Drużyna z klasy 3 Ot w składzie Paulina, Magda, Patrycja, Ola i Kuba, wygrała XVIII edycję Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej organizowanego pod patronatem Prezydenta Miasta i Starostwa Powiatowego. Podopieczni Pani Moniki Gralec pokonali pięć drużyn min. z III LO im. Dionizego Czachowskiego i IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Konkurs należy do najtrudniejszych w tej kategorii ponieważ składa się z trzech etapów. Młodzież rozwiązywała test z wiedzy o regionie i Radomiu, wykonywała zadania w terenie (w tym roku w Jedlni-Letnisko), a w finale odpowiadała na pytania w ramach quizu oraz prezentowała jeden z zaproponowanych przez organizatorów tematów (Dzień w Radomiu, Zapomniane miejsca w Radomiu i okolicach, Jedlnia-tu warto przyjechać, Jedlnia –echa walk niepodległościowych). Prezentacja mogła przybrać formę: spektaklu, albumu, koncertu, prezentacji multimedialnej, fotoreportażu itd.
Drużyna z 3OT zaprezentowała nakręcony przez siebie film "Dzień w Radomiu", uzupełniając go komentarzem na temat zabytków i walorów naszego miasta. Szczególne wrażenie na jury zrobiło jednak wykorzystanie w jednym z zadań języka migowego oraz profesjonalizm prezentacji wybranego tematu.
4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:
- smoothie
- zakąskę gorącą
- deser
Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.
Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.
Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.
Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.
Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
12 kwietnia 2019 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowały:
w bloku Gastronomia - Klaudia Aderek z klasy 4gc
w bloku Technologia żywności - Magdalena Wesołowska z klasy 3 gz.
Dziewczyny musiały rozwiązać test oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do kolejnego etapu. Dziękujemy Klaudii i Magdzie za wzięcie udziału w olimpiadzie i za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
28 marca 2019, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019".
Mottem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa. W autorskim menu trzeba było również wykorzystać frytki z batatów, warzywa, napar z herbaty oraz przyprawy. Na przygotowanie autorskiego menu, pod presją czasu i obecności kamer, uczestnicy mieli do dyspozycji tylko 40 minut.
Potrawy przygotowywane przez uczniów z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów - użytych technik, kreatywności i estetyki podania.
Uczennica naszej szkoły Magdalena Marszałek z klasy 3 GC została wyróżniona i otrzymała dyplom za najlepszy smak przygotowanej potrawy.
Magdalenie i jej opiekunom, Pani Halinie Kutkowskiej i Pani Jolancie Tkaczyk serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
- eliminacje szkolne do konkursu "Kulinarny Talent 2019"
03 kwietnia 2019 roku odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ,,Kuchnia Nadwiślańska” organizowany przez Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.
Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów gospodarzy wydarzenia. Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji.
Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona.
Do wykonania deseru należało użyć sera koziego miękkiego twarogowego i jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić w odpowiedni sposób zgodnie z francuską terminologią. Czas na wykonanie wszystkich zadań wynosił 120 min.
Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.
W konkursie przyznano nagrodę VIP dla Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego z Radomia (opiekun Halina Kutkowska). Drużyna wraz z opiekunem dziękuje za pomoc w przygotowaniu do konkursu Panu Michałowi Fabiszewskiemu.
W dniach 28 i 29 marca 2019 r. odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, którego organizatorami są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 12 uczniów z 7 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z kl. 3pc Mateusz Nowak i Kacper Żurowski odbywający zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel & Fogiel.
Startujący mieli do wykonania: pieczywo wyborowe, czyli bułki, plecionki i kajzerki lub knyple, następnie chałki, rogale i drożdżówki z ciasta półcukierniczego. Ponadto każdy uczestnik przygotowywał eksponat artystyczny na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii piekarskiej.
W dniu 29 marca w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju, podczas którego ogłoszono wyniki. Miejsce III zajął Mateusz Nowak, IV miejsce Kacper Żurowski. Gratulujemy !!
W dniach 1-3.04.2019 uczennice klasy 3C Anna Kuba i Karolina Sadkowska reprezentowały naszą szkołę na Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
W trakcie zmagań uczestnicy kierując się tematyką „Rzemiosło - nasza przyszłość” mieli do wykonania tort, dwa mazurki, pięć figurek z masy cukrowej oraz eksponat z karmelu lub z czekolady.
Dziewczyny zdobyły tytuł laureata i są zwolnione z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Nauczycielami przygotowującymi do zmagań były Pani B. Świąder, Pani M. Miedzińska.
Serdecznie gratulujemy sukcesu.
Konkurs przygotowany został przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu z myślą o tegorocznych maturzystach i przyszłych kandydatach na studia.
Nagrodę Główną wspaniałą, wakacyjną wycieczkę - dwuosobowe zaproszenie na wyjazd do Grecji w terminie 29 września-7 października 2019 r. według programu wskazanego przez Biuro Podróży Rainbow, a sfinansowany przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu, w następującym zakresie: przelot samolotem z opłatą lotniskową Warszawa – Chania– Warszawa, transfer lotnisko-hotel, koszty 7 noclegów w hotelu Summer Beach, wyżywienie all inclusive, opieka polskiego rezydenta, pakiet ubezpieczeniowy TU Europa- NNW, KL, CP, Assistance i bagaż wygrała Natalka z klasy 4 Ot.
Tuż po najważniejszym egzaminie dojrzałości tygodniowy pobyt na Krecie z pewnością zrelaksuje i powoli jej lepiej przygotować się na nowe wyzwania!
Gratulujemy i życzymy powodzenia na maturze.
Mamy laureatów XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu !!!
W dniach 26 i 27 marca 2019 r . w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego. Współorganizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 16 uczniów z 9 szkół z całej Polski. Uczestnicy mieli do wykonania: ozdobny napis z ciemnej czekolady, ciasteczka bankietowe – 20 szt, figurki z masy cukrowej oraz 2 torty na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii cukierniczej zawarte w podstawie programowej.
27 marca odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju podczas którego ogłoszono wyniki. Nasi uczniowie z klasy 3 C znaleźli się na podium - Ewa Kulik zajęła II miejsce, a Dominik Górski III miejsce. Uzyskali tytuł Laureata, otrzymali medale, dyplomy, cenne nagrody rzeczowe oraz będą mogli uczestniczyć w Kursie cukierniczym w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESIONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Podopieczni p. M. Miedzińskiej i p. B. Świąder są zwolnieni z części teoretycznej egzaminu z kwalifikacji T.4 - Produkcja wyrobów cukierniczych.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
https://www.tvp.info/41614838/26032019-1715/program-teleexpress-extra,odc-1847 [00:09:42]
25 marca 2019 r. odbyła się uroczysta gala wręczania nagród IV REGIONALNEGO KONKURSU PIĘKNEGO CZYTANIA.
Nasza uczennica Monika Bolek z klasy III OT, otrzymała tytuł MISTRZA CZYTANIA i zdobyła pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. Organizatorem konkursu było Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich, a etap szkolny zorganizowała pani Milena Jagiełło. Przesłuchania międzyszkolne odbyły się odbyły się w dwóch terminach: 11 marca 2019 r. w Zespole Szkół Samochodowych w Radomiu dla szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz 13 marca 2019 r. w Publicznej Szkole Podstawowej nr 21 im. Ks. Jana Twardowskiego dla szkół podstawowych. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony uczniów. W konkursie wzięło udział na etapie szkolnym 638 uczniów, a na etapie międzyszkolnym 80 uczniów z 30 szkół powiatu radomskiego.
Jury było pod wrażeniem umiejętności naszej uczennicy i chwaliło ją za przemyślaną modulację głosu, odwagę w interpretacji tekstu, zaznaczona puentę oraz naturalną swobodę czytanego tekstu.
Serdeczne gratulacje dla naszej uzdolnionej uczennicy.
Milena Jagiełło
Trójka naszych uczniów w dn. 18 marca 2019 wzięła udział w konkursie języka angielskiego o zasięgu międzypowiatowym „FROM CHALLENGE TO PASSION”, którego organizatorem był Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli.
Wśród piętnastu uczestników znaleźli się: Maja Rysiewska (klasa 2 Ot), Patrycja Okruta oraz Kamil Wasilewski (klasa 4 Gc). Uczniowie godnie reprezentowali naszą szkołę, płynnie i z ogromną naturalnością opowiadali w języku angielskim jury i publiczności o swoich pasjach: rysowaniu, zdrowym stylu życia i graniu na klarnecie, wykorzystując przy tym prezentacje multimedialne.
Kamil zdobył wyróżnienie, Maja – zaszczytne II miejsce, a Patrycja, jak sama stwierdziła , zdobyła cenne doświadczenie! Opiekunami konkursu były p. Marta Kleczaj i p. Zofia Rokicka-Kwiecień.
Reprezentacja siatkarek ZSSiH zdobyła złote medale mistrzostw Radomia szkół średnich w siatkówce. Drużyna wygrała wszystkie mecze turnieju finałowego.
Zmagania ROM w piłce siatkowej dziewcząt odbywały się w hali Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. W wyniku rywalizacji systemem "każdy z każdym" najlepsze okazały się siatkarki ZSSiH, króre wygrały wszystkie mecze finałowe.
Dziękujemy zawodniczkom za wspaniałą grę i kibicom za wspaniały doping.
Podziękowania kierujemy także dla E.Leclerc Radomka Radom oraz ESFIT Studio Sylwia Socha za ufundowanie nagród.
W dniach 13 – 15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Zakwalifikowała się do niego uczennica klasy III GZ w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena Wesołowska.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Do etapie centralnym olimpiady wzięło udział 45 uczniów z 26 szkół, z różnych regionów Polski.
Nasza reprezentantka przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem mgr inż. Anny Wachowicz i mgr inż. Joanny Pieczyńskiej. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Maria Małecka.
Magda wywalczyła tytuł laureata III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje dodatkowe preferencje przy rekrutacji na studia wyższe na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, dietetyką, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Gratulujemy!
23 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIV edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięło udział 5 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - "Rzemiosło nasza przyszłość”.
Prace wykonane przez uczniów oceniało profesjonalne jury – p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Bogusław Buczek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem. Patronat nad konkursem objął Mazowiecki Kurator Oświaty, który był reprezentowany przez pana Andrzeja Jabłońskiego.
Pierwsze miejsce zajęła Anna Kuba a drugie Karolina Sadkowska, obydwie uczennice klasy 3C z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia. Zwycięskie prace były przygotowywane pod opieką p. Małgorzaty Miedzińskiej i p. Beaty Świąder.
Życzymy uczennicom (reprezentacji naszego województwa mazowieckiego) powodzenia w finale ogólnopolskim, który odbędzie się we Wrocławiu.
Uczeń Daniel Białas w dniu 1 marca reprezentował naszą szkołę w miejskim etapie Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej Młodzież zapobiega Pożarom, zorganizowanym przez Państwową i Ochotniczą Straż Pożarną we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Radomiu .
Miło nam poinformować, że Daniel zajął II miejsce i tym samym będzie reprezentował miasto Radom w etapie powiatowym, który odbędzie się 16 marca w siedzibie Nadleśnictwa Lasów Państwowych w Jedlni Letnisko.