W dniach 13-15 kwietnia 2015 roku we Wrocławiu odbył się finał XX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Temat przewodni tegorocznej edycji Turnieju to: „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”. Województwo mazowieckie reprezentowali:
- Angelika Rogala z klasy 3C (cukiernik)
- Mateusz Czarnecki z klasy 3PC (piekarz).

Turniej składał się z części teoretycznej oraz praktycznej. Nawiązując do tematu tej edycji uczestnicy w części praktycznej mieli do wykonania:
-w zawodzie cukiernik:
1. Tort o wadze do 3 kg
2. 6 szt. ciastek bankietowych o masie ok. 100g/szt
3. 5 szt. figurek z marcepana lub masy plastycznej
4. Eksponat z karmelu lub czekolady

- w zawodzie piekarz:
1. W ciągu 5 min. jak największą liczbę rogalików wyborowych
2. Chleb okolicznościowy o wadze do 2000 g
3. Chałkę turecką i żydowską z ciasta półcukierniczego
4. 6 szt. bułek wyborowych
5. Dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego o masie 500-1000g.

Jury doceniło prace w wykonaniu naszych uczniów. Mateusz Czarnecki zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej był najlepszy, dzięki czemu zdobył I miejsce uzyskując tytuł laureata. Chleb okolicznościowy w jego wykonaniu wyraźnie wyróżniał się od prac innych uczestników. Był wykonany z wielkim kunsztem w sposób staranny, pomysłowy i z artystyczną duszą.
Angelika Rogala również uzyskała tytuł laureata zdobywając V miejsce. Jej praca została doceniona za staranność, pomysłowość oraz eksponat wykonany z karmelu. Mateusz do Turnieju był przygotowywany przez panią Annę Wachowicz. Natomiast Angelika do Turnieju była przygotowywana przez panią Beatę Świąder oraz panią Annę Jankowską w cukierni ,,Ewa”. Organizatorzy Turnieju dokonali podsumowania ostatniego dziesięciolecia z czego wynika, że nasza szkoła jest jedną z nielicznych szkół posiadającą tak dużą liczbę laureatów. Pod względem liczby laureatów w zawodzie piekarz jesteśmy na I miejscu.
Mateusz i Angelika jako laureaci są zwolnieni z części teoretycznej i praktycznej egzaminu zawodowego.
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów zawodowych.


17 kwietnia w Warszawie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyły się eliminacje okręgowe XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska. Uczestniczyliśmy w tej olimpiadzie po raz pierwszy. Nasz uczeń – Mikołaj Mortka z klasy 4 zc startował w 1 z 9 bloków – żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Etap okręgowy składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Mikołaj zdobył II miejsce i weźmie udział w finale w dniach 29-30 maja w Olsztynie. Na tym poziomie Olimpiady Mikołaj ma już zapewnione zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego a w Olsztynie będzie walczył o Tytuł Laureata i o indeks na studia.
Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał!!!

W dniach 08-11 kwietnia 2015 r. w Spale odbył się etap centralny II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, w którym wzięła udział Wiktoria Zażnicka z klasy trzeciej o profilu technik obsługi turystycznej.
Organizatorem zawodów był Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem sprawowało Ministerstwo Sporu i Turystyki oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Tegoroczna Olimpiada odbywała się pod hasłem "Małe też może być piękne - potencjał turystyczny miejsc i obszarów". Miała na celu zwrócenie uwagi na atrakcje, produkty turystyczne realizowane w skali mikro. Ideą organizatorów było zainteresowanie uczestników najbliższym otoczeniem miejsca zamieszkania czy nauki.
W eliminacjach szkolnych wzięło udział ok. 3500 uczniów, w okręgowych ok. 380, a w etapie centralnym 35.
Wiktoria w części pierwszej rozwiązywała 40 zadań testowych wielokrotnego wyboru, z zakresu różnych treści i umiejętności w zawodzie technik obsługi turystycznej, a w części drugiej przedstawiła wcześniej przygotowaną prezentację multimedialną, na temat dziedzictwa przemysłowego naszego miasta.
Wiktoria zdobyła tytuł finalisty, który zwalnia ją z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje jej możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z turystyką.
Finał obfitował w liczne atrakcje, m.in.: odbyła się gra terenowa po Spale, miała miejsce wycieczka krajoznawcza po okolicy Tomaszowa Mazowieckiego, wizyta w Centralnym Ośrodku Sportu i Ośrodku Przygotowań Olimpijskich itp.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

W dniach 12-13 marca 2015 r. odbywał się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyła w nim uczennica klasy III w zawodzie technik technologii żywności Aleksandra. Organizatorami olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowano 49 uczniów z 31 szkół. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń oraz ekonomii. Do części ustnej zakwalifikowano 11 uczestników którzy najlepiej rozwiązali test, w grupie tej znalazła się Ola. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz , prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Ostatecznie nasza reprezentantka zajęła VII miejsce i uzyskała tytuł laureata III stopnia. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach. Gratulujemy!

Próbowaliście kiedyś wielkanocnej białej kiełbasy, zapiekanej z jabłkami i żurawiną? Po prostu pycha! W najnowszym "Mixerze" uczniowie Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu pokazują, jak przygotować to danie i jak ugotować prawdziwy żur. Smacznego!

https://www.facebook.com/zebrra.tv/posts/371787933022193

/w programie występują uczniowie z klasy 3 kb - Karolina Kucharska i Grzegorz Fronk przygotowywani przez nauczycieli praktycznej nauki zawodu Monikę Wasik i Ewę Guść/

ZEBRRA.TV

24 marca b.r. pod kierunkiem księży i katechetów naszej szkoły został przeprowadzony pierwszy etap-szkolny, XIX Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej organizowany przez Katolickie Stowarzyszenie "Civitas Christiana".
Tegoroczny zakres Konkursu obejmował Księgę Jonasza,Ewangelię wg św.Jana oraz Dzieje Apostolskie.Składał się z 45 pytań, z których większość stanowiła pytania wyboru.
Do pierwszego etapu przystąpiło osiemnastu uczniów z różnych klas. Największą liczbę punktów zdobyli uczniowie: Patryk G.-60p.,Piotr W.-53p. oraz Katarzyna W.-52p..To właśnie Ci uczniowie będą reprezentować naszą szkołę podczas drugiego etapu-diecezjalnego, Konkursu,który odbędzie się w kwietniu.
Życzmy Im powodzenia i zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego.

09 stycznia 2015 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której organizatorem jest Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego (http://www.turyzm.edu.pl/olimpiada.php). Tegoroczna edycja Olimpiady realizowana pod hasłem „Małe też może być piękne – potencjał turystyczny miejsc i obszarów” ma na celu zwrócenie uwagi na atrakcje i produkty turystyczne realizowane w skali mikro. Ideą organizatorów jest zainteresowanie uczestników najbliższym otoczeniem miejsca zamieszkania czy nauki, a następnie zaprezentowanie potencjału tego obszaru w formie scenariusza (planu, programu) rozwoju turystycznego podczas etapu centralnego Olimpiady.
Olimpiada została wpisana na listę olimpiad Ministerstwa Edukacji Narodowej. Udział w Olimpiadzie daje możliwość: sprawdzenia wiedzy i umiejętności potrzebnych do pracy w branży turystycznej, poszerzania zainteresowań w zakresie turystyki, zwolnienia finalistów Olimpiady z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik obsługi turystycznej, przyjęcia laureatów Olimpiady na wyższe uczelnie z pominięciem postępowania rekrutacyjnego.
Do etapu okręgowego zakwalifikowało się 226 uczniów ze 113 szkół w całej Polsce. W konkursie uczestniczyły dwie uczennice z klasy 3 ot wyłonione w etapie szkolnym. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu i wykonanie zadania praktycznego. Natalia uzyskała 66 punktów, a Wiktoria 71 i zakwalifikowała się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w kwietniu w Spale.
Gratulujemy i trzymamy kciuki.

Uczennica klasy III TZ Aleksandra uczestniczyła w etapie wojewódzkim XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności – procesami technologicznymi, analizą i oceną jakości, zagadnieniami ekonomicznymi.
Zmagania uczestników odbywały się najpierw podczas testu, a następnie dla najlepszych, rozpoczęła się część ustna. Ola ostatecznie zajęła 7 miejsce i zakwalifikowała się do etapu centralnego olimpiady, który odbędzie się w marcu w Zespole Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Trzymamy kciuki!

13 stycznia 2015 odbył się etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Turnieju Piekarskiego.
Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorami zmagań byli: ZSSiH, Cech Piekarzy oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbył się turniej. W etapie wojewódzkim uczestniczyło ośmiu uczniów: czterech z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz czterech uczniów naszej szkoły. I miejsce w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz zajął Mateusz z ZSSiH, a w Turnieju Piekarskim Bartosz z ZSSiH.
Gratulujemy i życzymy sukcesów w etapach centralnych turniejów we Wrocławiu i Poznaniu.

13 stycznia 2015 roku w Warszawie odbyła się XX edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Uczennice klasy: 3C - Angelika, oraz 3PC - Kinga reprezentowały naszą szkołę na etapie wojewódzkim turnieju.
Uczestniczki po napisaniu testu, miały do wykonania zgodnie z tematem przewodnim tej edycji - „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”:

  • tort z dekoracją
  • 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk,
  • 4 figurki z dowolnego surowca

Pierwsze miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia - Angelika, która będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim we Wrocławiu. Drugie miejsce zajęła również uczennica naszej szkoły - Kinga.
Życzymy Angelice powodzenia.

W dniu 9 stycznia 2015 r odbył się etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. W etapie tym wzięło udział około 70 osób ze szkół województwa mazowieckiego.
Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" - będące przedmiotem szczególnej troski Unii Europejskiej i wzbudzające duże zainteresowanie w polskim społeczeństwie. Problematyka ta jest niezwykle ważna i aktualna, ale niełatwa.
Naszą szkołę reprezentowali Maciej Brzeski z klasy IV G oraz Mikołaj Mortka z klasy IV zc. Uczniowie mieli do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musieli wykazać się wiedzą z zakresu towaroznawstwa, technologii, zasad żywienia i biologiczno-chemicznych aspektów żywności i żywienia. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.K.Kusio i p.M.Słabosz.
Maciej i Mikołaj uzyskali wyróżnienie w tej edycji olimpiady. Gratulujemy!!!

   

W dniu 25 listopada 2014 roku w siedzibie Zespołu Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendium Prezesa Rady Ministrów najlepszym uczniom szkół ponadgimnazjalnych z terenu objętego nadzorem Delegatury w Radomiu.
Jedną z wyróżnionych została uczennica naszej szkoły – Dominika Grzybowska z klasy 4 ŻA. Dominika w roku szkolnym 2013/2014 uzyskała średnią ocen 5,22.

Dnia 5 grudnia 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Aby dostać się do finału należało wysłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem: sandacza, kurki, soczewicy czerwonej i czarnej
2) Danie głównego z wykorzystaniem: polędwiczki z indyka, orzechów, moreli, rodzynek, kapusty czerwonej
Spośród pięćdziesięciu szkół wybrano czternaście. Wśród wybranych znalazła się także nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w etapie finałowym reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt
Ekipie kucharskiej nie udało się wejść na podium, ale było blisko.

4 grudnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie odbyła się Olimpiada Młodych Barmanów.
Uczestnikami byli barmani w wieku od 15 do 20 lat z 27 szkół z całej Polski. Naszą placówkę reprezentował Patryk Cygan - uczeń klasy 4 Ha, pod opieką pana profesora Zbigniewa Nowocienia.
Każdy z zawodników miał przygotować 4 jednakowe drinki w ciągu 7 minut oraz rozwiązać “blind test” polegający na rozpoznawaniu syropów MONIN poprzez smak, zapach i kolor. Występ każdego uczestnika oceniał jeden sędzia techniczny oraz pięcioosobowa komisja. Najlepsza ósemka rywalizowała w ścisłym finale o znakomite nagrody jak choćby kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów (należało wykonać drink metodą blenderowania).
Ostatecznie, po przygotowaniu pomarańczowo-brzoskwiniowych drinków i zajęciu drugiego miejsca w “blind teście”, Patryk uplasował się na 15 pozycji. Zwyciężyła Edyta z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Gliwicach pokonując rywali w ścisłym finale. Każdy uczestnik otrzymał upominki i dyplomy.
Specjalnie dla uczestników i gości odbył się również pokaz szkoleniowy Wojciecha Urbańskiego - Mistrza Świata IBA 2014 w Kategorii Cocktail Classic.
Doświadczenie zdobyte podczas tej olimpiady na pewno przybliżyły Patryka do kariery w zawodzie barmana.

 

Back to top