4
3
2

Mowa oczywiście o Walentynkach, zwanych także Dniem Świętego Walentego!
Popularne Walentynki obchodzone 14 lutego, to święto miłości.

Kim był św. Walenty?
Święty Walenty był rzymskim kapłanem. Udzielał on ślubów zakochanym parom. Miał moc uzdrawiania chorych i pocieszania nieszczęśliwych. Dzień Świętego Walentego obchodzimy od kilku lat, ale z roku na rok rośnie ilość sympatyków tego święta.
To świetna okazja do wyznania miłosnych i ciepłych gestów.

My oczywiście jesteśmy za, bo nigdy dość okazji, aby powiedzieć "Lubię Cię", "Kocham", "Uwielbiam". Cóż w tym złego. Tego dnia każdy powinien czuć się kochany. Dzień Św. Walentego obchodzony jest na całym świecie, ale największą popularnością cieszy się w USA. Tego dnia dosłownie wszyscy obsypują się karteczkami, maskotkami, prezentami, kwiatami i słodyczami oraz przyrządzonymi potrawami.

Uczniowie z klas technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali ciekawe potrawy walentynkowe. Wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością.

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 ka pod opieką P. Marzeny Wnęt

327479955_868913084362818_5743034550959498298_n
camembert smażony z żurawiną
328161180_867886287612576_650683948769179242_n
desery walentynkowe
327818380_1335960750562070_1127653597649588157_n
sałatka z tostami w kształcie serca
328334248_496421815902409_3627088697662289052_n
sałatka w koszyczku serowym
327590712_907431930450868_3296911992874768762_n
grzanki z jajkiem sadzonym
327998901_500421832269470_1197220083455049644_n
desery walentynkowe
327960889_3465990330334024_4349917799321726603_n
desery walentynkowe
329019846_2262905830549602_8989686600397424399_n
suflet z sera
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (1 grupa) pod opieką P. Urszuli Tusiek

329716940_715560963377361_484588224216038597_n
329558675_5809924482432537_4254095470094198860_n
329474984_578498930822493_5513533058823908851_n
329424163_3382762018655104_8155034111878411324_n
329350023_878751416694727_1175766731989457783_n
328321491_561138292626428_7634416428872111386_n
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (2 grupa) pod opieką P. Agnieszki Krawczyk

329110757_715336723503007_4818253373906244779_n
328231014_767072214301818_6247264769399023218_n
329019178_907441100439424_6485875135880057797_n (1)
329598133_558983122957076_1665009230975665726_n
329367678_1638700413253212_2219654078542228243_n
329589055_915055423175019_2177914985377175102_n
329562807_909313273541385_2124361654318060361_n
329401675_1703500226732765_1302215056666958034_n
329469863_1984493145242282_6932937909818002415_n
329400368_1353618635461308_3806657556235103925_n
329562815_1565230007322693_8640450373234499528_n
329454173_2112103958982338_2906278642559193420_n
328715619_518102373771905_1134011732059770183_n
329651340_587096249508554_1182366513782615220_n
329324203_860371325020872_6428188158274817213_n
Previous Next Play Pause

Szkolna poradnia dietetyczna składa najserdeczniejsze życzenia walentynkowe:
W dniu świętego Walentego, nic nie może dziać się złego, nikt nie może się dziś złościć, bo dziś nadszedł dzień miłości.

Tematem tegorocznego turnieju są „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”.

fot. M. Miedzińska

20230126_104917
20230126_104937
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
20230126_104904
IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
20230126_104856
IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
20230126_101442
20230126_104943
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
20230126_101025
IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
20230126_101415
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
20230126_104925
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
Previous Next Play Pause

20230126_104943
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
20230126_104925
IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
20230126_101442
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
20230126_101415
20230126_104904
20230126_104856
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
20230126_101025
IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950
20230126_104937
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
20230126_104917
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888

Sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, również na środowisko naturalne. Od tego jak produkujemy żywność i co jemy zależy różnorodność biologiczna i klimat. Światowy Dzień Wegetarian jest dobry momentem do refleksji nad zawartością naszego talerza. Przysłowie “jesteśmy tym co jemy” należy traktować dosłownie i zadbać o prawidłową dietę.
Dieta bezmięsna zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in.:

  • otyłości,
  • cukrzycy typu 2.,
  • choroby niedokrwiennej serca,
  • nadciśnienia tętniczego
  • nowotworów.

W Polsce jest coraz więcej chętnych na tego typu dietę, a raczej styl życia. Rośnie świadomość konsumencka w kwestii zdrowego odżywiania. Liczba konsumentów, którzy przechodzą na dietę roślinną wzrasta. Podobnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe. Szacuje się, że już jedna piąta z nas to wegetarianie. Są to głównie ludzie młodzi, poniżej 34 roku życia.
Podstawą diety wegeteriańskiej są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze oraz przetwory mleczne. I każda dieta, aby nam służyła, powinna być odpowiednio zbilansowana. Stosując dietę wegetariańską, ważne jest to, aby w naszym jadłospisie znalazły się różne źródła białka, takie jak: jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Powinniśmy komponować potrawy z różnokolorowych warzyw i owoców. Około połowę warzyw w diecie powinny stanowić zielone warzywa bogate m.in. w wapń, żelazo, kwas foliowy. Bardzo dobrym źródłem węglowodanów będą rozmaite kasze, ryż, razowy makaron oraz pieczywo pełnoziarniste. Pamiętajmy również o regularnych posiłkach – co najmniej 5 razy dziennie.

Dania wykonane przez uczniów klasy 2ckb

327455073_689088736296886_866141358854151574_n
kotlet z selera
327900776_6229674547091301_8241294809861513263_n
kotlet z soczewicy
328232355_1331248057670665_3273734169545063455_n
kasza kuskus z duszonymi warzywami
327297441_889377648774689_6472711138384987905_n
kotlet z selera
326908825_2069430999932611_5476823741553453111_n
kotlet z soczewicy
327182107_511050537804229_6130097422363453843_n
kasza kuskus z duszonymi warzywami
Previous Next Play Pause

Dlaczego warto jeść ryby?

  • Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
  • Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwasy omega-3. Należą do nich kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Dobowe zapotrzebowanie na oba te składniki wynosi 250 mg na dobę. Kwasy omega-3 są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W okresie płodowym oraz wczesnym okresie poporodowym są niezbędne do wzrostu mózgu dziecka.
  • Spożycie ryb 2-4 razy tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia udaru.
  • Dużo witaminy D znajdziemy w rybach tłustych. Najwięcej tej witaminy zawiera śledź.
  • Najwięcej witamina A zawierają ryby tłuste. Należą do nich śledź, łosoś, pstrąg i makrela. Witamina A wpływa pozytywnie na proces widzenia. Poprawia odporność i wykazuje efekt terapeutyczny w wielu infekcjach.
  • Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w rybach chudych takich jak szczupak czy okoń.

Potrawy z ryb wykonane na zajęciach z pracowni gastronomicznej z klasą 3ka i opiekunem Moniką Adamczyk:

319163468_541351384565790_5729465562965809788_n
szczupak w sosie szarym
319326177_690333862443517_4379438580517979676_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319001346_690370555808495_6258129611574456081_n
pstrąg z grila
319506057_2446444465511473_4472053645496446471_n
pstrąg z grila
319099814_558097922826251_419971852144397987_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319129035_696923495337138_8231160141520286198_n
zupa rybna z migdałami prażonymi
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na zajęciach z pracowni:

318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
318164329_1175447926679790_2280180508347373996_n
ryba w panierce marchewkowej z sosem pomarańczowo-tymiankowym
318639499_2352748124901458_5868850998628788644_n
ryba po polsku w szarym sosie
318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
Previous Next Play Pause

„Mój buraku, mój czerwony…”
Burak często kojarzy nam się z nielubianymi osobami, dlatego warto docenić to warzywo przynajmniej w Dzień Buraka. Ma one bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, m. in. na układ krwionośny nerwowy, pokarmowy, odpornościowy czy hormonalny.

Prozdrowotna moc buraka:

  • Nie bez przyczyny osobom ciężko chorym, np. na nowotwór, zaleca się picie soku z buraka. Buraki polepszają wydolność organizmu, a zawarta w nich betanina (naturalny barwnik) ma działanie przeciwutleniające, wspomaga walkę z niektórymi nowotworami oraz przywraca siły po chemioterapii.
  • Sok z buraka można pić również profilaktycznie, a nawet jest to wskazane, podobnie jak picie innych soków i regularne jedzenie owoców i warzyw.
  • Buraki powinny być na stałe obecne w diecie osób z nadciśnieniem i cierpiących na choroby układu krążenia. Zawarta w nich betanina obniża poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu.
  • Jedzenie buraków wpływa pozytywnie na produkcję krwi, a dzięki dużej ilości folianów także na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży. Foliany odgrywają również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.
  • Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne

Roladki z buraka z farszem z suszonymi pomidorami i ziołami, sałatka z buraków z rukolą i serem gorgonzola, pianka zapiekana z buraka wykonane przez klasę 3 ką i P. Monikę Adamczyk

b7
b4
b5
b2
b6
b8
Previous Next Play Pause

I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,

III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

GRATULUJEMY :)

48
II miejsce
30
62
I m_1
66
38
2_m_3
64
27
67
I miejsce
40
49
29
28
59
34
1_m2
III_m_2
5
50
63
2_m_4
33
III miejsce
4
III_m_1
37
39
25
65
53
Previous Next Play Pause

14
68
35
38
51
15
55
65
27
30
6
1
62
17
31
63
51
52
16
22
10
56
9
18
2_m_3
18
13
7
71
41
5
4
8
41
IMG_0474
39
3
11
37
22
64
7
27
41
42
48
20
36
18
10

Dynia, podobnie jak ogórek, cukinia, kabaczek, melon i arbuz, należy do rodziny dyniowatych. Powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9), zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów, nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
  • Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn – zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
  • Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
  • Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.
  • Wpływając m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
  • Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

W dniu 26.10. 2022 w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO DYNI.
Na zajęciach z pracowni gastronomicznej w klasie 2ga pod opieką P. Marzeny Wnęt uczniowie wykonali pierogi z nadzieniem serowo dyniowym, frytki z dyni z surówką z kiszonej kapusty i ciasto dyniowe, a w klasie 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk tartę z nadzieniem z dyni i wanilii, zupę krem x dyni z prażonymi migdałami, placuszki serowe z pianką z dyni.

312911632_737011687832647_1592626681017040357_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
Frytki z dyni z surowką z kiszonej kapusty
313003629_1999132470276713_939042180886571274_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312800828_361750402803386_564868084615159023_n
Zupa krem x dyni z prażonymi migdałami
313129289_523717469573325_3429691407095262455_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Pierogi z nadzieniem serowodyniowym
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
Ciasto z dyniowe
312848211_1344690139670414_2497325683658540131_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312995569_667087494972527_619086147160970330_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
Previous Next Play Pause

Olkusz - Auschwitz

IMG_20220526_141452
IMG_20220526_141848
IMG_20220526_141517
IMG_3430
IMG_3429
IMG_3433
IMG_3435
Previous Next Play Pause

V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. 
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw. 
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,

12
25
31
13
14
5
24
1
30
20
2
14
24
22
25
3
21
26
Previous Next Play Pause

40
47
41
44
49
IMG_20220228_121443_resized_20220228_042819695
9
5
1111
27
IMG_20220228_121127_resized_20220228_042822957
28
33
18
36
50
IMG_20220228_121201_resized_20220228_042820815
48
52
43
42
32
IMG_20220228_121449_resized_20220228_042818518
29
35
39
IMG_20220228_121151_resized_20220228_042821854
57
55
37
1
45
19
2
Previous Next Play Pause

15
IMG_20220228_104548_resized_20220228_043039526
15
IMG_20220228_095002_resized_20220228_043247646
10
17
6
IMG_20220228_094934_resized_20220228_043251803
IMG_20220228_095439_resized_20220228_043132877
IMG_20220228_104600_resized_20220228_043038369
8
IMG_20220228_094939_resized_20220228_043250442
3
8
IMG_20220228_104741_resized_20220228_045045396
IMG_20220228_102445_resized_20220228_043131627
IMG_20220228_112025_resized_20220228_045043199
31
IMG_20220228_104714_resized_20220228_043034819
IMG_20220228_112221_resized_20220228_045042048
7
IMG_20220228_095356_resized_20220228_043137712
17
IMG_20220228_112428_resized_20220228_044938118
19
9
IMG_20220228_112402_resized_20220228_044942666
IMG_20220228_112006_resized_20220228_045044289
1
IMG_20220228_112423_resized_20220228_044939312
16
11
IMG_20220228_095415_resized_20220228_043135296
2
IMG_20220228_094951_resized_20220228_043249016
IMG_20220228_095427_resized_20220228_043134048
7
IMG_20220228_112237_resized_20220228_045040914
IMG_20220228_112415_resized_20220228_044940451
5
IMG_20220228_095339_resized_20220228_043136501
13
IMG_20220228_104707_resized_20220228_043036016
IMG_20220228_095026_resized_20220228_043246166
18
16
IMG_20220228_104615_resized_20220228_043037194
IMG_20220228_094914_resized_20220228_043253137
22
IMG_20220228_112409_resized_20220228_044941566

Back to top