11 marca 2013 roku odbył się w szkole I-y Szkolny Dzień bez Wulgaryzmów, polegający na promocji wśród młodzieży i nauczycieli czystości języka polskiego.
W ramach akcji wszystkie klasy brały udział w konkursie na największą liczbę słów miłych i uprzejmych -zwyciężyła kl.4tżą, a II miejsce zajęła kl. Ic.
W szkole rozdawano naklejki STOP WULGARYZMOM i NIE PRZEKLINAM, a z głośników rozbrzmiewała audycja prof. Bralczyka i piosenka "Motyla noga", zaś w pawilonie C można było zobaczyć prezentację multimedialną dotyczącą m.in. przepisów o czystości języka.
Akcji towarzyszyła także wystawa plakatów i specjalny wulgaromat, który mierzył ilu uczniów potrafi powstrzymać się od przeklinania- niestety było ich tego dnia niewielu:(
Dzień Bez Wulgaryzmów przygotowały panie Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna przy pomocy klas Ic, 2tża, 4tża.
W dniach 8-10 marca 2013 uczniowie z klasy 4 TOT pod opieką p. Emilii Miedziochy i p. Barbary Górki uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Turystycznych ITB w Berlinie.
Na targach obecne były wszystkie ogniwa podróżniczego łańcucha: touroperatorzy, specjaliści od systemów rezerwacyjnych, miasta, regiony, przedstawiciele linii lotniczych, hotelarze, aż po firmy zajmujące się wypożyczaniem samochodów. Stoiska rozmieszczone były w ogromnych halach targowych, pomiędzy którymi, dla ułatwienia zwiedzania, kursowały busy. Struktura hal wystawowych podzielona była pod względem geograficznym według kontynentów i regionów oraz według segmentów rynku turystycznego.
Uczniowie zgromadzili cenne materiały dydaktyczne oraz zdobyli gadżety promocyjne reklamujące prezentujące się kraje, biura podróży, hotele i linie lotnicze. Zwiedzili także Berlin - Bramę Brandenburską, Wyspę Muzeów oraz wieżę telewizyjną.
14 lutego 2013 roku odbył się II Dzień Francuski, zorganizowany przez panią Annę Paplińską i panią Dorotę Makaruk.
Najpierw wystąpiły dziewczęta z klasy 1 THB z piosenką „La maladie d’amour”. Następnie obejrzeliśmy niesfornego Mikołajka i jego kumpli w przedstawieniu „Kleofas ma okulary”. Aktorami byli uczniowie z klasy 2 TŻC pod kierunkiem pani Anny Paplińskiej. Mieliśmy okazję obejrzeć także inscenizacje do francuskiej wersji wierszy o Panu Hilarym i chorym kotku. Odbyły się konkursy dotyczące kuchni francuskiej, znajomości przygód Mikołajka i konkurs walentynkowy. Zwyciężyła Adrianna z klasy 1 THB. Pani Dorota Makaruk przygotowała wraz z uczennicami z klasy 1 THA i 3 THB montaż słowno-muzyczny dotyczący Paryża. Na ekranie oglądaliśmy piękne zdjęcia zakątków paryskich. Bardzo podobały się nam piosenki w wykonaniu Weroniki z klasy 1 THA, a ciasteczka przygotowane przez koleżanki z klasy 3 THB miały duże powodzenie. Mamy nadzieję, że będą kolejne takie okazje do wspólnej zabawy i nauki.
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dla absolwentów gimnazjum trwa cztery lata.
Absolwent uzyska dobre przygotowanie ogólnokształcące ze znajomością dwóch języków obcych, oraz gruntowne przygotowanie zawodowe w zakresie: oceny jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzana oraz wydawania potraw i napojów; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych; przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy; podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.
Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował dwie kwalifikacje zawodowe:
- sporządzanie potraw i napojów
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki. Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy technika.
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych,firmach cateringowych w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych.
13 grudnia 2012 roku w naszej szkole już po raz piaty odbył się Dzień Języków Obcych. Organizatorkami były panie Iwona Sobania, Anna Paplińska, Miłosława Juszkieiwcz, Emilia Zwęglińska.
Obejrzeliśmy bardzo udane przedstawienie baśni „Czerwony Kapturek” po niemiecku w reżyserii pani Iwony Sobani. Rozbrzmiewała „Cicha noc” we wszystkich nauczanych w ZSSiH językach. Pani Anna Paplińska przedstawiła ciekawostki na temat języków obcych, a także przeprowadziła kwizy dotyczące przysłów i zapożyczeń językowych. Barwnym konkursem było zgadywanie, za jaką postać przebrali się uczniowie. Najbardziej podobał się Napoleon (Mikołaj z kl. 2 TŻC) oraz Joanna d’Arc (Marta z kl. 2 TK). Jak co roku odbył się konkurs kulinarny. Wzięło w nim udział 9 zespołów. Wygrały Anna i Paulina z klasy 3 TG za tort pinacolada. Drugie miejsce zajęły Oliwia i Katarzyna z klasy 2 TK za tartę z gruszkami. Laureaci otrzymali bilety do kina i upominki ufundowane przez organizatorów. Podczas święta języków jak zwykle wszyscy dobrze się bawili, a przy okazji sporo nauczyli.
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności dla absolwentów gimnazjum trwa cztery lata.
Program nauczania obejmuje zarówno przedmioty ogólnokształcące jak i przedmioty zawodowe traktujące w szerokim pojęciu o produkcji i utrwalaniu żywności. Absolwent uzyska dobre przygotowanie ogólnokształcące, znajomość dwóch języków obcych oraz gruntowne przygotowanie zawodowe. Ponadto podczas odbywania nauki odbędzie 7 tygodni praktyk.
Absolwent zdobędzie wiedzę w zakresie: metod produkcji żywności w różnych branżach przemysłu spożywczego, metod utrwalania, transportu i przechowywania żywności, oceny jakości żywności, opakowań żywności w przemyśle spożywczym, maszyn i urządzeń do przetwórstwa żywności, organizowania i nadzorowania procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, zarządzania firmą, marketingu i podstaw przedsiębiorczości języka obcego zawodowego.
Aby uzyskać tytuł zawodowy – technik technologii żywności uczeń musi potwierdzić umiejętności z zakresu dwóch kwalifikacji i uzyskać średnie wykształcenie.
Jako technik technologii żywności absolwent znajdzie zatrudnienie: w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności, w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych, w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności, w zakładach żywienia zbiorowego, w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej. Dobre przygotowanie zawodowe oraz uzyskanie świadectwa maturalnego pozwoli absolwentom na zdobycie konkretnego i atrakcyjnego zawodu i na kontynuowanie nauki na studiach wyższych np.na Wydziale Technologii Żywności lub Biotechnologii.
23 maja 2012r. odbyło się spotkanie z wiceprezydentem p. Ryszardem Fałkiem i dyrekcją Radomskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli, podsumowujące jedenastą edycję Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Naszą szkołę reprezentowała pomysłodawczyni i koordynator konkursu p. Izabela Tomczyk-Spólna.
Technik hotelarstwa jest zawodem o charakterze usługowym. Hotelarz oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie, współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi tego typu.
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba pięter, gastronomia, usługi komplementarne). Typowymi miejscami pracy są obiekty bazy noclegowej, takie jak: hotele, motele, ośrodki wypoczynkowe, uzdrowiska, pensjonaty, zajazdy, schroniska itp. Ponadto absolwenci szkoły hotelarskiej mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług noclegowych.
Efektywność kształcenia w tym zawodzie jest zwiększana poprzez współpracę szkoły z zakładami hotelarskimi, w których uczniowie odbywają staże zawodowe oraz organizacjami branżowymi.
Rajd zorganizowany został w 72 rocznicę pierwszych masowych egzekucji na Firleju w czasie II wojny światowej. Celem rajdu było ukazanie miejsc pamięci II wojny światowej w Radomiu.
Trasa: ul. Kielecka – Wacyn – Las Kapturski – Firlej (12 km)
Dnia 22 lutego 2012 roku w naszej szkole odbyła się prezentacja i przygotowanie potraw kuchni żydowskiej. Gościem był Pan Piotr Bransom z Hotelu Mariot w Warszawie, specjalista zajmujący się daniami koszernymi . Uczniowie wspólnie z gościem sporządzili koszerny posiłek – czulent, który przygotowywany jest na szabat. Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Przywróćmy pamięć”, którego koordynatorkami są Panie: Barbara Kotwa i Emilia Boćkowska. Prezentacja zapoczątkowała cykl spotkań, które pozwolą uczniom poznać obyczaje i tradycje narodu żydowskiego.