Andrzejki - magiczny dzień z wróżbami
Od dawien dawna wierzono, że w noc andrzejkową dzieją się magiczne rzeczy, szczególnie te dotyczące miłości. Wróżby andrzejkowe mają swoje korzenie prawdopodobnie w starożytnej Grecji, na co wskazuje etymologia imienia Andrzej, który po grecku brzmi Andress (andros - mężczyzna, aner - mąż). Inni z kolei przypisują pochodzenie Andrzejek starogermańskim wierzeniom, związanym z kultem boga miłości, płodności oraz bogactwa.
Dawniej wróżby andrzejkowe traktowane były z większą powagą niż obecnie, ale nie wyobrażamy sobie andrzejkowej zabawy bez tego rytuału.
Dzisiaj przelewamy wosk lub wróżymy z fusów, a dawniej wokół domów palono wielkie ogniska, które odganiały złe duchy lub umieszczano pod poduszką męskie spodnie, które miały pomóc w znalezieniu idealnego męża.
Andrzejki to rozrywka dla dzieci i dorosłych. W naszej szkole samorząd zorganizował zabawę andrzejkową, podczas których młodzież brała udział w konkursach i zabawach, a całość uświetniała magiczna atmosfera.
Etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
26 listopada 2021 odbył się etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.Ze względu na sytuacje epidemiczną etap miał formę testu on-line w aplikacji Testportal.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów.
W etapie okręgowym uczestniczyło troje uczniów z klasy 3TZ, o profilu technik technologii żywności: Katarzyna Włosik, Daria Wosztyl, Jan Nogaj.
Dwoje z nich zakwalifikowało się do etapu centralnego olimpiady.
Radio od kuchni – wszystko o pierogach
Gośćmi programu Wolna Sobota w ramach cyklu „Radio od kuchni” byli pani Jolanta Tkaczyk i Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy o pierogach (i nie tylko) – Marcin Getle
Za nami ósma edycja konkursu „Pasja smaków”.
Telewizja Dami Radom„Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu”
Już po raz ósmy w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn jednoosobowych z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w przeciągu 5minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów z wykorzystaniem w farszach wątróbki, kaszy jaglanej i soczewicy.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – w-ce dyrektor szkoły/ nauczyciel przedmiotów zawodowych, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była II Zastępca Prezydenta Miasta Radomia Katarzyna Kalinowska.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Restauracja Pasja, Restauracja La Spezia, Restauracja Bolek i Lolek, Karczma-Makowiec, Aaspen, Restauracja Teatralna, Restauracja Łyżka i widelec, Restauracja Beef Stek House, Zajazd Złoty Karpik, Restauracja Mela Rossa.
I miejsce
Roksana Dygas - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem
II miejsce
Mateusz Wójcik - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Sekretne pierogi w trzech odsłonach
III miejsce
Wiktoria Wołyńska - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach
Pierogowe trio
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie.
Gratulujemy organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska
Miejski Ośrodek Kultury "Amfiteatr" w Radomiu
Amfiteatr zawsze wspiera najlepsze inicjatywy 😍 Dzisiaj nasz Dyrektor Waldemar Dolecki wcielił się w rolę jurora! Na zaproszenie Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu mogliśmy rozsmakować się pierogach 🥇 Konkurs "Pasja smaków" to cykl, który rok rocznie mobilizuje uczniów szkoły do coraz śmielszych połączeń smakowych 🧡 Gratulujemy zwycięzcom!
Obchody Święta Odzyskania Niepodległości
16.11.2021 w bibliotece szkolnej odbyły się obchody Święta Odzyskania Niepodległości.
Młodzież z klasy 2 KZ, 3 GBP, 3 GAP, 4OT, 4 TZ, 4 GB, 4Z, 1CKB, 3KAP brała udział w quizach, recytacji oraz przygotowała kolaże o tematyce patriotycznej.
Zwycięscy zostali wyróżnieni nagrodami.
Konkurs recytatorski wgrała Karolina Rylska z klasy 3Z uczennica p. Barbary Kotwy.
Najlepszy kolaż wykonały uczennice z klasy 3 KP: Martyna Kołodziejczyk, Aleksandra Piasecka, Zuzanna Matulka pod opieką p. Teresy Piątek. Klasy uczestniczące w quizach przybyły do biblioteki pod opieką p. Anny Skałbani i p. Moniki Gralec.
Bardzo serdecznie dziękujemy nauczycielom, którzy zaangażowali się do współpracy.
Zwycięzcom składamy gratulacje, a pozostałym uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach Święta Niepodległości.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej. Organizatorzy nauczyciele bibliotekarze i p. Anna Skałbania
Radio od kuchni – do czego wykorzystać jajka?
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy – Marcin Getler i Mariusz Turczyk.