23 kwietnia 2009 r. odbył się konkurs "Tradycyjna kuchnia polska", którego organizatorem było Radomskie Stowarzyszenie RASKIP, a współorganizatorem Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 2 tża:
Katarzyna, Adela i Sebastian, którzy przygotowali staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej, jabłko w sosie żurawinowym, śliwki nadziewane.
W skład drugiej drużyny weszły uczennice z klasy 2 tha:
Justyna, Aleksandra i Anna, które przygotowały potrawkę z kaczki i wiśni, deser czekoladowo-miodowy.
Prace uczniów oceniało jury w składzie:
Ewa Wachowicz - przewodnicząca, gospodyni autorskiego programu "Ewa gotuje"w Telewizji Polsat, Miss Polonia 1992 r.
Piotr Reska - kucharz restauracji "Fanaberia"
Radosław Pączek - kucharz z grupy gastronomicznej "Kredens"
Bożena Puton - wicedyrektor ZSSiH w Radomiu

Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwały Panie Katarzyna Kusio i Maria Dondziak.

18 kwietnia 2009 r. ogłoszono wyniki IX Wojewódzkiego Konkursu Ortograficznego "Ortografia na medal", organizowanego pod honorowym patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Uczennice kl. IV tha Agnieszka i Sylwia były przedstawicielkami uczniów szkół średnich z Radomia i regionu radomskiego. Agnieszka zajęła II miejsce, Sylwia otrzymała wyróżnienie.
Obydwie przygotowywały się do konkursu pod czujnym okiem P. Moniki Gralec.
Gratulujemy!

01-03 kwietnia 2009 r. odbył się w Budapeszcie Międzynarodowy Konkurs Kulinarny na temat: "Przyjęcie weselne". Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Maja 2thb, Aleksandra 3tżb, Artur 3tżb, Dagmara 3c.
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce za smakowitość potraw.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: J.Tkaczyk, A. Pieczyńska, M. Miedzińska, Z. Nowocień. Gratulujemy!

20 lutego 2009 r. odbył się finał VII Regionalnego Konkursu Ortograficznego, w którym startowali najlepsi uczniowie szkół radomskich. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy 4tha: Agnieszka, która zajęła I miejsce i Sylwia - miejsce III. W kategorii szkół zasadniczych I miejsce zajął Kamil z klasy 2c. Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwała Pani Monika Gralec. Gratulujemy!

17 października 2008 r.
W siedzibie Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej odbyła się prezentacja projektów zgłoszonych do konkursu: "Dobra praktyka w wykorzystaniu funduszy Unii Europejskiej w regionie radomskim". Naszą szkołę reprezentowali podzieleni na trzy grupy uczniowie, należący do Klubu Europejskiego. Wszyscy wykazali się świetnym przygotowaniem, o czym świadczą zajęte miejsca: Magdalena S. i Magdalena P. z klasy 3thb - I miejsce Marta, Paeł i Kamil z klasy 2tż - II miejsce Karolina, Monika i Maja z klasy 2thb- IV miejsce. Przygotowywaniami do konkursu kierowała P. Monika Pawlak. Gratulujemy!

Pod patronatem Marszałka Mazowsza, Karola Okrasy, Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Radomia i restauracji "Fanaberia" 21 kwietnia 2008 r. zorganizowany został w naszej szkole konkurs "Tradycyjna Kuchnia Polska". Wzięło w nim udział 12 ekip z dziesięciu szkół Mazowsza, m.in: z Przysuchy, Warki, Pionek, Jasieńca i Radomia.
Zwyciężyła drużyna z Pionek. Drugą nagrodę otrzymali gospodarze konkursu, czyli uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za schab w kapuście po góralsku i mus z jabłek na chlebie razowym. Trzecie miejsce zajęli uczniowie z Szydłowca.

20 kwietnia 2007 r. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbył się finał X Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego, w którym brało udział 16 uczniów ze szkół w Poznaniu, Gdańsku, Lublina, Radomia, Krakowa, Piły i Trzcianki. Organizatorami Turniejów były: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.
Uczeń naszej szkoły Krzysztof zajął I miejsce za prezentację i plecionki, a Andrzej - miejsce VI.

30 marca 2007 r.
W konkursie brało udział 8 międzynarodowych drużyn min. z Danii, Finlandii, Słowacji i Niemiec.
Reprezentacja naszej szkoły w składzie: Agata, Karol, Robert, Iwona pod opieką Małgorzaty Miedzińskiej i Joanny Pieczyńskiej za przygotowanie potraw i udekorowanie stołu wielkanocnego zajęła III miejsce.
Gratulujemy. (fot. M. Miedzińska)

20 marca 2007 r. Konkurs zorganizowany został w naszej szkole pod patronatem Marszałka Mazowsza, Macieja Kuronia, Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Radomia, restauracji "Fanaberia" i Klubu Szefów Kuchni.
Do konkursu kulinarnego przystąpiło 8 drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych na Mazowszu. Naszą szkołę reprezentowały Ewa Skurkiewicz (IV TŻA), Katarzyna Rak (IV TŻA) i Agnieszka Grymuła (III C). Zwycięzcami tegorocznego konkursu została drużyna z Centrum Kształcenia Praktycznego w Radomiu. Drugą nagrodę otrzymali uczniowie z Pionek, trzecią - gospodarze konkursu czyli Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia za Świąteczny żurek serwowany w chlebie i dekoracyjne mazurki.

4 stycznia 2007 r.Zadaniem uczestników było wykonanie dekoracji z marcepanu i udekorowanie tortu kremem russel z owocami. Do etapu wojewódzkiego, który odbył się w Warszawie zakwalifikowały się 3 osoby. Zajęły one kolejne miejsca: Agnieszka (II miejsce) Agata (IV miejsce) Ewa (V miejsce).
Agnieszka i Agata zakwalifikowały się do dalszego etapu konkursu, który odbędzie się w dniach 19-20.04.2007 we Wrocławiu.

W dniach 7-10 kwietnia 2005 r. w szkole im. Karola Gundela odbywał się konkurs, którego uczestnikami byli uczniowie ze szkół gastronomiczno - hotelarskich z Węgier i kilku krajów europejskich (Austria, Finlandia, Dania, Niemcy, Słowacja i Polska).
Reprezentanci naszej szkoły zajęli trzecie miejsce w kategorii drużynowej. Uczennice: Justyna Owczarek i Ewelina Sałkiewicz zdobyły pierwszą nagrodę, za przygotowanie, prezentację i walory smakowe dania głównego.

17 marca 2006 r.
Naszą szkołę reprezentowała Katarzyna z klasy III TŻA, która w ogólnej klasyfikacji zajęła 21 miejsce (na 60 ekip).

Back to top