Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.

W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).

Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.

img_9250
img_9414
img_9252
90
img_9322
img_9265
img_9203
img_9286
img_9385
img_9313
img_9199
img_9181
img_9429
img_9454
img_9190
img_9269
img_9449
img_9420
img_9283
img_9422
66
img_9442
img_9204
img_9399
4
img_9337
img_9415
img_9299
5
img_9411
img_9439
img_9409
img_9284
img_9278
Previous Next Play Pause

Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka

IMG_9270
IMG_9399
IMG_9283
IMG_9329
IMG_9239
IMG_9406
IMG_9235
IMG_9225
IMG_9411
IMG_9355
IMG_9420
IMG_9393
IMG_9396
IMG_9272
IMG_9343
IMG_9458
IMG_9403
IMG_9254
IMG_9209
IMG_9445
IMG_9269
IMG_9389
IMG_9180
IMG_9181
IMG_9292
IMG_9401
IMG_9387
IMG_9286
IMG_9246
IMG_9381
IMG_9455
IMG_9234
IMG_9284
IMG_9398
IMG_9231
IMG_9258
IMG_9391
IMG_9200
IMG_9442
IMG_9363
IMG_9340
IMG_9275
IMG_9259
IMG_9365
IMG_9273
IMG_9386
IMG_9255
IMG_9217
IMG_9190
IMG_9414

 

86
18
95
97
80
89
26
84
28
53
103
40
91
8
104
82
43
54
74
21
24
6
90
12
73
47
27
39
93
75
100
83
106
2
30
71
25
45
58
35
96
11
77
85
46
37
65
9
70
22

Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k

IMG_8607
IMG_8475
IMG_8397
IMG_8470
IMG_8437
IMG_8549
IMG_8554
IMG_8509
IMG_8592
IMG_8628
IMG_8447
IMG_8474
IMG_8482
IMG_8378
IMG_8349
IMG_8634
IMG_8458
IMG_8366
IMG_8424
IMG_8519
IMG_8618
IMG_8550
IMG_8522
IMG_8547
IMG_8462
IMG_8526
IMG_8419
IMG_8511
IMG_8624
IMG_8501
IMG_8450
IMG_8610
IMG_8594
IMG_8513
IMG_8577
IMG_8551
IMG_8518
IMG_8601
IMG_8555
IMG_8570
IMG_8562
IMG_8508
IMG_8477
IMG_8494
IMG_8427
IMG_8417
IMG_8567
IMG_8382
IMG_8429
IMG_8448
Previous Next Play Pause

IMG_8729
IMG_8665
IMG_8645
IMG_8720
IMG_8734
IMG_8649
IMG_8725
IMG_8672
IMG_8620
IMG_8687
IMG_8721
IMG_8657
IMG_8730
IMG_8702
IMG_8676
IMG_8740
IMG_8618
IMG_8642
IMG_8634
IMG_8653
IMG_8628
IMG_8713
IMG_8644
IMG_8656
IMG_8737
IMG_8708
IMG_8641
IMG_8651
IMG_8625
IMG_8733
IMG_8718
IMG_8707
IMG_8637
IMG_8664
IMG_8650
IMG_8646
IMG_8624
IMG_8669
IMG_8726
IMG_8647
IMG_8616
IMG_8723
IMG_8696
Previous Next Play Pause

Konkurs odbędzie się 28.11.2019.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)

  1. Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
  2. Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
  3. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
  4. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
  5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
  8. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
  9. Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
  10. Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska

Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe".
W tegorocznej edycji do dnia 24.10.2019 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski i deseru wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane na podstawie dostarczonych formularzy i zdjęć. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska]

Regulamin V edycji konkursu 

Załącznik1

Załącznik2

Załącznik3

W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.

Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu  (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.

fot. Jacek Świątek

 

12
122
44b
60
51
124
74
71
41
114
65
47
25
58
2
31
19
105
23
28
6
42
9 (1)
115
43a
8
22
1
119
67
111
127
55
62
110
11
21
53
104
46
35
102
9
75
10
27
30
120
121
6

Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.

W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.

Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY

1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Weronika Bator
Jakub Kowalczyk

2. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Luiza Borkowska
Jan Trybulec

3. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu

Joanna Nowak
Bohdana Petrunyk

4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach

Mateusz Tarnowski
Angelika Zawadzka

5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Joanna Puk
Daniel Rogala

6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach

Marcin Pasek
Mateusz Michalak

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie 28.11.2018 roku.

Jakub i Weronika z klasy 2 GC będą reprezentować naszą szkołę w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który w tym roku odbywa się pod hasłem "Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny".
Etap szkolny konkursu odbył się 24 października 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły. Do konkursu przystąpiło 9 dwuosobowych zespołów z klas drugich trzecich i czwartych. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Jamka - przewodnicząca, Pani Anna Wachowicz, Pani Agnieszka Bilska i Pan Jarosław Wojciechowski. 
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie wojewódzkim konkursu.

fot. Jacek Świątek

 

IMG_7251
IMG_7220
IMG_7376
IMG_7199
IMG_7216
i
IMG_7304
IMG_7274
IMG_7406
IMG_7413
a
IMG_7293
IMG_7287
IMG_7245
IMG_7395
IMG_7248
IMG_7227
zz
s
IMG_7310
IMG_7423
yy
w
uu
d
IMG_7247
k
IMG_7266
IMG_7269
IMG_7298
ccc
nn
u
IMG_7219
IMG_7392
g
IMG_7259
IMG_7232
pp
f
IMG_7401
IMG_7239
r
c
o
kk
IMG_7398
IMG_7283
z
t

Back to top