Współczesna kuchnia restauracyjna
W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:
- zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
- medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.
fot. Marysia z 3k
Studniówka 2020
Studniówki 2020: "Gastronomik" (zdjęcia)
Studniówki 2020: "Gastronomik" (polonez i walc)
cozadzien.pl
XXV edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik - eliminacje wojewódzkie
21 stycznia 2020 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXV edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek po 5 szt, oraz 2 figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turmieju - „Cuda świata”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica naszej szkoły –Andżelika Nurek z klasy 3 C.
Gratulujemy i życzymy powodzenia w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
Z wizytą u króla – warsztaty w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
27 stycznia 2020 uczniowie z klas o profilu technik organizacji turystyki i technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Katarzyny Kusio i Pani Agnieszki Bilskiej wybrali się na wycieczkę do jednego z najcenniejszych zabytków polskiego baroku, dawnej rezydencji króla - Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W drodze do pałacu uczestnicy wysłuchali ciekawostek na temat króla i królowej Marysieńki, ich letniej posiadłości, kultury i obyczajów panujących na dworze pod koniec XVII wieku.
Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji, a królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką dlatego pierwszym punktem programu były warsztaty tańca dawnego „Roztańczony dwór”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. jaka była funkcja tańca na dworach, jak tańczono w XVII wieku, jak do tańca proszono, jakie były sposoby partnerowania. Przy dźwiękach muzyki barokowej w zabytkowym wnętrzu pałacu poznali podstawowe kroki i ukłony dworskie, spróbowali własnych sił w tańcu dawnym, ćwiczyli elementy dworskiej etykiety. Poznali stroje i rekwizyty stanowiące rekonstrukcje przedmiotów z epoki. (niektórzy mogli je przymierzyć).
Idealnym dopełnieniem przygody z kulturą i obyczajami z czasów króla Jana III było zapoznanie młodzieży z pełną zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych kuchnią staropolską. W Willi Intrata z pomocą profesjonalnych kucharzy - edukatorów kulinarnych uczniowie przyrządzili dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich - kapustę po miejsku z sosem robertowym (Kucharz doskonały, 1783) oraz ulipki z pianą (Compedium Ferculorum z 1682 r.). Poznali również przyprawy i dodatki, które królowały w XVII w. m. in. kwiat gałki muszkatołowej, imbir, cynamon, goździki, ocet winny, migdały. Na koniec zasiedli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Po zmroku wszyscy przenieśli się w bajkową scenerię Królewskiego Ogrodu Światła - świetlistej wystawy pełnej historycznych odniesień do bogatej symboliki pałacu. Centralną częścią jest ogród wschodni z herbami Jana III Sobieskiego i misternie zdobionymi pawilonami, do których można wejść by podziwiać ich konstrukcję. Tuż obok nich można zrobić sobie zdjęcie w świetlistej ramie z pałacem w tle. Pośrodku tej części znajdują się świetlne drzewka pomarańczowe, podobne do tych, które rosły w królewskiej oranżerii kilka wieków temu. Stąd jest też najlepszy widok na Muzyczny Ogród Marzeń, który znajduje się na tarasie dolnym i łączy światło z muzyką klasyczną tworząc niezapomniane widowisko. Najnowszą częścią ekspozycji jest Ogród Różany wypełniony 6 000 zmieniającymi kolory świetlnymi kwiatami.
W drodze powrotnej podsumowanie i konkurs. Voucher do modnej radomskiej restauracji na „królewskie danie dla współczesnych smakoszy” wygrała Gabrysia z 2 Ga. Gratulujemy i życzymy smacznego.
Wewnątrzszkolny konkurs walentynkowy pt. „Miłość w literaturze”
Miłość jest pierwszą
wśród nieśmiertelnych rzeczy.
Dante Alighieri
Konkurs odbędzie się 07.02.2020 r.(piątek) o godz. 9 50 w czytelni biblioteki szkolnej.
Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich uczniów szkoły.
Zgłoszenia należy dostarczyć do nauczycieli bibliotekarzy do 04.02.2020 r. wraz z egzemplarzem tekstu.
Każdy z uczestników konkursu przygotowuje do prezentacji utwór z epiki, liryki lub dramatu (dotyczący miłości), może być to recytacja albo fragment przeczytanego utworu, mile widziana będzie również poezja śpiewana.
Czas prezentacji utworu przez uczestnika od 2 do 4 minut.
W czasie obrad jury, publiczność weźmie udział w konkursie polegającym na wyborze prawidłowej odpowiedzi do pytań o tematyce „ walentynkowej”.
Kryteria oceny:
- dobór repertuaru,
- interpretacja utworu (emisja głosu, dykcja, artykulacja),
- kultura słowa,
- ogólne wrażenie artystyczne,
- mile widziany będzie element stroju w kolorze czerwonym lub rekwizyt walentynkowy.
Nagrody: Organizatorzy gwarantują następujące formy nagród: - nagrody niespodzianki, - dyplomy dla wszystkich uczestników konkursu.
Organizatorzy konkursu: nauczyciele bibliotekarze i pani Monika Gralec,
Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie prawo do publikacji zdjęć i materiałów zarejestrowanych podczas przebiegu konkursu na stronie internetowej szkoły.
Przystępując do konkursu, uczestnicy wyrażają zgodę na publikację ich danych osobowych [zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) oraz zgodnie z Ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 poz. 1000)] oraz wizerunku [zgodnie z art. 81 ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2017 poz. 880)] na stronie internetowej szkoły,
Przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją regulaminu konkursu przez uczestnika.
WYBORY DO MŁODZIEŻOWEJ RADY MIASTA RADOMIA
Dnia 24 stycznia 2020r w godz. 11.00-15.00 w naszej szkole odbyły się wybory do Młodzieżowej Rady Miasta Radomia.
Liczba głosów oddana na poszczególnych kandydatów:
1. Zuzanna Chrzanowska – 28 głosów
2. Alicja Kapusta – 33 głosy
3. Hubert Nachyła – 13 głosów
Do Młodzieżowej Rady Miasta wybrani zostali wszyscy kandydaci: Zuzanna Chrzanowska, Alicja Kapusta i Hubert Nachyła.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
Osoby zakwalifikowane do III Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz:
- Gabriela Bielawska - Lublin
- Małgorzata Grabowska - Lublin
- Oliwia Gonder - Lublin
- Oliwia Paluch - Radom
- Marcin Gaćkowski - Radom
- Jakub Obara - Kielce
- Dawid Stąpór - Kielce