Magdalena laureatką III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności
W dniach 13 – 15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Zakwalifikowała się do niego uczennica klasy III GZ w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena Wesołowska.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Do etapie centralnym olimpiady wzięło udział 45 uczniów z 26 szkół, z różnych regionów Polski.
Nasza reprezentantka przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem mgr inż. Anny Wachowicz i mgr inż. Joanny Pieczyńskiej. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Maria Małecka.
Magda wywalczyła tytuł laureata III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje dodatkowe preferencje przy rekrutacji na studia wyższe na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, dietetyką, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Gratulujemy!
Turniej na "Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2019
23 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIV edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięło udział 5 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - "Rzemiosło nasza przyszłość”.
Prace wykonane przez uczniów oceniało profesjonalne jury – p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Bogusław Buczek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem. Patronat nad konkursem objął Mazowiecki Kurator Oświaty, który był reprezentowany przez pana Andrzeja Jabłońskiego.
Pierwsze miejsce zajęła Anna Kuba a drugie Karolina Sadkowska, obydwie uczennice klasy 3C z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia. Zwycięskie prace były przygotowywane pod opieką p. Małgorzaty Miedzińskiej i p. Beaty Świąder.
Życzymy uczennicom (reprezentacji naszego województwa mazowieckiego) powodzenia w finale ogólnopolskim, który odbędzie się we Wrocławiu.
Tour Guide System - doskonałe rozwiązanie dla grup
15 marca, uczniowie klas o profilu turystycznym szkolili się z metodyki oprowadzania grupy z systemem Tour Guide. Szkolenie poprowadziła Pani Klaudii Giordano - licencjonowany pilot wycieczek i przewodnik turystyczny po Lublinie.
Wyjazd do Lublina był też doskonałą okazją do zwiedzenia miasta. Wycieczka ta z pewnością na długo pozostanie młodzieży w pamięci i mamy nadzieję, że stanowić będzie dopiero wstęp do niesamowitej przygody jaką jest praca pilota i przewodnika turystycznego.
Z systemów TOUR GUIDE korzystają przewodnicy podczas oprowadzania wycieczek. Urządzenia znacznie poprawiają komfort pracy, zaś uczestnicy wycieczki są w stanie wszystko usłyszeć i zrozumieć, bez uciążliwego przebijania się przez tłum, by znaleźć się w pobliżu przewodnika. W muzeum jako obiekcie zamkniętym płynne, bezkolizyjne i komfortowe oprowadzanie wycieczek ma szczególne znaczenie. Dlatego coraz więcej muzeów w Polsce i na świecie wprowadza obowiązek zwiedzania z systemem TOUR GUIDE dla grup zorganizowanych z przewodnikiem.
Systemy TOUR GUIDE sprawdzają się również w biznesie i przemyśle – gdy oprowadza się grupę po firmie (także po hali produkcyjnej, gdzie hałas bywa uciążliwy). System ten znakomicie wypełni swoje zadanie także w trakcie szkoleń w firmie produkcyjnej oraz do tłumaczeń symultanicznych (np. podczas konferencji, oficjalnych wizyt). Jest także bardzo cenny, i precyzyjnym narzędziem przy audiodeskrypcji, czyli specjalnym słownym opisie filmów, spektakli czy wydarzeń sportowych.
Zastosowań sprzętu TOUR GUIDE jest mnóstwo i ciągle pojawiają się nowe.
Uczniowie na Dniu Otwartym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
7 marca grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w Dniu Otwartym UP w Lublinie. Warsztaty popularnonaukowe, stoiska prezentujące osiągnięcia kół naukowych i organizacji studenckich, wystawy sprzętu naukowego, konkursy z nagrodami to główne atrakcje, które czekały na odwiedzających w Centrum Kongresowym UP.
Kolejne atrakcje czekały na nas na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wzięliśmy udział w warsztatach "Kolorowy świat makaronów". Warsztaty rozpoczęły się od wykładu podczas którego dowiedzieliśmy się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się makarony, dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia. Następnie sami mogliśmy przygotować kolorowy makaron, wzbogacony dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony przygotowaliśmy w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy makaronowej.
Warsztaty przygotowali dr hab. Aldona Sobota, dr Jarosław Mazurkiewicz, mgr inż. Dorota Teterycz .
Warsztaty, zwiedzanie wydziału, rozmowy ze studentami (również absolwentami naszej szkoły) pozwoliły uczniom na poczucie się (choć w małym stopniu) studentami. Niektórzy zadeklarowali chęć studiowania na kierunkach związanych z technologią żywności.
Życzymy trafnego wyboru kierunku studiów. Powodzenia!!!
Kobieta w literaturze
Z okazji 8 marca w czytelni została zorganizowana wystawa książek - przygotowano zbiory woluminów poświęcone kobietą.
Kobieta w tytule, kobieta - główna bohaterka, kobieta w poezji, dramacie, liryce, kobieta - pisarka, kobieta - naukowiec.
Podsumowaniem wystawy są dowcipne i ciekawe wypowiedzi na temat kobiet.
Zapraszamy do czytelni.
Ogólnopolski Turniej Wiedzy Pożarniczej
Uczeń Daniel Białas w dniu 1 marca reprezentował naszą szkołę w miejskim etapie Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej Młodzież zapobiega Pożarom, zorganizowanym przez Państwową i Ochotniczą Straż Pożarną we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Radomiu .
Miło nam poinformować, że Daniel zajął II miejsce i tym samym będzie reprezentował miasto Radom w etapie powiatowym, który odbędzie się 16 marca w siedzibie Nadleśnictwa Lasów Państwowych w Jedlni Letnisko.
IV Regionalny Konkurs Pięknego Czytania - etap szkolny
26.02.2019 r. w bibliotece szkolnej odbył się IV Regionalny Konkurs Pięknego Czytania - etap szkolny.
Organizatorem tego konkursu jest Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich, a koordynatorem etapu szkolnego jest pani Milena Jagiełło.
Głównym celami konkursu było doskonalenie umiejętności pięknego czytania, kształtowanie kultury czytelniczej, rozwijanie twórczych talentów i propagowanie czytelnictwa.
Uczniowie byli oceniani przez jury w składzie: dyrektor Alicja Smołowik pani Monika Gralec pani Monika Stępniewska
Na podstawie kryterium płynności i bezbłędności czytania, wyrazistości i dykcji, interpretacji tekstu oraz dyscypliny czasowej zostali wybrani najlepsi uczniowie, którzy otrzymali podziękowania za udział w konkursie:
- Wioletta Płaskocińska z klasy IV HKe
- Piotr Pałysiewicz z klasy II GA
- Kamil Wasilewski klasy IV GC
oraz finaliści I etapu:
- Monika Bolek z klasy III OT
- Hubert Nachyła z klasy I GA
Wysłuchaliśmy między innymi fragmentów takich książek jak: „Dialog” Michała Romaniuka, „Zanim się pojawiłeś” Jojo Moyes, „Dziewczyna Ameryki” Meg Cabat, „Metro 2033” Dymitra Glukhovskiego i „Ferdydurke” Witolda Gombrowicza. Etap regionalny odbędzie się 11 marca 2019r. o godz. 13:00. Gratulujemy naszym finalistom i życzymy dalszych sukcesów.
Ola, Maja i Marta zwyciężyły w grze miejskiej „Szyfr św. Kazimierza”
Gra miejska to bardzo dobry pomysł na spędzenie czasu wolnego i poznanie miasta.
Podobnie jak w latach ubiegłych jedną z części "Kazików" czyli obchodów ku czci św. Kazimierza, patrona miasta i diecezji była gra miejska „Szyfr św. Kazimierza”.
W tym roku zadaniem uczestników zabawy było przemierzenie zabytkowego śródmieścia Radomia szlakiem nowopowstałych rzeźb – symboli przemysłu miasta dawnych lat. Uczestnicy mięli do wykonania osiem zadań m.in. musieli zdobyć pieczęć jednej z instytucji i zrobić „selfie” z ROWEREM WOJSKOWYM ŁUCZNIK TYP XX.
Do krzyżówki z hasłem należało wpisać osiem słów znajdujących się na tabliczkach z opisem poszczególnych produktów, z których niegdyś Radom słynął. Aby osiągnąć sukces, i zdobyć nagrody potrzebne były wiedza, koncentracja, szybkość i … odrobina szczęścia.
Ola, Maja i Marta w niespełna godzinę wykonały wszystkie zadania i rozwiązały krzyżówkę odgadując słowo-hasło, które pozwoliło na uzupełnienie informacji: „W 2019 ROKU MIJA 30 ROCZNICA SPROWADZENIA DO RADOMIA RELIKWI ŚW. KAZIMIERZA KRÓLEWICZA”. BRAWO.
Wszyscy uczestnicy zabawy otrzymali upominki, a cztery najlepsze drużyny uhonorowane zostały nagrodami.
Tłusty czwartek w Szkolnym Kole Caritas
Tłusty czwartek czyli święto wszystkich łasuchów przypada zawsze w ostatni czwartek karnawału, czyli w ostatni czwartek przed Środą Popielcową.
Żadna dieta nas wówczas nie obowiązuje i możemy zajadać się do woli pączkami oraz faworkami. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Żeby zatem tradycji stało się zadość, uczniowie należący do naszego Szkolnego Koła Caritas na dużej przerwie nie odmówili sobie tej słodkiej przyjemności i zajadali się przepysznymi pączkami, tak aby wystarczyło do Wielkanocy.
Prelekcja w Miejskiej Bibliotece Publicznej
W dniu 20.02.2019 uczniowie z klas 1H, 1Ot oraz 1 Z wraz z paniami z biblioteki Anną Durlak i Moniką Stępniewską uczestniczyli w prelekcji pt. „Alicja w krainie czarów” - czy na pewno dla dzieci?
To czwarte spotkanie i jak każde nietypowe i bardzo ciekawe. Następne już w trzecią środę marca. Zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnego udziału w następnej prelekcji .
Nauczyciele- bibliotekarze.