Wycieczka do Manor House
Dnia 27.05.2013 klasy 3THB i 1TOT pod opieką p. Iwony Ziemnickiej oraz p. Agnieszki Bilskiej wyruszyły na wycieczkę Radom-Niekłań Wielki-Chlewiska-Radom.
Pomimo nękającego nas deszczu, przeszliśmy fragmentem szlaku turystycznego, by dojść do przepięknych "Piekielnych Skałek". Na miejscu zrobiliśmy kilka zdjęć konkursowych,na które wciąż można głosować.
Po przejściu zaplanowanej trasy wróciliśmy do autokaru, którym udaliśmy się do pięknej posiadłości Manor House zlokalizowanej w Chlewiskach. Dzięki życzliwości dyrekcji ośrodka mogliśmy zwiedzić przestronne wnętrza - pokoje, restaurację, część SPA oraz inne atrakcje zlokalizowane na zewnątrz: golf wodny, wioska witalna, stadnina koni, zewnętrzna siłownia.
Po zwiedzaniu udaliśmy się na ognisko, do Radomia wróciliśmy ok. godz. 16:30.
Turnieje piekarskie 2013
Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich kształcący się w zawodzie piekarz w kwietniu uczestniczyli w dwóch turniejach ogólnopolskich w tym zawodzie.
W dniach 15-17 kwietnia odbył się etap centralny XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu. Jedynym reprezentantem województwa mazowieckiego był uczeń naszej szkoły Damian (zajęcia praktyczne odbywa w piekarni Pawła Pastuszki) i znalazł się on w gronie laureatów. Oprócz testu z wiedzy teoretycznej uczestnicy wykonywali szeroki asortyment wyrobów piekarskich oraz chleb okolicznościowy nawiązujący do tematu tegorocznego turnieju „Moja mała Ojczyzna”. Damian wykonał herb Radomia oraz klucz związany z legendą o Kazimierzu Jagiellończyku które zostały wysoko ocenione przez jury i godnie prezentowały nasze miasto.
W dniach 25-26 kwietnia w Poznaniu odbywał się XVI Ogólnopolski Turniej Piekarski. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów:Patryk, który zajął III miejsce w turnieju oraz Szymon - miejsce VI (uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel). Nasi reprezentanci otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Ponadto Damian, Patryk i Szymon jako laureaci turniejów są zwolnieni z części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i egzaminu na tytuł czeladnika.
33 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie
W dniach 11.04-13.04.2013 r. odbył się 33 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu była: „Wielkanoc pod znakiem tradycji i nowoczesności”. Barwy biało-czerwone reprezentowała grupa młodzieży z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w składzie: Magdalena, Justyna, Aleksandra oraz Bartosz. Opiekunami grupy byli nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu: Jolanta Tkaczyk i Jarosław Wojciechowski oraz nauczyciel języka niemieckiego Barbara Macieja.
Team z „gastronomika” zajął 3 miejsce (brązowy medal) oraz wyróżnienie za najlepsze danie główne .
Konkursowe dania:
Zakąska zimna: duet fileta drobiowego i polędwicy wieprzowej w owocowej salsie z sosem balsamico i polskim sosem wielkanocnym
Zupa: żur wielkanocny
Danie zasadnicze: comber króliczy z sosem kurkowym pod blanszowanymi warzywami zapiekanym w brulee kalafiorowym
Deser: tort serowo-żurawinowy i mazurek czekoladowo-pomarańczowy
Wszyscy uczestnicy (udział wzięło 9 międzynarodowych grup, m.in. z Francji, Danii, Niemiec i Austrii) zostali nagrodzeni rejsem statkiem po Dunaju wraz ze zwiedzaniem Budapesztu. Młodzież radomska nawiązała wiele nowych przyjaźni z innymi uczestnikami konkursu, poznała nowe technologie przygotowywania potraw zyskując cenne doświadczenie.
Aleksander Kroczak złotym medalistą w zapasach - Kartuzy 2013
Z satysfakcją informujemy, że uczeń naszej szkoły Aleksander Kroczak zdobył I miejsce Mistrzostw Polski Juniorów w zapasach w stylu klasycznym w wadze do 100 kg.
Aleksander udowodnił, że w swojej wadze (96 kg) jest w Polsce zdecydowanie najlepszy. Wygrywał walkę za walką, zdobywając zasłużenie złoty medal. Uczeń klasy o profilu technik hotelarstwa od lat należy do najlepszych polskich zapaśników młodego pokolenia.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
IV Rajd Pamięci – Firlej 2013
W dniu 04.04.2013 r. odbył się rajd pieszy upamiętniający 73 rocznicę pierwszych masowych egzekucji przeprowadzonych w czasie II wojny światowej.
W rajdzie uczestniczyli uczniowie klasy 3 technikum obsługi turystycznej wraz z opiekunem p. E. Miedziochą. Pomimo ekstremalnych warunków pogodowych dotarli do celu.
W południe pod pomnikiem Ofiar Firleja znajdującym się na radomskim cmentarzu Komunalnym odbył się Apel Poległych, po którym złożono znicze i wieńce.
Giełda Talentów
„Giełda talentów”, która odbyła się 21 marca 2013 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich była okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią śpiewać, grać na różnych instrumentach, oraz tańczyć.
Konkurs promował młodzież uzdolnioną, ale nie tylko w dziedzinach objętych szkolnym programem. Popisy młodzieży oceniało jury, w skład którego weszli nauczycieli, uczniowie oraz rodzice, a także publiczność. Zwycięstwo wytańczył Krzysztof Jagodziński, II miejsce zajęła Milena Mosioł (śpiew), III Edyta Czubak (śpiew).