Głównym zadaniem zawodowym kucharza jest przygotowanie typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych.
Kucharz poza umiejętnościami typowo manualnymi, powinien posiadać i bezwzględnie wykorzystywać w codziennej pracy wiedzę z następujących przedmiotów: technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, podstaw żywienia człowieka, podstaw rachunkowości gastronomicznej, wyposażenia technicznego, organizacji, bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zawód kucharza wymaga pewnych predyspozycji. Są to: dobry stan zdrowia, zainteresowanie zawodem, umiejętność pracy w zespole, dobra organizacja pracy, życzliwość, uprzejmość, uczciwość, nawyk czystości oraz chęć poszerzania wiedzy. Uczniowie kształtujący się w tym zawodzie odbywają zajęcia praktyczne w pracowniach technologiczno- żywieniowych w naszej szkole oraz u prywatnych pracodawców. W czasie praktyk uczą się dostosować do zróżnicowanych potrzeb i wymagań konsumentów. Po ukończeniu szkoły absolwenci znajdują zatrudnienie w: barach szybkiej obsługi, stołówkach, restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą.