Uczniowie klas 2OTp, 2OT oraz 2Z włączyli się w obchody szkolnego święta Dnia Zupy, wyrażając swoje uwielbienie dla tej potrawy również w języku angielskim.
Oto przykłady ich twórczości:

plakat_1_zupa__1_
plakat_2_zupa__1_
plakat_2_zupa__1_
plakat_1_zupa__1_
Previous Next Play Pause

W tym roku uczestnicy konkursu nadesłali receptury oraz zdjęcia "tradycyjnych zup domowych", które prezentujemy poniżej.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS. Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu Zupy.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów ZSSiH w Radomiu do udziału w tegorocznym Festiwalu zupy.

Do 10 marca 2021 roku należy przesłać recepturę na 5 porcji, sposób wykonania i piękne zdjęcie serwowanej zupy na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub jako wiadomość Librusa do P. Moniki Wasik (zgłoszenia jednoosobowe).

W dniu 22 marca 2021 roku wszystkie zgłoszone do konkursu zupy ukażą się na stronie internetowej szkoły.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę (każdy ma 1 głos).
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.

Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu zupy.
Organizatorzy: Halina Kutkowska Monika Wasik

To był wyjątkowy dzień, pełen wrażeń!

Tegoroczna edycja Festiwalu Zupy zaprezentowała młodym ludziom zarówno tym z ostatniej klasy gimnazjum jak i ze szkoły podstawowej bogatą ofertę edukacyjną na nowy rok szkolny 2019/2020.  Nasi uczniowie oprowadzali po pracowniach i odpowiadali na pytania związane z rekrutacją i nauką w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta.
Odwiedziło nas bardzo dużo gości, którzy oprócz oferty edukacyjnej mogli obejrzeć pokazy towarzyszące min. pokaz Zumby i fitness w wykonaniu Sylwii Sochy - utytułowanej zawodniczki w kulturystyce, bikini fitness, absolwentki naszej szkoły, a także pokazy ratownictwa w wykonaniu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Radomiu.
Były także stoiska zaprzyjaźnionych ze szkołą pracodawców, u których znajdują zatrudnienie absolwenci szkoły.

Tradycyjnie odwiedzający szkołę mogli spróbować zup przygotowanych przez zespoły składające się z dwóch uczniów i nauczyciela. O wygranej decydowały głosy publiczności. 

W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "PIĘĆ MINUT W MEKSYKU" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz Pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "ZALEWAJKA - RADOMIANKA" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz Panią Halinę Kutkowską, a trzecie "RAJSKA KAROTKA", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i Pani Monika Gralec. Zwycięzcy otrzymali karty podarunkowe do restauracji Łyżka & Widelec, mieszczącej się w Radomiu przy ulicy Żeromskiego 52. Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "NATKA I WKŁADKA", którą przygotowali Kędzierski Cezary, Jakub Senator z klasy 3 GB z wychowawcą Panią Moniką Wasik.
Wszystkim zespołom dziękujemy i gratulujemy, wszystkie zupy były wyśmienite. 

Patronem radiowym XI Festiwalu Zupy było Radio Plus Radom.

 

137
237
210
141
47
300
121
38
335
303
227
108
336
127
221
43
342
316
134
29
53
332
2
138
323
307
2333
502
31
22
305
226
235
308
222
9
337
124
333
301
203
50
143
304
135
23
508
225
41
236
Previous Next Play Pause

XI Festiwal Zupy w obiektywie Jacka Świątka:

  • IMG_1175
  • IMG_1394
  • IMG_1582
  • IMG_1467
  • IMG_1622
  • IMG_1144
  • IMG_1359
  • IMG_1658
  • IMG_1386
  • IMG_1242
  • IMG_1292
  • IMG_1202
  • IMG_1465
  • IMG_1480
  • IMG_1345
  • IMG_1680
  • IMG_1192
  • IMG_1632
  • IMG_1566
  • IMG_1168
  • IMG_1260
  • IMG_1470
  • IMG_1240
  • IMG_1371
  • IMG_1265
  • IMG_1557
  • IMG_1522
  • IMG_1102
  • IMG_1532
  • IMG_1648

IMG_1738
IMG_1554
IMG_1156
IMG_1677
IMG_1206
IMG_1389
IMG_1216
IMG_1455
IMG_1729
IMG_1410
IMG_1315
IMG_1285
IMG_1112
IMG_1691
IMG_1491
IMG_1232
IMG_1560
IMG_1429
IMG_1323
IMG_1606
IMG_1741
IMG_1460
IMG_1258
IMG_1608
IMG_1381
IMG_1426
IMG_1161
IMG_1453
IMG_1709
IMG_1304
IMG_1138
IMG_1104
IMG_1494
IMG_1413
IMG_1723
IMG_1346
IMG_1335
IMG_1275
IMG_1468
IMG_1714
IMG_1117
IMG_1716
IMG_1313
IMG_1254
IMG_1341
IMG_1302
IMG_1520
IMG_1434
IMG_1726
IMG_1595

 

W tym roku zupy gotują zespoły mieszane - uczniowie i nauczyciel.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować będzie można elektronicznie
– za pomocą poniższego formularza w piątek, 22 marca w godzinach 11.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

4 porcje

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule szalotki 
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne

Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.

Back to top