Podczas naszego pobytu we Włoszech mieliśmy niezwykłą okazję odwiedzić Florencję – jedno z najważniejszych miast renesansowej Europy. Wycieczka była pełna wspaniałych doświadczeń, począwszy od spaceru po historycznym centrum, aż po zwiedzanie światowej sławy zabytków. Udało nam się zobaczyć m. in. Katedrę Santa Maria del Fiore, posiadającą imponująca kopułę, a także słynny Most Złotników (Ponte Vecchio), neogotycki kościół Santa Croce z grobowcami Michała Anioła i Galileusza.
Florencja, z jej bogatą historią, sztuką i kulturą, dostarczyła nam niezapomnianych wrażeń. To miasto jest prawdziwą perłą włoskiej sztuki i kultury.
Wyjazd do Florencji był dla nas cenną lekcją historii i sztuki, a jednocześnie chwilą wytchnienia od codziennych obowiązków.
Jesteśmy już po pierwszych dniach naszego stażu zagranicznego w Rimini w ramach programu realizowanego ze środków programu FERS na zasadach Programu Erasmus+. Jesteśmy grupą sześciu uczniów, która pod opieką pani Emilii Miedziochy wyruszyła w niedzielne popołudnie do Krakowa na lotnisko. Wszyscy byli pełni ekscytacji i nadziei na nowe doświadczenia. Po przybyciu do Rimini przywitała nas piękna pogoda oraz urokliwe krajobrazy.
Pierwszego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami, którzy przyjęli nas z otwartymi ramionami. Spotkania były pełne uśmiechów, życzliwości oraz wzajemnej wymiany oczekiwań i planów na nadchodzące tygodnie.
Każdy z uczestników został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie przez kolejne dni będzie zdobywał cenne doświadczenie zawodowe, uczył się nowych umiejętności oraz poznawał język i kulturę.
Pierwsze dni to nie tylko czas na zapoznanie się z miejscem, ale także początek wielkiej przygody. Już teraz jesteśmy pełni energii i zapału do pracy, a przed nami jeszcze wiele wyzwań i niezapomnianych chwil.
Pozdrawiamy z Rimini
Uczniowie klas 2, 3 i 4 TŻiUG, TH, TTŻ, 2 i 3 kucharz, cukiernik przed wami szansa udziału w 3 - tygodniowym stażu (bezpłatnych praktykach) we Włoszech w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego. Zgłoszenia przyjmowane będą do 18 kwietnia 2024 r. Spośród kandydatów zostanie wybranych 30 uczestników.
Dodatkowe informacje oraz formularz zgłoszenia do pobrania u p. D. Kalita lub p. M. Drabik
Kształcenie odbywa się w cyklu 5-letnim, jednak autorskie przedmioty z zakresu funkcjonowania personelu pokładowego pojawią się już w drugiej klasie.
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym, wychowania fizycznego i języka angielskiego w zakresie rozszerzonym (specjalistyczna komunikacja – konwersacje) oraz przedmiocie specjalizującym: obsługa pasażerska i komunikacja w transporcie lotniczym i morskim.
Celem innowacji jest zapoznanie młodzieży z pracą stewardessy/stewarda pracującej/pracującego na statkach powietrznych i morskich. Omówione zostaną wymagania, umiejętności oraz preferencje personalne pracowników pokładowych, dyscyplina mundurowa oraz wygląd zewnętrzny.
Zajęcia uatrakcyjniają liczne wycieczki przedmiotowe na lotniska krajowe i zagraniczne, do Londynu połączone z zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa na pokładzie podczas lotu i na lotnisku w języku angielskim, wycieczka promem do Szwecji, terminal, branżowe spotkania z przedstawicielami zawodu Steward/Stewardessa, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz animacji czasu wolnego.
Ważnym elementem innowacji będzie doskonalenie kompetencji językowych w zakresie języka zawodowego angielskiego i włoskiego w połączeniu z obsługą turysty, podróżnego w samolocie, promie, statku.
Uczniowie nabędą umiejętności, które wykorzystają w późniejszej pracy zawodowej, przechodząc z sukcesem procesy rekrutacji.
Serdecznie zapraszamy na kierunek technik organizacji turystyki z innowacją stewardessa/steward
Kolejna ciekawa lekcja klasy 1OTp i 2OT.
Realizując innowację "Obsługa personelu pokładowego - steward/stewardessa" zapoznaliśmy się z infrastrukturą naszego lotniska Warszawa - Radom.
W roli oprowadzającego absolwent naszej szkoły Robert - obecne pracownik LOT-u.
Dziękujemy było naprawdę inspirująco.
Sprzyja podejmowaniu przez młodzież trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.
W tym roku odbył się 22 marca. Wzięli w nim udział uczniowie klas 2h i 3h.
Poprzez udział w programie uczniowie mieli możliwość:
- odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
- zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
- pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:
- zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
- medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.
fot. Marysia z 3k
JABŁKO Z DRZEWA NIE Z FABRYKI ...