2
4
3

Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na ogłoszenie wyników VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której etap okręgowy odbył się 7 grudnia 2018 roku w Zarządzie Głównym PTTK w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Patrycja z klasy 3Ot i Maciej z klasy 4 Ot pod opieką Pani Ewy Guść.
Po ogłoszeniu wyników możemy pogratulować Patrycji Morawskiej, która zajęła pierwsze miejsce (na 260 startujących w całej Polsce). Patrycja rozwiązywała test i zadanie praktyczne i uzyskała imponujący wynik - 83 punkty ex aequo z trzema uczestniczkami olimpiady.
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE!!!

Wyniki etapu okręgowego VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce

W turnieju wzięło udział siedmioro uczniów ze szkół branżowych kształcących w zawodzie kucharz z Pionek, Radomia, Starachowic i Przysuchy.
Tematem tegorocznej edycji turnieju są „Wariacje z wieprzowiną”.
Etap okręgowy turnieju składał się z dwóch etapów:

  • etap pierwszy część pisemna – uczestnicy rozwiązywali test teoretyczny sprawdzający wiadomości
  • etap drugi - część praktyczna – zadaniem każdego uczestnika było sporządzenie trzech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny.

Pierwsze miejsce zajął Kamil Sałbut z klasy 3 KA w ZSSiH, drugie miejsce przypadło Marlenie Warchoł również z klasy 3 KA w ZSSIH, a trzecie Angelice Zawadzkiej z CKZiU w Pionkach.
Nad prawidłowością Turnieju czuwało Jury w składzie: Pani Joanna Trzepałka - wizytator Kuratorium Oświaty w Warszawie Delegatura w Radomiu, Pani Bożena Puton zastępca dyrektora ZSSiH, Pani Natalia Różańska menager w Hotelu i Restauracji Pod Różami, Pani Ewa Skurkiewicz menager w Hotelu i Restauracji Dworek Saski, Pan Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH, oraz Pani Małgorzata Czyżykowska nauczyciel przedmiotów zawodowych w Pionkach. Jury przewodniczyła Pani Joanna Trzepałka.
Sponsorami etapu wojewódzkiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz byli: Rada Rodziców przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Dworek Saski, firma AASPEN wyposażenie gastronomii, Hotel pod Różami, a także organizacja MyFuture , której celem jest wspieranie młodych ludzi w podejmowaniu decyzji związanych z ich przyszłą karierą i edukacją.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Monika Kwiatkowska.

65
28
45
85
81
2
8
35
36
34
27
83
14
80
23
79
37
49
70
4
3
51
53
1
63
97
60
22
12
95
92
90
61
50
72
11
101
39
33
58
5
26
75
89
73
48
16
6
13
57

Ewa i Dominik z klasy 3 C zwyciężyli w etapie wojewódzkim XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO, który odbył się 17 stycznia 2019 r. w naszej szkole.

Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe.
Zadaniem II etapu Turnieju było wykonanie:

  • okrągłego tortu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)
  • ciastek bankietowych (małe ciasteczek z dekoracją, na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych z kremem russel) 
  • figurek marcepanowych
  • dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady

oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych.

Prace oceniała Komisja w składzie: Pani Małgorzata Mizera, Pani Anna Jankowska i Pani Bożena Puton.

Co przekonało jury? Jakie torty i ciastka przygotowali nasi uczniowie?
Zdradzimy to dopiero w czasie finału (etapu ogólnopolskiego turnieju), który odbędzie się 26, 27 marca 2019 r. w Poznaniu.

Ewie i Dominikowi gratulujemy i życzymy powodzenia na konkursie w Poznaniu.

1
145
111
115
13
a104
139
121
127
151
9
137
120
142
140
143
12
129
109
108
118
141
149
112
158
132
134
107
156
146
148
147
138
11
153
157
126
113

Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” ogłosiła wyniki 21. Rankingu Techników i Liceów w Polsce. Otrzymaliśmy tytuł "SREBRNEJ SZKOŁY 2019". Oznacza to że Technikum w Zespole Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019.
Nasza szkoła zajęła zajęła 2 miejsce w Radomiu, 31 miejsce w województwie mazowieckim i 236 miejsce w Polsce. W tegorocznym rankingu rywalizowało 1731 Techników z całej Polski!
Zgodnie z postanowieniem Kapituły, technika zostały ocenione za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach (20%), wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych (20%), wyniki matury z przedmiotów dodatkowych (30%), oraz wyniki egzaminu zawodowego (30%). Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł egzogenicznych (zewnętrznych) wobec ocenianych szkół. Źródłem danych były protokoły komitetów głównych olimpiad, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur oraz egzaminów zawodowych, oraz System Informacji Oświatowej.
W zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.

11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W naszym okręgu wzięło udział 61 uczestników. Naszą szkołę reprezentowały: Patrycja Okruta z klasy 4 gc oraz Adrianna Suwała z klasy 4gb. Uczennice miały do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musiały wykazać się wiedzą z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Patrycja uzyskała wyróżnienie zajmując piąte miejsce. Mimo, że żadna z dziewcząt nie uzyskała awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z nich dumni, z ich wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady! Dziękujemy za chęć udziału i gratulujemy, jednocześnie życząc dalszych sukcesów!!!
Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady były "Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu".
Mleko i produkty mleczne, pomimo, że nie zajmują głównego miejsca w piramidzie żywieniowej, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak osteoporoza i nowotwory. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości.

IMG_20190111_104542
IMG_20190111_161535
IMG_20190111_163106
Previous Next Play Pause

7 grudnia 2018 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej ”Dora Metal” odbył się X Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które były wyłonione spośród kilkudziesięciu zgłoszeń.
Konkurs organizowany jest przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie z ul. Poznańskiej oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Mieliśmy zaszczyt również i w tym roku brać udział w świetnie przygotowanym na bardzo wysokim poziomie Konkursie.
Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz Polsat News.
Zadaniem tegorocznym było przygotowanie z poniższych surowców następujące potrawy:
- deser: twaróg tłusty, burak
- danie zasadnicze: wołowina górna zrazowa, ziemniak, goździk
- zadanie techniczne: przygotowanie zakąski w ciągu 30 min o charakterze „amuse bouche” ze śledzia.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z 2GC: Weronika Łomża i Aleksandra Król przygotowane przez p. Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Musieliśmy zmierzyć się z 12 szkołami z całej Polski.
I miejsce- ZSG Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-ZSP Radzyń Podlaski
III miejsce – ZSSiH Radom
Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Wróciliśmy z pucharem za zajęcie III miejsca i z licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe, warsztaty kulinarne „Kuchnia Nowoczesna” przeprowadzane przez szefów kuchni w Warszawie oraz liczne nawiązane kontakty.

Równocześnie z konkursem kulinarnym odbyła się I Olimpiada Młodych Baristów, w której brał udział Adrian Stępień z klasy 3Gc. W konkurencji startowali uczniowie z tych samych dwunastu szkół co w konkursie kulinarnym.
Adrian w pierwszym etapie odpowiadał na 15 pytań ze znajomości kawy i sposobów parzenia.
W drugim etapie jego zadaniem było przygotowanie w czasie 6 minut dwóch porcji espresso i dwóch porcji cappuccino. Oceniane w tej konkurencji były między innymi poprawność sporządzenia espresso oraz powtarzalność wzorku na cappuccino i jakość piany mlecznej.
W trzeciej konkurencji oceniane były napoje własne na bazie kawy z przygotowanej wcześniej receptury. Czas tej konkurencji to pięć minut. Oceniane w tej konkurencji były między innymi smak, pomysłowość, prezentacja i technika wykonania. Ciężka praca podczas przygotowania do olimpiady zaowocowała drugim miejscem. Adrian pokonany został tylko przez uczennicę reprezentującą gospodarzy. Najcenniejszą nagrodą którą otrzymał są warsztaty baristy w Coffee Bar Academy.
Przygotowaniem ucznia do konkursu zajmowała się Renata Danasiewicz i Jarosław Wojciechowski.

1
2
8
5
4
3
Previous Next Play Pause

20181207_181348
20181207_110143
20181207_180040
20181207_174246
20181207_144856
20181207_174243
kawa
20181207_144902
20181207_174242
20181207_133644
20181207_125110
20181207_174233(0)
20181207_174237
20181207_110556
20181207_173337(0)
uuuu
20181207_110202
20181207_115302
20181207_134312
20181207_173139
20181207_144851

https://www.facebook.com/grupadorametal/videos/375105126397533/

MONIN Cup Junior to coroczny konkurs barmański skierowany dla młodzieży szkół średnich z całej Polski.
6 grudnia 2018 r. podczas Gali Finałowej w Warszawie reprezentanci z 28 szkół gastronomicznych zmierzyli się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów MONIN. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu było "mix your origins", czyli odwołanie się do regionalnych smaków, produktów i receptur przodków. Uczestnicy mieli za zadanie podkreślić te akcenty w swoich koktajlach.
Podczas Gali Finałowej naszą szkołę reprezentował Mikołaj Czyżewicz z klasy III technikum w zawodzie technik spraw żywienia i usług gastronomicznych
Występ podlegał ocenie technicznej przeprowadzonej przez barmanów ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a wykonany napój został poddany ocenie degustacyjnej dokonanej przez jury złożone z barmanów i przedstawicieli firm sponsorujących wydarzenie. Dodatkowym zadaniem dla uczestników finału był Blind Test syropów firmy MONIN. Uczestnicy otrzymali 10 syropów i na podstawie cech organoleptycznych rozpoznawali ich nazwy w czasie 2 minut.
Gala Finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2018

Nasza krew ratuje życie.
Zajęliśmy II miejsce w VII edycji konkursu „Szkoła przyjazna Honorowemu Krwiodawstwu” w grupie szkół miasta Radomia.

46863393_716335865432308_6675481833527836672_n
46948135_2092132721097914_1180484573193043968_n
47022062_787359408264622_8414194971313176576_n
46784229_185972959013597_7927996658997002240_n
Previous Next Play Pause

W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.

Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu  (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.

fot. Jacek Świątek

 

73
29
6
60
27
128
54
71
45
63
65
6
7
75
20
5
21
18
69
105
12
49
4
15
127
24a
8
42
116
107
122
119
123
9
35
103
117
61
23
47
17
56
10
121
109
31
34
108
113
30

Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.

W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.

Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY

1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Weronika Bator
Jakub Kowalczyk

2. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Luiza Borkowska
Jan Trybulec

3. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu

Joanna Nowak
Bohdana Petrunyk

4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach

Mateusz Tarnowski
Angelika Zawadzka

5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Joanna Puk
Daniel Rogala

6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach

Marcin Pasek
Mateusz Michalak

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie 28.11.2018 roku.

Jakub i Weronika z klasy 2 GC będą reprezentować naszą szkołę w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który w tym roku odbywa się pod hasłem "Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny".
Etap szkolny konkursu odbył się 24 października 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły. Do konkursu przystąpiło 9 dwuosobowych zespołów z klas drugich trzecich i czwartych. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Jamka - przewodnicząca, Pani Anna Wachowicz, Pani Agnieszka Bilska i Pan Jarosław Wojciechowski. 
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie wojewódzkim konkursu.

fot. Jacek Świątek

 

IMG_7225
IMG_7423
d
p
IMG_7401
IMG_7199
a
IMG_7270
n
IMG_7406
IMG_7304
IMG_7293
IMG_7281
l
b
IMG_7239
IMG_7392
IMG_7245
IMG_7232
IMG_7402
uu
IMG_7266
IMG_7274
IMG_7395
1
s
IMG_7248
IMG_7259
pp
IMG_7247
IMG_7269
kk
IMG_7209
IMG_7227
IMG_7251
t
IMG_7376
IMG_7215
w
m
IMG_7236
u
j
g
IMG_7290
2
o
IMG_7287
k
c

Uczniowie naszej szkoły brali udział w Mistrzostwach Szkół Ponadgimnazjalnych w Szachach im. Rotmistrza Witolda Pileckiego. Uczennica Aleksandra Szymańska z klasy 4gb wywalczyła II miejsce, natomiast w rywalizacji drużynowej uczniowie w składzie: Aleksandra Szymańska kl 4gb, Krzysztof Kaim kl 4gb, Bartłomiej Kołaczek kl 4gb, Krzysztof Grudzień kl 3gz, Marek Gutkowski kl 1ka I Artur Oliwniak kl 1ka zajęli IV miejsce.

P81019-151728
dyplom1
P81019-152135
P81019-123345
P81019-123318
P81019-151900
dyplom2

Back to top