2
3
4

14 lutego 2012 r. z inicjatywy samorządu szkolnego odbył się II Walentynkowy Turniej w Piłce Siatkowej dla Zakochanych.
Brało w nim udział 14 par. Po pierwszej rundzie rozegranej systemem pucharowym wyłonionych zostało 7 drużyn, które walczyły o czołowe miejsca. Pierwsze miejsce zajęli Paulina (3 THA) i Paweł (I THA), drugie Aleksandra (4 TŻA) i Kacper (4 TŻB), trzecie Karolina (3 TG) i Konrad (4 TA).

6 grudnia 2011 roku w naszej szkole już po raz czwarty odbył się Dzień Języków Obcych. Przygotowały go panie: Iwona Sobania, Małgorzata Małek, Anna Paplińska, Miłosława Juszkiewicz oraz Emilia Zwęglińska.
Publiczność miała możliwość poznać skuteczne sposoby nauki języków obcych, dowiedzieć się o zasadach prezydencji Polski w Unii Europejskiej, zapoznać się (teoretycznie ;) ) z piwem niemieckim oraz ze zwyczajami bożonarodzeniowymi w różnych krajach.
Były ciekawe kwizy, układanie puzzli i jak co roku, konkurs kulinarny. Uczestnicy przygotowali wiele pysznych dań z kuchni europejskiej. Jury miało kłopot w wyróżnieniem kogokolwiek, ze względu na wyrównany wysoki poziom i w rezultacie… wygrali wszyscy
Publiczności podobały się występy wokalne. Usłyszeliśmy „Cichą noc” w wersji francuskiej i niemieckiej, „Lulajże Jezuniu” po francusku, a Sylwek z kl. IV THA zrobił furorę swoim wykonaniem „Last Christmas”. Dziewczęta z kl. I THB pięknie przygotowały układ taneczny, a grupa młodzieży z kl. IV THB pod kierunkiem pani Iwony Sobani wystawiła ciekawe i barwne przedstawienie „Wilhelm Tell” oraz zaśpiewała niemiecką piosenkę świąteczną.
W imieniu organizatorów dziękuję konferansjerom, Agacie i Sebastianowi, oraz wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowania i występy i zapraszam na kolejne święto języków.

8 grudnia 2011 r.

W rozgrywkach uczestniczyli uczniowie klas pierwszych. Zwycięzcami została drużyna klasy I TŻC, drugiemiejsce zajęła I KB, a trzecie I THA. Finaliści nagrodzeni zostali dyplomami i słodkimi upominkami.

Głównym zadaniem zawodowym kucharza jest przygotowanie typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych.
Kucharz poza umiejętnościami typowo manualnymi, powinien posiadać i bezwzględnie wykorzystywać w codziennej pracy wiedzę z następujących przedmiotów: technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, podstaw żywienia człowieka, podstaw rachunkowości gastronomicznej, wyposażenia technicznego, organizacji, bezpieczeństwa i higieny pracy.

Zawód kucharza wymaga pewnych predyspozycji. Są to: dobry stan zdrowia, zainteresowanie zawodem, umiejętność pracy w zespole, dobra organizacja pracy, życzliwość, uprzejmość, uczciwość, nawyk czystości oraz chęć poszerzania wiedzy. Uczniowie kształtujący się w tym zawodzie odbywają zajęcia praktyczne w pracowniach technologiczno- żywieniowych w naszej szkole oraz u prywatnych pracodawców. W czasie praktyk uczą się dostosować do zróżnicowanych potrzeb i wymagań konsumentów. Po ukończeniu szkoły absolwenci znajdują zatrudnienie w: barach szybkiej obsługi, stołówkach, restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą.

W dniu 5 października 2011 r. klasa 2thb wraz z p. Iwoną Ziemnicką udała się na pieszy rajd z Grabowa nad Pilicą do Warki.
Na początku nie obyło się bez wpadki na dworcu kolejowym. W ostatnich sekundach udało nam się wsiąść do odpowiedniego pociągu. Wysiedliśmy w Grabowie nad Pilicą i stamtąd udaliśmy się leśną ścieżką do Warki, a następnie do Hotelu Sielanka nad Pilicą****. Dzięki uprzejmości pani recepcjonistki zobaczyliśmy hotel, pokoje, SPA i saunę, restaurację, recepcję oraz mogliśmy pospacerować po 100 hektarowej Farmie Sielanka. Następnym punktem wycieczki było zwiedzanie Kempingu Sielanka**** nad Pilicą oraz Muzeum Karawaningu. Dużym zainteresowaniem cieszył się pomarańczowy Maluch, który został uwieczniony na wielu zdjęciach. Na terenie kampingu rozpaliliśmy ognisko i czym prędzej zaczęliśmy piec kiełbaski. Uśmiechnięci i najedzeni rozegraliśmy także mecz w siatkówkę. Potem przemaszerowaliśmy przez centrum Warki w stronę dworca kolejowego, skąd wyjechaliśmy do Radomia. Tę wycieczkę z pewnością można zaliczyć do tych udanych.

W dniu 21 października klasa 3 TOT i 2THB uczestniczyła w 22-giej edycji Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON i Targach INVEST HOTEL w Poznaniu. W tegorocznym wydarzeniu udział wzięło 750 firm z 43 krajów. Uczniowie mogli zapoznać się z ekspozycją liczącą ponad 8.000m2, gdzie prezentowana była najnowsza oferta biur podróży i touroperatorów, wszystkich polskich i wielu zagranicznych regionów, gestorów bazy noclegowej, przewoźników, portali internetowych oraz wydawnictw. Tegorocznej ekspozycji towarzyszył bogaty program wydarzeń. Gościem specjalnym targów TOUR-SALON był Wojciech Cejrowski.

Po zakończeniu Targów uczestnicy wycieczki wyruszyli w kierunku Poznańskiego Rynku, aby zobaczyć zabytkową część Poznania i delektować się Rogalami Marcińskimi. Podróży autokarem towarzyszyły liczne atrakcje m.in. seanse filmowe i karaoke. Zmęczeni ale zadowoleni późnym wieczorem dotarliśmy do Radomia.

 

Back to top