Patrycja Okruta z klasy III Gc zwyciężyła w radomskim rejonowym etapie XXVI edycji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.
Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą, jak zdrowo i aktywnie żyć. Uczestnicy Olimpiady muszą wykazać się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz znajomością zasad udzielania pierwszej pomocy.
W etapie szkolnym ZSSiH Patrycja też była pierwsza;-)
Z drugiego miejsca swoją wiedzę sprawdzali również Kamil z III TGc i Natalia z I TGa, którzy również osiągnęli wspaniałe wyniki;-)
Teraz Patrycja 15 marca 2018 będzie walczyć w Warszawie w etapie okręgowym;-)
Trzymamy kciuki ;-)
W dniu 7 grudnia 2017 roku został przeprowadzony szkolny konkurs geograficzny pt. „Dookoła świata”, w którym uczestniczyły osoby zainteresowane tematyką geograficzną.
Celem konkursu było sprawdzenie znajomości mapy pod katem ogólnogeograficznym i politycznym.
Wśród uczestników konkursu największą ilość punktów uzyskali:
- Kacper Borkowski – 3 Ot
- Bartłomiej Kręgiel – 3 Ot
- Michał Jaworski – 3 Ot
Składamy serdeczne gratulacje.
Gala Finałowa V Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017
źródło: www.facebook.com
W dniu 5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych odbył się Turniej Tenisa Stołowego dziewcząt szkół średnich w ramach XIV Radomskiej Olimpiady Młodzieży.
Dziewczęta z naszej szkoły w składzie Magdalena i Aleksandra (klasa 4H) oraz Klaudia (klasa 2H) drużynowo zajęły w nich 3 miejsce.
Indywidualnie Klaudia uplasowała się również III miejscu.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
8 grudnia 2017 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej "Dora Metal” odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które zostały wyłonione spośród ponad 40 zgłoszeń.
Konkurs zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz w Polsat News.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- zakąski: karp, chrzan tarty, cynamon, majonez
- danie zasadnicze: szynka kulka, kardamon, piwo ciemne
- zadanie techniczne: przygotowanie majonezu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 3 GA: Angelika i Anna przygotowane przez Panią Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Poziom prac uczestników bardzo wysoki. Musieliśmy zmierzyć się ze szkołami z: Warszawy (2 szkoły), Krakowa, Łodzi, Gdańska, Poznania, Garwolina, Radzynia Podlaskiego, Kutna, Pułtuska, Gorzowa Wielkopolskiego.
I miejsce - Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-Poznań
III miejsce – Gdańsk
Nasz zespół znalazł się w czołówce i otrzymał nagrodę Mistrza Technicznego. Na podium nie udało nam się stanąć, ale znaleźliśmy się pośród 4 nagrodzonych szkół. Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Przyjechaliśmy z pucharem i licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe oraz tygodniowy staż z szefem kuchni Nowotel w Warszawie a także liczne kontakty, które nawiązaliśmy.
08.12.2017 roku W Warszawie odbyła się III Ogólnopolska "Olimpiada Kawy". Uczennicą reprezentującą naszą szkołę była Martyna Fiołna z klasy 3 o profilu kelner.
Zawodnicy rozwiązywali test teoretyczny z zakresu znajomości gatunków, rodzajów palenia ziaren, mielenia wypalonej kawy, walorów smakowych i aromatycznych, sposobu zaparzania oraz serwowania kawy. W drugiej kolejności musieli zaparzyć w ciągu 6 minut 2 kaw espresso oraz 2 kaw cappuccino z "late art".
W konkurencji praktycznej oceniane były poprawność pracy z młynkiem, jego regulowanie, dozowanie i sposób ubijania kawy tamperem, czas zaparzania kaw i spieniania mleka, tekstura i temperatura mleka, a także powtarzalność dekoracji "late art". Ostatnim elementem pracy na olimpiadzie był "Cap Testing" czyli rozpoznawanie kaw.
Nauczycielem przygotowującym do Olimpiady kawy była Małgorzata Miedzińska.
dami24.pl
zebrra.tv
cozadzien.pl
W konkursie wzięły udział drużyny z Radomia, Pionek, Szydłowca, Garwolina, Przysuchy i Warszawy. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
Zadaniem każdego zespołu było wykonanie 4 porcji dania zasadniczego z galantyną lub roladą z kurczaka w roli głównej. Profesjonalne przygotowanie tuszki kurczaka z wyluzowaniem kości było uwzględniane przez jury w punktacji konkursowej. Każdy członek Jury mógł przyznać maksymalnie 40 punktów.
Oceniane były:
- smakowitość – max. 5 punktów
- techniczne umiejętności przygotowania tuszki na galantynę lub roladę z wyluzowaniem kości - 10 punktów
- stopień trudności – max. 5 punktów
- pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką - max. 10 punktów
- wygląd i aranżację potrawy – max. 10 punktów
Pierwsze miejsce w IV edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – galantyny i rolady z kurczaka" zajęły dziewczyny z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionach, drugie miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (Magdalenie Marszałek i Kacprowi Wojtysiakowi), a trzecie drużynie z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu.
Pani Monika Bankiewicz właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB wyróżniła zespół z Zespół Szkół NR 2 im. L. Skowyry w Przysusze Obydwa zespoły reprezentujące naszą szkołę otrzymały zaproszenie na obiad do Hotelu i Restauracji Karo w Mleczkowie. W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli skosztować pysznych nuggetsów, dippersów, panierowanych filetów i medalionów z kurczaka produkowanych przez QFG FOOD GROUP w Pionkach.
24 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyli w nim uczniowie klasy 3TZ w zawodzie technik technologii żywności: Natalia, Marcelina, Maciej i Kamil. Młodzi technolodzy rozwiązywali test składający się z 50 zadań, a najlepsi przeszli do części ustnej Olimpiady.
Ostateczne wyniki etapu okręgowego, rozstrzygające o zakwalifikowaniu się do etapu centralnego w Poznaniu, będą znane pod koniec grudnia.
Do IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków – galantyny i rolady z kurczaka” pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz medialnym Radomskiej Grupy Mediowej zakwalifikowane zostały:
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. .E. Pijanowskiego z Warszawy
- Zespół szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej z Radomia
- Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca
- Zespół Szkół NR 2 im. L. Skowyry z Przysuchy
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 CKP z Garwolina
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zapraszamy do siedziby ZSSiH w Radomiu 30 listopada 2017 r. o godz. 8.15.
Organizatorzy.

Dnia 15.11.2017 w naszej szkole odbył się etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W zawodach wzięło udział 19 uczniów trzecich klas o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zajął Kacper Zybura z klasy III Ka. Uczeń ten będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Nasi uczniowie chętnie uczestniczą w różnorodnych konkursach na różnych szczeblach.
26 i 27 października 2017 r. odbyły się szkolne eliminacje do XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W czwartek uczniowie przystąpili do etapu pisemnego - rozwiązywali test, a w piątek zmagali się z trzeba zadaniami praktycznymi w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Katarzyna, Magdalena, Robert i Kacper z klasy 2Gc będą reprezentować naszą szkołę w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Pasja smaków - galantyny i rolady z kurczaka" (zwyciężyli w szkolnym etapie konkursu).
W zmaganiach kulinarnych rywalizowało ze sobą siedem dwuosobowych drużyn. Wszystkie dania były bardzo dobre i wyglądały pięknie. Co przekonało jury? Jakie danie przygotowali nasi uczniowie? To na razie tajemnica.
Dowiemy się w czasie finału, który odbędzie się 30 listopada 2017 r. w naszej szkole.
Turniej piłkarek szkół średnich (05:37)
Magazyn Sportu Szkolnego odc. 106 dami24.pl
Katarzyna, Magdalena, Robert i Kacper z klasy 2Gc będą reprezentować naszą szkołę w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Pasja smaków - galantyny i rolady z kurczaka" (zwyciężyli w szkolnym etapie konkursu).
W zmaganiach kulinarnych rywalizowało ze sobą siedem dwuosobowych drużyn. Wszystkie dania były bardzo dobre i wyglądały pięknie. Co przekonało jury? Jakie danie przygotowali nasi uczniowie? To na razie tajemnica.
Dowiemy się w czasie finału, który odbędzie się 30 listopada 2017 r. w naszej szkole.