Zuzanna i Bożenka odbywają praktyki w Ferretti Beach Hotel ****, z którego pracę umilają im widoki na Morze Adriatyckie oraz codzienne życie mieszkańców Rimini.
To właśnie w tym hotelu każdego dnia uczą się pracy w hotelarstwie.
Dzień pracy zaczynamy rano, do naszych obowiązków należy głównie utrzymanie czystości i porządku w pokojach hotelowych. Podczas sprzątanie pokoju musimy zadbać o wymianę ręczników, pościeli, uzupełnienie kosmetyków oraz uzupełnienie minibaru. Dbamy także o estetykę i porządek w łazience. Mamy stały kontakt z gośćmi hotelowymi a także personelem. Zdobywamy cenne doświadczenie, poszerzamy umiejętności zawodowe, uczymy się pracy w grupie oraz samodzielniej. Jest to praca wymagająca zaangażowania, dającą wiele satysfakcji. Pracujemy w międzynarodowym środowisku, rozwijamy swoje kompetencje językowe zarówno w języku włoskim, jak i angielskim.
Minęło już kilka dni naszego stażu w Rimini, a my z każdą chwilą coraz lepiej odnajdujemy się w nowych miejscach pracy. W naszej grupie są uczniowie z trzech branż, każdy z nas zdobywa doświadczenia w swoim obszarze.
Hotel
Zuzanna i Bożenka odbywają praktyki w lokalnym hotelu, gdzie każdego dnia uczą się zarządzania recepcją, obsługi gości i dbania o detale, które tworzą profesjonalną atmosferę. Mają okazję doskonalić swoje umiejętności językowe, ponieważ codziennie kontaktują się z gośćmi z różnych krajów. To świetna lekcja organizacji pracy i radzenia sobie w dynamicznym środowisku hotelowym.
Cukiernia
Bartek i Nina pracują w tradycyjnej włoskiej cukierni. Codziennie pomagają w przygotowywaniu przepysznych wypieków i deserów, takich jak cannoli czy świeże croissanty. Praca z doświadczonymi cukiernikami pozwala im na naukę technik, o których wcześniej tylko słyszeli. Każdy dzień to nowe smaki i wyzwania, ale także mnóstwo satysfakcji, gdy widzą uśmiechy zadowolonych klientów.
Restauracja
Ostatnia dwójka czyli Antek i Martyna pracują w restauracji, gdzie uczą się tajników włoskiej kuchni. Od przygotowywania prostych przystawek, przez pasty i risotto, aż po bardziej skomplikowane dania główne – zdobywają cenną wiedzę o sztuce kulinarnej, jaką Włosi opanowali do perfekcji. Obsługują gości, poznają zasady pracy w kuchni i dbają o najwyższą jakość serwowanych dań. Każdy dzień to praktyczne wyzwanie, ale jednocześnie wielka przyjemność z obcowania z włoską kuchnią.
Wszyscy jesteśmy zachwyceni tym, jak wiele uczymy się każdego dnia. Każde miejsce pracy oferuje inne możliwości i wyzwania, dzięki czemu nasz staż w Rimini jest nie tylko rozwijający, ale także pełen niezapomnianych doświadczeń.
Podczas naszego pobytu we Włoszech mieliśmy niezwykłą okazję odwiedzić Florencję – jedno z najważniejszych miast renesansowej Europy. Wycieczka była pełna wspaniałych doświadczeń, począwszy od spaceru po historycznym centrum, aż po zwiedzanie światowej sławy zabytków. Udało nam się zobaczyć m. in. Katedrę Santa Maria del Fiore, posiadającą imponująca kopułę, a także słynny Most Złotników (Ponte Vecchio), neogotycki kościół Santa Croce z grobowcami Michała Anioła i Galileusza.
Florencja, z jej bogatą historią, sztuką i kulturą, dostarczyła nam niezapomnianych wrażeń. To miasto jest prawdziwą perłą włoskiej sztuki i kultury.
Wyjazd do Florencji był dla nas cenną lekcją historii i sztuki, a jednocześnie chwilą wytchnienia od codziennych obowiązków.
Jesteśmy już po pierwszych dniach naszego stażu zagranicznego w Rimini w ramach programu realizowanego ze środków programu FERS na zasadach Programu Erasmus+. Jesteśmy grupą sześciu uczniów, która pod opieką pani Emilii Miedziochy wyruszyła w niedzielne popołudnie do Krakowa na lotnisko. Wszyscy byli pełni ekscytacji i nadziei na nowe doświadczenia. Po przybyciu do Rimini przywitała nas piękna pogoda oraz urokliwe krajobrazy.
Pierwszego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami, którzy przyjęli nas z otwartymi ramionami. Spotkania były pełne uśmiechów, życzliwości oraz wzajemnej wymiany oczekiwań i planów na nadchodzące tygodnie.
Każdy z uczestników został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie przez kolejne dni będzie zdobywał cenne doświadczenie zawodowe, uczył się nowych umiejętności oraz poznawał język i kulturę.
Pierwsze dni to nie tylko czas na zapoznanie się z miejscem, ale także początek wielkiej przygody. Już teraz jesteśmy pełni energii i zapału do pracy, a przed nami jeszcze wiele wyzwań i niezapomnianych chwil.
Pozdrawiamy z Rimini
Uczniowie klas 2, 3 i 4 TŻiUG, TH, TTŻ, 2 i 3 kucharz, cukiernik przed wami szansa udziału w 3 - tygodniowym stażu (bezpłatnych praktykach) we Włoszech w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego. Zgłoszenia przyjmowane będą do 18 kwietnia 2024 r. Spośród kandydatów zostanie wybranych 30 uczestników.
Dodatkowe informacje oraz formularz zgłoszenia do pobrania u p. D. Kalita lub p. M. Drabik
Kształcenie odbywa się w cyklu 5-letnim, jednak autorskie przedmioty z zakresu funkcjonowania personelu pokładowego pojawią się już w drugiej klasie.
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym, wychowania fizycznego i języka angielskiego w zakresie rozszerzonym (specjalistyczna komunikacja – konwersacje) oraz przedmiocie specjalizującym: obsługa pasażerska i komunikacja w transporcie lotniczym i morskim.
Celem innowacji jest zapoznanie młodzieży z pracą stewardessy/stewarda pracującej/pracującego na statkach powietrznych i morskich. Omówione zostaną wymagania, umiejętności oraz preferencje personalne pracowników pokładowych, dyscyplina mundurowa oraz wygląd zewnętrzny.
Zajęcia uatrakcyjniają liczne wycieczki przedmiotowe na lotniska krajowe i zagraniczne, do Londynu połączone z zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa na pokładzie podczas lotu i na lotnisku w języku angielskim, wycieczka promem do Szwecji, terminal, branżowe spotkania z przedstawicielami zawodu Steward/Stewardessa, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz animacji czasu wolnego.
Ważnym elementem innowacji będzie doskonalenie kompetencji językowych w zakresie języka zawodowego angielskiego i włoskiego w połączeniu z obsługą turysty, podróżnego w samolocie, promie, statku.
Uczniowie nabędą umiejętności, które wykorzystają w późniejszej pracy zawodowej, przechodząc z sukcesem procesy rekrutacji.
Serdecznie zapraszamy na kierunek technik organizacji turystyki z innowacją stewardessa/steward
Kolejna ciekawa lekcja klasy 1OTp i 2OT.
Realizując innowację "Obsługa personelu pokładowego - steward/stewardessa" zapoznaliśmy się z infrastrukturą naszego lotniska Warszawa - Radom.
W roli oprowadzającego absolwent naszej szkoły Robert - obecne pracownik LOT-u.
Dziękujemy było naprawdę inspirująco.
Sprzyja podejmowaniu przez młodzież trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.
W tym roku odbył się 22 marca. Wzięli w nim udział uczniowie klas 2h i 3h.
Poprzez udział w programie uczniowie mieli możliwość:
- odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
- zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
- pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:
- zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
- medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.
fot. Marysia z 3k