W dniach 3 i 4 czerwca 2016 odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. D. Chłapowskiego w Trzciance (woj. wielkopolskie). W eliminacjach centralnych wzięło udział 221 uczestników, z czego 112 uzyskało tytuł laureata. W olimpiadzie uczestniczyło dwoje uczniów naszej szkoły – Agnieszka i Patryk z klasy 3Z, przygotowywanych przez p. Annę Wachowicz. Startowali oni w bloku technologia żywności. Zdaniem organizatorów oraz przewodniczącego Komitetu Głównego prof. dr hab. Andrzeja Radeckiego z SGGW, XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych okazała się wyjątkowa nie tylko ze względu na rekordową liczbę uczestników, ale również ich świetne przygotowanie. Najbardziej wyrównane wyniki były w bloku technologia żywności, gdzie o zajęciu kolejnego miejsca decydowały ułamki punktu. W ostatecznej klasyfikacji Patryki uzyskał tytuł laureata, Agnieszka tytuł finalisty. Uczniowie są zwolnieni z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje T.4. i T.16. oraz mogą ubiegać się o miejsca na wydziałach zbliżonych do bloku tematycznego w którym startowali wielu uczelni.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W ostatnim tygodniu kwietnia odbyły się Mistrzostwa Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce (w ramach Radomskiej Olimpiady Młodzieży). W tej trudnej konkurencji bardzo dobrze spisała się uczennica naszej szkoły, Monika, która zajęła II miejsce w układach indywidualnych dziewcząt. 
Monikę do zawodów przygotowała pani Julita Tkaczyk-Trzeciak, nauczyciel wychowania fizycznego.

 

W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy

Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.

kbt37
kbt40
kbt32
kbt14
kbt49
kbt29
kbt24
kbt13
kbt52
kbt16
kbt31
kbt48
kbt34
kbt11
kbt44
kbt47
kbt18
kbt30
kbt3
kbt1
kbt20
kbt51
kbt26
kbt33
kbt28
kbt39
kbt38
kbt36
kbt45
kbt41
kbt7
kbt12
kbt5
kbt43
kbt42
kbt15
kbt23
kbt19
kbt2
kbt22
kbt27
kbt4
kbt25
kbt46
kbt35
kbt6
kbt50
kbt17
kbt21

W dniach 20-23 kwietnia 2016 roku na terenie Stacji Terenowej Uniwersytetu Łódzkiego w Spale odbyły się zawody etapu centralnego III Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Hasło przewodnie tegorocznych zawodów brzmiało: „Szlaki turystyczne – od pomysłu do realizacji”.
Pierwszy etap zmagań, do którego przystąpiło 30 uczniów z 28 szkół, polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego z wiedzy turystycznej i prezentacji multimedialnej dotyczącej tematu przewodniego Olimpiady. Drugi sprawdzał umiejętności praktyczne uczestników w zakresie obsługi ruchu turystycznego. 
Dodatkowo dla uczestników i ich opiekunów zorganizowano: wycieczkę krajoznawczą „Szlakiem rzeki Pilicy”, grę terenową przybliżająca atrakcje turystyczne Spały, zajęcia animacyjne „wiem skąd jesteś”, prelekcję dotyczącą szlaku turystycznego „Rowerem z Łasku na Nordkapp” prowadzoną przez Pana Grzegorza Trybuchowskiego oraz wieczór z piosenką „Na turystycznym szlaku”. 

http://www.turyzm.edu.pl/olimpiada.php

22 kwietnia 2016 roku odbył się etap okręgowy XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Naszą szkołę reprezentowali:
Justyna w bloku - Gastronomia
Agnieszka w bloku - Technologia żywności
Patryk w bloku - Technologia żywności

Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych pisała test składający się z 60 pytań, za który mogła otrzymać 60 pkt. i wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także 60 pkt.

Patryk zajął I miejsce, a Agnieszka III miejsce. Oboje będą reprezentowali szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepsze miejsce w finale. W tym momencie już są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.Katarzyny Kusio, p.Moniki Słabosz, p.Anny Wachowicz.

www.echodnia.eu

Klasa 4 HA zajęła II miejsce w akcji "ECHA DNIA" - MATURZYŚCI 2015/2016.

Nagrodą jest udział uczniów wraz z osobami towarzyszącymi w Garden Party, które odbędzie się w Klubie Muzycznym Archiwum w Radomiu w dniu 9 czerwca 2016 r. o godzinie 20.00

Gratulujemy, życzymy udanej zabawy.

Reprezentacja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w roku szkolnym 2015/2016 brała udział w XII Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży.
W eliminacjach, które odbyły się jesienią nasza szkoła zajęła I miejsce i zapewniła sobie awans do finałów. Finał rozegrany został na wiosnę. Oprócz naszej reprezentacji awans uzyskało jeszcze 4 szkoły. Runda finałowa rozgrywana była w połowie kwietnia, systemem każdy z każdym. Reprezentacja naszej szkoły pod opieką nauczyciela wychowania fizycznego Emila Markiewicza odniosła niebywały sukces sportowy. Po zaciętej walce w rundzie finałowej w końcowej klasyfikacji XII Radomskiej Olimpiady Młodzieży Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich uplasował się na II miejscu.
W skład reprezentujący Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich wchodzą: Jakub, Daniel, Konrad, Kacper, Maciej, Aleksander, Kacper, Szymon, Cezary, Kacper, Jakub, Mikołaj, Marcin,  Emil Markiewicz - opiekun.Wszechstronne umiejętności naszych uczniów pozwalają im na bycie nie tylko świetnymi kucharzami, cukiernikami, ale również sportowcami.

W dniach 11-13.04.2016 roku odbył się we Wrocławiu XXI Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik.
Naszą szkołę reprezentował Michał z klasy III PC i Sylwia z klasy III C.
Temat tegorocznych zmagań to „Głębia oceanu”.
Nasza reprezentacja po dwudniowych zmaganiach (część pisemna i praktyczna) wywalczyła super lokaty. Michał zdobył III miejsce w kwalifikacji piekarskiej , Sylwia zdobyła VI miejsce w kwalifikacji cukierniczej.
Dodatkowo Michał za wykonanie oryginalnego chleba zdobył sobie uznanie publiczności.
Nauczycielami przygotowującymi do konkursu były Anna Wachowicz, Małgorzata Miedzińska i Beata Świąder.

VI miejsce III miejsce  

Marlena z klasy 3 gc zakwalifikowała się do finału I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, który odbył się 8 kwietnia 2016 w Warszawie.
Podstawowym celem zawodów było rozszerzenie kultury kawy pośród młodej rzeszy baristów biorących udział w Olimpiadzie. 
Marlena musiała wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w trzech dyscyplinach:
espresso (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut 4 identycznych espresso - oceniana była poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy),
cappuccino (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino - oceniana była poprawność zaparzania espresso, spieniania mleka, wygląd/ trudność wzoru, identyczność/powtarzalność wzoru)
i „cup tasting” (zdolność rozróżniania kawy poprzez aromat i smak). 

Marlena wykazała się dużą znajomością zawodu w trzech dyscyplinach, z których każda reprezentuje niezbędne umiejętności zawodu baristy.
GRATULUJEMY i mamy nadzieję, że swoim talentem, umiejętnościami i pasją zmotywuje koleżanki i kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.

W dniach 18-19 marca 2016 r. w zabytkowych wnętrzach Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, odbył się Międzynarodowy Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek organizowany pod patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.
ZSSiH w Radomiu reprezentowała Monika z klasy II TZ. Forma i dekoracja przygotowanego przez nią tortu przedstawiała neogotycki Pałac w Jędrzejowie.
Oprócz prezentacji tortów równolegle odbywał się konkurs dekorowania ciasteczek. Monika była jedyną uczennicą, która zakwalifikowała się do konkursu, a konkurencje jej stanowili profesjonalni cukiernicy z Polski oraz Czech, którzy swym tortom poświęcili wiele godzin bardzo ciężkiej pracy. Jury konkursu wyłoniło zwycięzców, a Nasza reprezentantka otrzymała wyróżnienie w kategorii: tort duży 3D oraz wspaniałe nagrody (m.in. Vouchery pobytowe dla 2 osób w gospodarstwach agroturystycznych i pensjonatów woj. opolskiego).
Gratulujemy Monice i Dziękujemy za cenne rady p.B.Świąder i M.Miedzińskiej ;-). Opiekunem Moniki była O. Wróblewska.

z7
z17
z4
z5
z19
z8
z6
z9
z3
z18
z10
z20
z16
z1
z2
z12
z14
z11
z13
z15

Dnia 17.03.2016 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Pasja smaków - zioła przyprawowe".

Do konkursu zakwalifikowało się siedem dwu osobowych zespołów z różnych szkół kształcących uczniów w branży gastronomicznej oraz jeden zespół z naszej szkoły.
Uczniowie wykazali się wielkim kunsztem kulinarnym. Z pasją i zaangażowaniem przygotowywali potrawy z polędwiczki wieprzowej z dodatkami. Celem konkursu było pokazanie że można przygotować pyszne, aromatyczne danie bez soli i cukru. Jury miało wielki problem z wytypowaniem i nagrodzeniem najlepszych drużyn.
Za najlepszych uznali:

I miejsce Zespół Szkół im. KOP, Szydłowiec ul. Kościuszki
II miejsce Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom, ul. Armii Ludowej
III miejsce Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa, ul. Majdańska

Nagrody ufundowali: Prezydent Miasta Radomia Radosław Witkowski , Hotel i Restauracja „Pod różami” Barbara i Ryszard Różańscy, Restauracja „Pasja” Milena i Maciej Montelatic , "FUEGO” Monika Tatar, „NieNaŻarty” Mariusz Orłowski, Hotel Restauracja „Wasik” Justyna Wasik , „Gospodarstwo Sadownicze” MB Monika Bankiewicz.

Za prawidłowy przebieg konkursu, miłą atmosferę oraz współpracę nauczyciel i uczniów dziękują organizatorki konkursu: Monika Wasik, Halina Kutkowska i Agnieszka Kulikowska.

z7
z53
z50
z57
z29
z81
z47
z71
z17
z9
z52
z76
z4
z15
z61
z66
z43
z31
z26
z44
z59
z64
z63
z16
z23
z35
z41
z40
z34
z67
z32
z5
z79
z54
z19
z56
z70
z6
z33
z18
z14
z35 (1)
z30
z51
z10
z20
z42
z65
z58
z73

Do Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – zioła przyprawowe" objętego patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz patronatem medialnym Radia Plus zakwalifikowały się szkoły:

  • Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich, Warszawa ul. Majdańska
  • Zespół Szkół nr 1 im. Legionów Polskich, Kozienice ul. Warszawska
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom ul. Armii Ludowej
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Pionki al. Jana Pawła
  • Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej, Radom ul. Uniwersytecka
  • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych, Zwoleń ul. Wojska Polskiego
  • Zespół Szkół im. KOP, Szydłowiec ul. Kościuszki
  • Zespół Szkół Samochodowo-Usługowych, Skarżysko-Kamienna, ul. O. Wasilewskiego 5

Zapraszamy do siedziby ZSSiH w Radomiu 17 marca 2016 roku.

  

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zaprasza do udziału w II edycji wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków - zioła przyprawowe", który odbędzie się 17 marca 2016 r.  w siedzibie naszej szkoły.
Zgłoszenia drużyn drogą pocztową lub emailem należy przesłać do dnia 04 marca 2016 r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Załącznik1
Załącznik2
Regulamin II edycji konkursu

20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.

13 stycznia 2016 r. w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegały one na pisemnym rozwiązaniu 80 zadań testowych zamkniętych sprawdzających wiadomości i umiejętności w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz z tematyki wiodącej. Tytułem tegorocznej edycji olimpiady jest „historia hotelarstwa”.
Naszą szkołę reprezentowały Ania i Nikola z klasy 4HA, które dzielnie zmierzyły się z wyzwaniem jaki postawili uczestnikom organizatorzy. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów. Niestety dziewczynom nie udało się przejść dalej ale dały z siebie bardzo dużo, a Ani brakło tylko 3 punkty, żeby mieć szansę na wyjazd do Kołobrzegu na etap centralny.
Dziękujemy Ani i Nikoli za zaangażowanie i ogrom pracy włożony w przygotowanie się do Olimpiady i życzymy dalszych sukcesów w realizacji planów na przyszłość.
Renata Danasiewicz i Urszula Tusiek

Back to top