3
2
4

W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy

Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.

kbt44
kbt7
kbt36
kbt35
kbt6
kbt14
kbt18
kbt5
kbt23
kbt40
kbt39
kbt4
kbt13
kbt50
kbt3
kbt52
kbt12
kbt41
kbt21
kbt42
kbt32
kbt49
kbt45
kbt31
kbt38
kbt33
kbt46
kbt22
kbt26
kbt28
kbt48
kbt47
kbt20
kbt30
kbt34
kbt29
kbt2
kbt51
kbt43
kbt19
kbt15
kbt25
kbt24
kbt11
kbt16
kbt1
kbt37
kbt17
kbt27

Back to top