestniczyli w XIX Lubelskim Festiwalu Nauki.
Wzięliśmy udział w dwóch projektach Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: „Czy ocena żywności prowadzona jest zawsze w laboratorium?” pod kierunkiem Pani dr inż. Moniki Michalak-Majewskiej, „Leczenie ziołami – na czym polega fitoterapia?” pod kierunkiem Pani dr inż. Izabeli Podgórskiej-Kryszczuk.
Dzięki uprzejmości pracowników UP zostaliśmy również zapoznani z zasadami rekrutacji oraz zwiedziliśmy bibliotekę uczelni.
Narodowe Czytanie 2023
Bardzo miło jest nam poinformować, że nasza szkoła kolejny raz wzięła udział w akcji Narodowego Czytania.
Pierwszego dnia nauczyciele oraz uczniowie czytali fragmenty książki Elizy Orzeszkowej Nad Niemnem.
Drugiego dnia wyświetlany był film na podstawie powieści Nad Niemnem.
Trzeciego dnia w bibliotece szkolnej po obejrzeniu filmu o powstaniu styczniowym w nawiązaniu do powieści Elizy Orzeszkowej Nad Niemnem młodzież rozwiązywała quiz.
Zapraszamy do kolejnych akcji.
Organizatorzy.
Deklaracje na egzamin zawodowy
Deklaracje na egzamin zawodowy w sesji ZIMA 2024 należy złożyć do 15 września 2023 r. u Pani wicedyrektor Katarzyny Kusio (p. 25 B).