Moje sportowe selfie
Drodzy uczniowie Zapraszamy Was do wzięcia udziału w konkursie o tematyce sportowej i wychowania fizycznego.
Tytuł konkursu: Moje sportowe selfie
Celem konkursu jest propagowanie zdrowego i sportowego stylu życia. Uczeń przesyła własne zdjęcie, na którym musi być widoczna twarz autora oraz akcent sportowy.
Zdjęcie może być wykonane w dowolnym miejscu i dowolną techniką.
Prosimy zachować zasady BHP wychowania fizycznego w trakcie wykonywania zadania. Konkurs organizowany jest dla uczniów naszej szkoły, klasy I-IV.
Zdjęcia należy przesyłać na platformie teams (link do kanału): https://liblink.pl/MDwyUz9vnQ
Zdjęcia należy przesyłać do dnia 30.04.2021 r. do godziny 12.00 W konkursie przewidziane są nagrody niespodzianki za miejsca I-V. Pozostali uczestnicy zostaną docenieni przez nauczycieli wychowania fizycznego. Zdjęcia umieszczone zostaną na fanpage szkoły i gablocie przy sali gimnastycznej.
Organizatorzy: Grzegorz Rochowski i Bartosz Stachnio
Serdecznie pozdrawiamy i życzymy sukcesów w sportowej rywalizacji.
19 kwietnia - DZIEŃ CZOSNKU – zdrowy, smaczny, może też być ozdobą
Dziesiątki lat temu regularne spożywanie go chroniło przed dżumą i cholerą. Działa bakteriobójczo, więc zaleca się go stosować przy przeziębieniu. Obniża nadciśnienie, zapobiega miażdżycy, usprawnia pracę jelit oraz spowalnia procesy starzenia się. Mowa o czosnku, tak często niedocenianym ze względu na specyficzny nieprzyjemny zapach. A właśnie powąchanie – tylko ostrożne – zmiażdżonego ząbka czosnku – od razu pomaga oddychać przy zakatarzonym nosie. Jest zalecany na bóle reumatyczne oraz stawów. Ponadto można stosować okłady z sokiem z czosnku na trudno gojące się rany.
Natalia z klasy 3 KZ finalistką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
.
GRATULUJEMY Agacie i Natalii.
Natalia została zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
12 kwietnia - Światowy Dzień Czekolady
Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości czekolada obchodzi także swoje święto.
12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco.
Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.
Policzmy się dla Polski! Rozpoczyna się Narodowy Spis Powszechny 2021
Policzmy się dla Polski! Rozpoczyna się Narodowy Spis Powszechny 2021
(Informacja prasowa)
„RADOMSKA WIOSNA W OBIEKTYWIE”
Międzyszkolny konkurs fotograficzny pt.: „RADOMSKA WIOSNA W OBIEKTYWIE” organizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1.
Konkurs odbędzie się online i trwać będzie do końca kwietnia 2021.
Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Każdy uczestnik przesyła jedno zdjęcie na adres internetowy biblioteki: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. opisane według szablonu – tytuł pracy, miejsce gdzie wykonano fotografię, imię i nazwisko autora, klasa, szkoła, miejscowość.
Technika wykonania fotografii jest dowolna.
Format fotografii min 15x21 cm.
Na fotografii konkursowej nie może znajdować się wizerunek jakiejkolwiek osoby.
Organizator zapewnia ciekawe nagrody rzeczowe oraz dyplomy.