Pożegnanie z Rimini
Nasz staż w Rimini dobiegł końca – co za przygoda! 😄 Przez te trzy tygodnie nauczyliśmy się mnóstwa nowych rzeczy, pracując w hotelu, cukierni i restauracji. Było trochę stresu, dużo śmiechu i masa nowych doświadczeń. 🤗 Poznaliśmy nie tylko fajnych ludzi, ale też włoską kulturę i język, a przy okazji mocno podszkoliliśmy swój angielski. Teraz jesteśmy już w domu, ale na pewno będziemy wspominać te chwile jeszcze przez długi czas!
Dziękujęmy Sistema Turismo za wsparcie i opiekę podczas naszego stażu w Rimini.
PODZIĘKOWANIE
Dziś Uczniowie ze Szkolnego Koła Caritas działającego w naszej szkole, w magazynie Caritas Diecezji Radomskiej pomagali w robieniu paczek dla Powodzian.
NOWOŚCI KSIĄŻKOWE W BIBLIOTECE SZKOLNEJ
Mamy świetną wiadomość!
Nasza biblioteka szkolna właśnie wzbogaciła swoje zbiory o nowe książki! Nowości zakupione do biblioteki to atrakcyjne pozycje. Wśród nią są bestsellery z list przygotowanych przez naszych czytelników.
Zapraszamy wszystkich miłośników czytania do odwiedzenia naszej biblioteki i skorzystania z możliwości wypożyczenia tych świeżych tytułów. Przyjdźcie i odkrywajcie nowe historie i przygody pomiędzy stronami książek!
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – black box"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – black box". W tegorocznej edycji do dnia 18.10.2024 r. należy zgłosić swoją chęć udziału w konkursie bez opracowywania receptur. Każdy uczestnik otrzymuje swój bleck box z zawartością (surowce), które musi wykorzystać w całości przy sporządzeniu potrawy.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 24.10.2024 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Relacja z dnia pracy Martyny i Antka oraz Niny i Bartka - uczestników stażu w Rimini
Dzień w restauracji L’ARTROV Antek i Martyna rozpoczynają od przygotowania stołów oraz obierania warzyw, przygotowywania półproduktów i krojenia składników na dania serwowane w ciągu dnia.
Pracujemy pod okiem szefa kuchni, który codziennie pokazuje nam, jak dbać o szczegóły w tradycyjnych włoskich potrawach, takich jak makarony, pizze czy owoce morza. Kiedy restauracja zaczyna przyjmować gości, tempo pracy zdecydowanie rośnie. Pomagamy zarówno na kuchni, jak i przy wydawaniu posiłków, a także w sprzątaniu stanowisk pracy. Każdy dzień to nowe wyzwania, ale też ogromna satysfakcja, kiedy widzimy zadowolenie gości.
Nina i Bartek pracują w Cukierni Soriani w Rimini.
Dzień pracy rozpoczynają od dobrej kawy włoskiej oraz tradycyjnego włoskiego crossanta.
Każdego dnia tworzymy różnorodne słodkości, od tradycyjnych włoskich ciastek, crossantów po kremowe desery. Praca pod okiem mistrzów cukiernictwa uczy nas dokładności i dbałości o szczegóły, a także cierpliwości, bo każda receptura wymaga precyzyjnych proporcji, skupienia i odpowiedniego przygotowania. To miejsce pełne zapachów, kolorów i smaków, które codziennie dostarcza nam wrażeń i doświadczenia.
ZSSiH dla POWODZIAN - weź udział w zbiórce!
Szkolne Koło Caritas rozpoczyna zbiórkę darów dla osób dotkniętych powodzią. Pomoc jest potrzebna od zaraz, zbiórka w naszej szkole potrwa do piątku 20 września 2024 r.
Co zbieramy?
Jeśli chcesz pomóc, przynieś żywność z długim terminem przydatności (konserwy, cukier, kawa, herbata), środki higieniczne, środki czystości.
Dary można zostawić w pudełkach wystawionych przy sali 3c.
Dziękujemy.
Szkolne Koło Caritas
Rawenna
Piękna pogoda w niedzielę zachęciła nas taķże do zwiedzenia Rawenny, miasta położonego około 50 km od Rimini.
Udaliśmy się tam pociągiem, kolejami regionalnymi. Miasto słynie z pięknych mozaik, aż 8 zabytków wpisanych jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zabytki te związane są z historią wczesnego chrześcijaństwa. Bizantyńskie mozaiki są świetnie zachowane, przedstawiają postaci świętych, a także elementy przyrodnicze - zwierzęta, drzewa oraz owoce. Wykonane są ze szkła, złota oraz kamieni.
Mówiąc o Rawennie warto wspomnieć Dantego, który ukończył tu swoje dzieło "Boską komedię" , a także zmarł w 1321 roku. W mieście znajduje się grobowiec poety oraz muzeum.
San Marino
Podczas naszego stażu w Rimini mieliśmy okazję odwiedzić San Marino, jedno z najmniejszych państw świata. San Marino położone jest wysoko na wzgórzu Monte Titano, nad którym dominuje zamek La Rocca o Guaita. Twierdza została wzniesiona w XI wieku. San Marino słynie z piękniej starówki, placu Piazza Della Liberta, na którym znajduje się Bazylika San Marino z relikwiami założyciela państwa św. Maryna (po włosku właśnie San Marino).
Mija już kolejny tydzień naszego stażu w Rimini, opiszemy jak wygląda dzień pracy w hotelu
Zuzanna i Bożenka odbywają praktyki w Ferretti Beach Hotel ****, z którego pracę umilają im widoki na Morze Adriatyckie oraz codzienne życie mieszkańców Rimini.
To właśnie w tym hotelu każdego dnia uczą się pracy w hotelarstwie.
Dzień pracy zaczynamy rano, do naszych obowiązków należy głównie utrzymanie czystości i porządku w pokojach hotelowych. Podczas sprzątanie pokoju musimy zadbać o wymianę ręczników, pościeli, uzupełnienie kosmetyków oraz uzupełnienie minibaru. Dbamy także o estetykę i porządek w łazience. Mamy stały kontakt z gośćmi hotelowymi a także personelem. Zdobywamy cenne doświadczenie, poszerzamy umiejętności zawodowe, uczymy się pracy w grupie oraz samodzielniej. Jest to praca wymagająca zaangażowania, dającą wiele satysfakcji. Pracujemy w międzynarodowym środowisku, rozwijamy swoje kompetencje językowe zarówno w języku włoskim, jak i angielskim.
ULICZKA TRADYCJI
Uczniowie naszej szkoły biorą czynny udział w życiu miasta i regionu.
We wrześniu 2024 r. uczestniczyli w Święcie Chleba i Uliczce Tradycji.
Opiekun Barbara Kotwa