4
2
3

Czyli błyskawiczna „podróż” dookoła świata w samym sercu Europy.

5
9
3
1
6
8
10
2

Dnia 11 października 2018 r. klasa 2 Ot wybrała się na wycieczkę po Warszawie. Zwiedzili Cmentarz Wojskowy na Powązkach i Starówkę. O historii cmentarza opowiadał przewodnik, a na trasie Zamek Królewski, pomnik Adama Mickiewicza, Pałac Prezydencki, pałac Piłsudskiego, pomnik Bolesława Prusa, Uniwersytet Warszawski, Bazylika św. Krzyża i Sejm przewodnikami byli uczestnicy wycieczki czyli uczniowie klasy 2 Ot.
Wycieczka zakończona została bardzo ekscytującym elementem czyli Horror House, w którym wszyscy musieli wykazać się spostrzegawczością oraz opanowaniem. Emocje były skrajne – przez śmiech aż po łzy.
Wspólnie spędzony czas udało się połączyć z odrobiną historii oraz sprawdzeniem umiejętności zawodowych.

1
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
27
28
29
30
37

Dnia 18 września grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w dwóch projektach zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w ramach XV Lubelskiego Festiwalu Nauki.
Podczas projektu "Włoska pasta - zdrowsza i prostsza niż myślisz!" uczniowie uczestniczyli w warsztatach podczas których przygotowali :
• Ravioli marchwiowe z ricottą, szpinakiem i masłem szałwiowym
• Tagliolini z sepią z pesto pietruszkowym
• Tagliatelle szpinakowe z sosem napoli
• Farfalle z sosem marchwiowym

Projekt "Wędliny, które dojrzewają jak wino. Tajniki wędlin dojrzewających" przybliżył nam proces otrzymywania wędlin dojrzewających. Mieliśmy również możliwość degustacji kilku wędlin - polskiego Kindziuka, hiszpańskiej Chorizo, włoskiego Salami i Prosciutto, niemieckiej Szynki szwarcwaldzkiej.

 
43
10
22
11
19
50
27
81
2
7
13
91
39
3
14
12
40
37
61
5
54
56
23
87
75
60
72
9
96
31
26
48
83
79
58
24
35
17
34
63
25
88
8
1
4
28
38
20
44
77

Termin: październik/listopad 2018
Zakwaterowanie u rodzin
Koszt: ok. 1350 zł + 80 GBP (wejściówki)
W czasie wycieczki odwidzicie m.in. Edynburg , Portobello Beach, Glasgow, zobaczycie słynne z legend Jezioro Loch Ness.

Zainteresowane osoby mogą zgłaszać się do Pani Moniki Pawlak (sala 2B). Zapisy do 10 maja 2018. Ilość miejsc ograniczona (do 30).

Jak każdego roku w kwietniu, tak i obecnie, maturzyści z naszej szkoły pod opieką księdza Daniela, p. G.Sitek, p. K.Kuca, p. B.Macieji oraz p. G.Rochowskiego pojechali na pielgrzymkę do Częstochowy, aby zanieść swoje intencje przed tron Czarnej Madonny. W kaplicy Cudownego Obrazu podczas Mszy św. zawierzyli swoją maturę i wybory życiowe Matce Najświętszej. Prosiliśmy także Ducha Świętego o potrzebne dary, oraz o to, aby młodzi zrozumieli, że Jezus jest dzisiaj obecny, będzie im towarzyszył i chce ich prowadzić. W drodze powrotnej odwiedziliśmy Sanktuarium w Gidlach, gdzie przedstawiciele wszystkich klas maturalnych, prowadzili rozważania Drogi Krzyżowej. Szczególne poczucie jedności i wspólnoty odczuli młodzi podczas ogniska, ktòre jednocześnie było ostatnim akcentem przebywania jeszcze razem.

30849131_1674619862614025_1182014968_o
30849710_1674620492613962_721761421_o
30849941_1674620379280640_1808977624_o
30850144_1674620239280654_1993581227_o
30915392_1674621175947227_503436566_o
30957217_1674620325947312_331073053_o
30962205_1674620535947291_30552769_o
31124036_1674621582613853_2079988304_ooo

8 marca grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w Dniu Otwartym UP w Lublinie. Warsztaty popularnonaukowe, stoiska prezentujące osiągnięcia kół naukowych i organizacji studenckich, wystawy sprzętu naukowego, konkursy z nagrodami to główne atrakcje, które czekały na odwiedzających w Centrum Kongresowym UP. Kolejne atrakcje czekały na nas na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wzięliśmy udział w warsztatach "Sprawdź swoje zmysły" podczas których dokonaliśmy próby na daltonizm smakowy i węchowy. Następnie poznaliśmy ścieżkę biotechnologa i specjalisty ds. żywności, która była połączona ze zwiedzaniem Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii przy ul. Skromnej 8 i koordynowana przez dr hab. Dariusza Kowalczyka. Zwiedzanie rozpoczęto prezentacją Wydziału. Później uczniowie pod przewodnictwem dr hab. Małgorzaty Karwowskiej odwiedzili halę półtechniki Zakładu Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, gdzie zaprezentowano m.in. produkcję konserw. Halę półtechniki Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka przedstawiła dr Monika Pytka. W Hali półtechniki Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż dr hab. Aldona Sobota zademonstrowała proces powstawania makaronu. Zwiedzanie zakończono wizytami w pomieszczeniach dydaktycznych i laboratoriach Katedry Biochemii i Chemii Żywności oraz Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka.
Warsztaty, zwiedzanie wydziału, rozmowy ze studentami (również absolwentami naszej szkoły) pozwoliły uczniom na poczucie się (choć w małym stopniu) studentami. Niektórzy zadeklarowali chęć studiowania na kierunkach związanych z technologią żywności. Życzymy trafnego wyboru kierunku studiów. Powodzenia!!!

IMG_20180308_110410
IMG_20180308_110342
IMG_20180308_124523

Back to top