10 marca 2016 r. w godz. 16.00 - 19.00 odbędzie się III konferencja z cyklu "Ruszmy po zdrowie" - "Zdrowe odżywianie i właściwe nawyki żywieniowe uczniów" pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Radomia, zorganizowana przez Wydział Edukacji Urzędu Miejskiego w Radomiu, Wydział Zdrowia i Opieki Społecznej Urzędu Miejskiego w Radomiu, Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli oraz Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Zapraszamy rodziców, nauczycieli i uczniów.
Rejestracja odbywa się drogą elektroniczną www.rodon.radom.pl/konferencje do 4 marca 2016 r. do godziny 14.00.
Miejsce konferencji: OKiSz "Resursa Obywatelska", ul. Jacka Malczewskiego 16, 26-600 Radom.
Program konferencji:
15.30 - 16.00 Rejestracja uczestników (ankiety ewaluacyjne, materiały szkoleniowe)
16.00 - 16.15 Rozpoczęcie konferencji
16.15 - 16.45 Niewłaściwe odżywianie - wpływ na zdrowie i schorzenia - lekarz med. Piotr Kowalski, dyrektor radomskiej Stacji Pogotowia Ratunkowego
16.45 - 17.15 Bulimia, anoreksja, uzależnienia i natręctwa - lekarz med. Katarzyna Wolska specjalista psychiatrii dziecięcej
17.15 - 17.35 Przerwa kawowa oraz prezentacja i degustacja przygotowanych przez uczniów ZSSiH różnych form drugiego śniadania
17.35 - 18.05 Dobre nawyki żywieniowe, diety właściwe dla wieku i wysiłku - Sylwia Jaroszewska, dietetyk
18.05 - 18.20 Substancje niedozwolone i niebezpieczne dla młodych ludzi - używki. Zakupy a odżywianie - mgr Agnieszka Bębenek, RODoN
18.20 - 18.40 Dobre praktyki promocji zdrowego odżywiania (różne sposoby spędzania czasu wolnego) - ZSSiH
18.40 - 19.00 Dyskusja i zakończenie konferencji


Temat: Jak jeść zdrowo i ze smakiem. KASZE - mnóstwo zdrowia na talerzu.

09-13.11.15 - Tydzień Zdrowego Śniadania w ZSSiH zakończył się rozstrzygnięciem Konkursu Żywieniowego zorganizowanego przez Szkolną Pracownię Dietetyki i Promocji Zdrowia. Udział w konkursie polegał na zaprezentowaniu Komisji Konkursowej przyniesionego ze sobą do szkoły zdrowego II śniadania. Z każdym dniem uczniowie coraz chętniej chwalili się swoimi lunchboxami, w których były nie tylko pełnowartościowe kanapki, ale także sałatki, koktajle oraz warzywa i owoce. Spośród bardzo wielu zgłoszeń zostały wylosowane i nagrodzone trzy osoby, które otrzymały dyplomy, książki oraz wejściówki na basen.
Nagrodę Specjalną i tytuł Szkolnego Promotora Zdrowego Odżywiania otrzymał Konrad z klasy 3GB – najbardziej aktywny uczestnik konkursu, oraz uczeń, który na co dzień odżywia się bardzo zdrowo.

DZIĘKUJEMY wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie – wszyscy jesteście PROMOTORAMI ZDROWEGO ODŻYWIANIA !!!

z9
z3
z6
z10
z5
z4
z1
z7
z2
z8


Temat: Otyłość dzieci i dorosłych


Temat: Anoreksja i bulimia


Temat: Prawidłowe odżywianie

5 listopada w ramach realizowanego w szkole programu „Szkoła Promująca Zdrowe Żywienie i Aktywność Fizyczną” odbyła się prelekcja dla Rodziców. Prelekcja miała charakter edukacyjny, a jej celem było przypomnienie zasad racjonalnego odżywiania i wpływu codziennej diety oraz aktywności fizycznej na stan zdrowia. Szczególną uwagę zwrócono na rolę śniadania, jako najważniejszego posiłku decydującego o prawidłowym i efektywnym funkcjonowaniu organizmu w ciągu całego dnia. Aby zainspirować uczestników wykładu do przygotowywania zdrowych pełnowartościowych posiłków do szkoły i pracy zostały zaprezentowane przykładowe zestawy śniadań oraz rozdawane były ulotki z przepisami. W trakcie wykładu jego uczestnicy mogli spróbować zdrowych przekąsek i przekonać się do smaku białej, zielonej i owocowej herbaty.
Prezentację multimedialną oraz wykład przygotowali uczniowie z klasy 4Hb, natomiast degustację uczniowie z klas 3Kb i 1Ga pod opieką nauczycieli dietetyki K. Adamus i E. Różańskiej.

Prezentacja: Zdrowe Odżywianie = Zdrowe Życie [pdf]

      

W weekend 16-19.10.15 zakupy w hipermarkecie REAL w Radomiu upływały pod hasłem „Zdrowe odżywianie – zdrowe śniadanie”. Spośród tysięcy produktów w asortymencie sklepu promowane były te najzdrowsze i odżywcze.
Oczywiście nie mogło w tej akcji zabraknąć NAS !!!
Na oczach wielu zainteresowanych i zaciekawionych klientów przygotowywaliśmy przykładowe Lunch boxy – czyli II śniadania, jakie można zabrać do szkoły lub do pracy. Pokazaliśmy, że one wcale nie muszą być zwykłą, nudną kanapką z szynką, a pełnowartościowym urozmaiconym, bardzo odżywczym i kolorowym posiłkiem, różnym każdego dnia.
Naszego stanowiska pracy skąd, jak z taśmy produkcyjnej, schodziły kanapeczki, naleśniki, tortille i sałatki do degustacji, nie ominął żaden klient sklepu. A postarali się o to uczniowie z klasy 3Gb, prezentując dumnie swoje umiejętności kucharskie. Z kolei o tym, jaką dawkę zdrowia można sobie sprawić takim śniadaniem opowiadały uczennice z klasy 1Ga. Dzięki Nam główna alejka Reala cieszyła się w tym dniu największym powodzeniem. A my jesteśmy dumni, że po raz kolejny mogliśmy podzielić się naszą wiedzą z mieszkańcami Radomia i promować ZSSiH jako szkołę zaangażowaną w propagowanie zdrowego odżywiania.
Akcję koordynowały Panie Katarzyna Adamus i Ewelina Różańska.

z38
z36
z42
z40
z34
z45
z41
z32
z44
z35
z43
z31
z37
z39
z33

… mimo intensywnego czasu nauki przed zbliżającym się końcem Roku Szkolnego, poczuliśmy się bardzo wyjątkowo i radośnie. Pod hasłem „Zdrowo, kolorowo, owocowo” kryła się niespodzianka dla wszystkich uczniów – witaminowy poczęstunek warzywno – owocowy, a przerwę między lekcjami umilały nam piosenki z naszego dzieciństwa. Przegryzając zdrowe przekąski śpiewaliśmy „Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki…” i „Ogórek, ogórek ogórek zielony ma garniturek…” ☺
Akcja cieszyła się ogromnym uznaniem i wzbudziła wiele pozytywnych emocji, które udzieliły się również naszym Nauczycielom.
Wszystkim , którzy nie zatracili w sobie ducha i radości dziecka składamy najserdeczniejsze życzenia w tak wyjątkowym Dniu.
Organizatorami akcji byli uczniowie klas 3 Thb i 2 PC pod opieka Pań : K. Adamus i E. Różańskiej

 

W sobotę 30 maja odbył się 6. Radomski Piknik Naukowy, w którym po raz pierwszy mieliśmy przyjemność wziąć udział.
Stanowisko ZSSiH odwiedziło tysiące radomian. Była to dla nas okazja do wielu spotkań z osobami chcącymi świadomie planować swoje odżywianie. Przekonaliśmy się jak duża jest potrzeba promowania zdrowego stylu życia. Naszym Gościom obliczaliśmy i interpretowaliśmy BMI oraz doradzaliśmy w jaki sposób dbać o zdrowie, zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Każdy dostał ulotkę z Zasadami Racjonalnego Odżywiania rekomendowanymi przez Instytut Żywienia i Żywności. Wiele pytań dotyczyło cywilizacyjnych chorób dietozależnych. Cieszy nas, że możemy dzielić się nasza wiedzą zawodową i promować Naszą Szkołę wśród mieszkańców Radomia.
Z wielką radością zaprezentowaliśmy również nasze Carvingowe rzeźby owocowe wykonywane na żywo przez najzdolniejszych uczniów. Przyciągały one najbardziej najmłodszych Gości Pikniku, dla których przygotowaliśmy też mnóstwo innych atrakcji. Były ” kolorowanki –owocanki”, konkursy z owocowymi nagrodami i kolorowe balony.
Rozdaliśmy setki ulotek promujących Zdrowy Styl Życia oraz Naszą Szkołę. Wszystkim dopisywały dobre humory i otaczała nas aura pozytywnej energii.
Serdecznie dziękujemy Paniom K. Adamus i E. Różańskiej za przygotowanie oraz wszystkim zaangażowanym Nauczycielom.
Było wspaniale…!!! Czekamy na kolejne edycje! Mamy nadzieję… do zobaczenia za rok!!!

pn15
pn11
pn3
pn9
pn20
pn24
pn26
pn23
pn8
pn25
pn1
pn18
pn17
pn14
pn7
pn11
pn6
pn2
pn4
pn19
pn13
pn12
pn10
pn21
pn16
pn5
pn27
pn22

W związku z obchodzonym w tym tygodniu Europejskim Dniem Walki z Otyłością w naszej szkole odbyła się coroczna akcja „Wiosenna Promocja Zdrowego Stylu Życia”. Akcja miała na celu zmobilizowanie młodzieży do zwiększenia aktywności fizycznej oraz zachęcenie do analizy swojego sposobu odżywiania się i wprowadzenia korekty w diecie.
Odbiorcami prezentacji było szerokie grono młodzieży.
W trakcie akcji rozdawano ulotki z informacjami dotyczącymi właściwego sposobu żywienia młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.
Miłym akcentem było rozdawanie uczniom owoców –wskazując tym samym konieczność ich spożywania.
Organizatorzy zachęcali wszystkich uczniów do wdrażania i przestrzegania zasad zdrowego stylu życia, ponieważ zmniejsza to w znacznym stopniu ryzyko powstania wielu chorób cywilizacyjnych. Podczas prezentacji przypomniano również znane powiedzenie „W zdrowym ciele -zdrowy duch”.
Zapraszamy wszystkich uczniów i nauczycieli do kolejnej akcji, która odbędzie się już za rok.
Organizatorami spotkania byli uczniowie z klas 3 HB, 3HA i 3KA pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych Pani Katarzyny Adamus i Eweliny Różańskiej oraz nauczyciela wychowania fizycznego Pani Anny Durlak.

 

Back to top