Etap okręgowy VIII Olimpiady Wiedzy o Turystyce w formie hybrydowej
"Turystyka i zdrowie" to temat przewodni VIII edycji olimpiady.
W czasie, gdy staramy się zachować zdrowie, a wokół trwa walka z koronawirusem zmieniająca cały świat, podjęcie tematyki związków zdrowia z wypoczynkiem i gospodarką wydaje się bardzo aktualne.
Ze względu na panującą w kraju sytuację pandemiczną zawody etapu okręgowego były przeprowadzone hybrydowo w szkołach macierzystych uczestników. Przebiegały one równocześnie we wszystkich okręgach w całej Polsce.
Mikołaj i Igor z klasy 2 Otp w rozwiązywali test tematyczny składający się z 40 pytań oraz wykonywali zadanie praktyczne (program imprezy turystycznej i kalkulacja kosztów).
Uczestnikom życzymy dalszych sukcesów.
Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz - etap okręgowy
Dnia 24 lutego 2021roku w Tomaszowie Mazowieckim odbył się "Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”- etap okręgowy.
Zadaniem uczniów było:
1) Napisane testu teoretycznego z zakresu wiedzy zawodowej
2)Wykonanie potrawki z królika z kluskami śląskimi i sałatką z buraka.
Wszyscy uczestnicy mieli jednakowe zadania.
Uczeń naszej szkoły Jan Czarnecki z kl.3ka przygotowywany przez p. Marzenę Wnęt i p. Monikę Adamczyk zajął II miejsce. Do miejsca I zabrakło jedynie 1punktu. Gratulujemy Janku!
Zapraszamy do naszego bufetu :)
Od 25 stycznia 2021 r. zajęcia praktyczne odbywają się stacjonarnie.
Zapraszamy na zakupy :)
PLEBISCYT
Witryna lubimyczytac.pl i portal allegro ogłosiły plebiscyt na najlepszą książkę 2020 roku.
Jak głosować?
Każdy czytelnik ma do dyspozycji 13 głosów, po jednym w danej kategorii.
Aby oddać głos należy zalogować się w serwisie i pod wybraną książką / fundacją / stowarzyszeniem w danej kategorii kliknąć przycisk „Głosuję”.
Pamiętaj, w każdej kategorii możesz zagłosować tylko raz. Po zagłosowaniu nie możesz cofnąć swoich głosów.
Zachęcam do głosowania i udziału w wyzwaniach czytelniczych na rok 2021 przygotowanych przez portal lubimyctac.pl
Milena Kaniowska
Rozstrzygnięcie konkursu online
Informujemy, że została zamknięta III edycja wewnątrzszkolnego konkursu walentynkowego pt. „Miłość w literaturze”.
Brała w nim udział młodzież z całej naszej szkoły. Jury w składzie: p. Monika Stępniewska, p. Anna Durlak i p. Barbara Kotwa po sprawdzeniu nadesłanych prac wyłoniło zwycięzców:
I miejsce - Igor Tomaszewski z klasy 2OTP
II miejsce - Zuzanna Dąbrowska uczennica klasy 1GB
III miejsce – Karolina Rylska uczennica klasy 2Z
Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy.
Jesteśmy pod wrażeniem, że konkurs cieszył się tak dużym zainteresowaniem.
Zachęcamy do dalszej współpracy. Organizatorzy.
Święto nasion strączkowych - nasiona roślin strączkowych w żywieniu dietetycznym
Nasiona roślin strączkowych były obowiązkowym elementem tradycyjnej polskiej kuchni naszych przodków. W Polsce najpopularniejszymi roślinami strączkowymi są fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca, soja. Poza możliwością urozmaicenia diety i zamianą dla produktów mięsnych, spożywanie nasion roślin strączkowych niesie także wiele korzyści dla zdrowia.
Nasiona roślin strączkowych dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, który pełni szereg ważnych funkcji w organizmie: reguluje perystaltykę jelit, zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnianie, zwiększa wydzielanie z kałem kwasów żółciowych oraz cholesterolu, przez co ma zdolność do obniżania jego poziomu. Błonnik pokarmowy pomaga w walce z nadmierną masą ciała poprzez zdolność do wiązania wody, w wyniku czego daje uczucie sytości na dłużej. Ma wpływ na poprawę metabolizmu u chorych na cukrzycę przez opóźnienie wchłaniania glukozy.
Strączki są źródłem witamin z grupy B niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod i potas. Nasiona roślin strączkowych charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, są zatem polecane pacjentom z cukrzycą oraz insulinoopornością. Ponadto, mają one wysoki Indeks Sytości, dzięki czemu po ich spożyciu uczucie najedzenia utrzymuje się dłużej.
Strączki, w tym soja, są bogate w lecytynę, która wpływa korzystnie na pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz pamięć. Istnieją badania naukowe potwierdzające zmniejszone ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę, a także niektóre nowotwory wśród osób regularnie spożywających nasiona roślin strączkowych.
Rośliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka – zawierają bowiem najwięcej białka spośród wszystkich roślin uprawnych. Odpowiednie połączenie roślin strączkowych z innymi produktami spożywczymi w jadłospisie pozwala na uzyskanie białka pełnowartościowego. Mitem jest, że osoby będące na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej są pozbawione możliwości spożywania wysokiej jakości białka.
Połączenie w jednym posiłku roślin strączkowych z produktami zbożowymi, uzupełniamy skład aminokwasowego białka. Spaghetti z gotowaną soczewicą, pieczywo z pastą z ciecierzycy czy gulasz z fasoli i warzyw podany z chlebem stanowią źródła białka tak samo pełnowartościowego pod względem kompletu aminokwasów, jak białko zwierzęce. W piramidzie zdrowego żywienia rośliny strączkowe są umieszczone na tym samym piętrze co mięso, ryby i jaja. Czyli, powinny stanowić zamiennik dla mięsa i regularnie pojawiać się w jadłospisie. Mają szerokie zastosowanie kulinarne i na pewno trafią w gusta smakowe większości konsumentów, pozwalając jednocześnie na poprawę jakości diety i niosąc korzyści dla zdrowia.
14 luty DZIEŃ ZAKOCHANYCH
Miłość, miłość, miłość. Czym jest miłość?
Rodzaje miłości:
- bezwarunkowa miłość
- kochająca miłość
- miłość własna
- miłość rodzicielska
- trwała miłość
- zabawna miłość
- miłość bezwarunkowa
- miłość obsesyjna.
Biblioteka zaprasza do świata „pełnego miłości”. Znajdziesz tu książki, w których zakochasz się bez pamięci.
Zapraszamy również do udziału w III wewnątrzszkolnym konkursie walentynkowym pt. „Miłość w literaturze”. Regulamin znajduje się na stronie szkoły i zostanie również przesłany na librusa.
III Wewnątrzszkolny konkurs walentynkowy online pt. „Miłość w literaturze”
Regulamin
1.Cele i założenia konkursu: -
- propagowanie literatury,
- integracja ze środowiskiem szkolnym,
- uczenie rywalizacji w przyjaznej atmosferze,
- promocja czytelnictwa.
2. Czas i miejsce konkursu:
Konkurs rozpoczynamy 12.02.2021r. (piątek) godzina 12.00
Na odpowiedzi czekamy do 15.02.2021r. (poniedziałek) godzina 9.00 na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
3. Charakterystyka konkursu:
- konkurs przeznaczony jest dla wszystkich uczniów szkoły,
- każdy z uczestników konkursu odpowiada na pytania i przesyła pod wskazany wyżej adres email (wzór: pyt 1 – odp. b, pyt 2 – odp. c)
4. Zasady pracy jury:
Uczestników konkursu będzie oceniać jury konkursowe
Kryteria oceny: pod uwagę będzie brana największa liczba prawidłowych odpowiedzi i kolejność nadesłania prac.
5. Nagrody:
Organizatorzy gwarantują następujące formy nagród:
- nagrody niespodzianki,
- dyplomy i wyróżnienia dla uczestników konkursu.
6. Organizatorzy konkursu:
- organizatorami szkolnego konkursu są: Anna Durlak, Barbara Kotwa i Monika Stępniewska
- organizatorzy zastrzegają sobie prawo do publikacji materiałów zarejestrowanych podczas przebiegu konkursu na stronie internetowej szkoły,
- przystępując do konkursu, uczestnicy wyrażają zgodę na publikację ich danych osobowych [zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) oraz zgodnie z Ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 poz. 1000)] oraz wizerunku [zgodnie z art. 81 ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2017 poz. 880)] na stronie internetowej szkoły,
- przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją regulaminu konkursu przez uczestnika.
Zachęcamy do udziału w konkursie.
3 lutego - Dzień Ciasta Marchewkowego
Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Popularne jest również w Polsce.
Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę.
Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas to-warem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka.
Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji.
W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.
28 stycznia - Dzień Ochrony Danych Osobowych
Dlaczego obchodzimy Dzień Ochrony Danych Osobowych?
Na 28 stycznia przypada rocznica sporządzenia Konwencji 108 Rady Europy z dnia 28 stycznia 1981 r. w sprawie ochrony osób w zakresie zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych. Konwencja ta, jest najstarszym aktem prawnym o zasięgu międzynarodowym, który reguluje zagadnienia związane z ochroną danych osobowych. Dlatego Dzień Ochrony Danych Osobowych został ustalony przez Komitet Ministrów Rady Europy na 28 stycznia. Więcej informacji: https://uodo.gov.pl/pl/p/ustanowienie-dnia-ochrony-danych-rady-europy
Jak obchodzimy Dzień Ochrony Danych Osobowych w Naszej Szkole?
Nasze hasło to: "NIE UGOTUJ SWOICH DANYCH"
Uczniowie ZSSiH mieli różnorodne pomysły, które, mamy nadzieję, zachęcą Was do ochrony swoich danych: plakaty, wiersze, filmik a nawet makieta. Zachęcamy do zapoznania się z projektami uczniów ZSSiH.
Wkrótce opublikujemy wyniki plebiscytu na hasło promujące ochronę danych osobowych.