Eliminacje szkolne XI Regionalnego Konkursu Ortograficznego
Dnia 10 grudnia 2012 r. w ZSSiH odbyły się eliminacje szkolne XI Regionalnego Konkursu Ortograficznego, udział wzięło 23 uczniów z poziomu technikum i zasadniczej szkoły zawodowej.
Do eliminacji międzyszkolnych zakwalifikowali się uczniowie:
Karolina Czubak- klasa 4thb, podopieczna p. Alicji Smołowik
Paulina Podsiadła- klasa 4tha, podopieczna p. Agnieszka Zięba
Mateusz Chojnacki- klasa 2ka, podopieczny p. Izabeli Tomczyk-Spólnej
Konkurs organizowały panie Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna.
„Moje małe Ojczyzny” - wojewódzkie eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz
„Moje małe Ojczyzny”- temat podejmowany od lat przez artystów zdominował tegoroczne wojewódzkie eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu byli: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX- Prokopowicz w dniu 16.01.2013. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A.J.Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju a, następnie przystąpili do części praktycznej. Barwy naszej szkoły reprezentowali: Adrian i Dammian z kl.3pc, Szymon i Patryk kl.2pc.
W ocenie komisji najlepsi okazali się uczniowie: Damian (ZSSiH w Radomiu), Klaudia (ZSUiP w Płocku). Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów oraz pamiątkowe dyplomy. Uczniowie gorąco podziękowali organizatorom, a szczególnie panu Zbigniewowi Prokopowiczowi za świetną organizację i niezwykle ciepłe przyjęcie ich w Akademii Piekarskiej.
Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
5 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, odbył się Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 C: Karolina i Damian.
Tematem przewodnim tej edycji była: „Moja mała ojczyzna”. Uczniowie najpierw napisali test sprawdzający z wiedzy w zawodzie cukiernik, a następnie wykonali tort, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca.
Konkursowe prace oceniało profesjonalne jury. Uczeń naszej szkoły Damian zajął III miejsce. Gratulujemy!!!
V Dzień Języków Obcych
13 grudnia 2012 roku w naszej szkole już po raz piaty odbył się Dzień Języków Obcych. Organizatorkami były panie Iwona Sobania, Anna Paplińska, Miłosława Juszkieiwcz, Emilia Zwęglińska.
Obejrzeliśmy bardzo udane przedstawienie baśni „Czerwony Kapturek” po niemiecku w reżyserii pani Iwony Sobani. Rozbrzmiewała „Cicha noc” we wszystkich nauczanych w ZSSiH językach. Pani Anna Paplińska przedstawiła ciekawostki na temat języków obcych, a także przeprowadziła kwizy dotyczące przysłów i zapożyczeń językowych. Barwnym konkursem było zgadywanie, za jaką postać przebrali się uczniowie. Najbardziej podobał się Napoleon (Mikołaj z kl. 2 TŻC) oraz Joanna d’Arc (Marta z kl. 2 TK). Jak co roku odbył się konkurs kulinarny. Wzięło w nim udział 9 zespołów. Wygrały Anna i Paulina z klasy 3 TG za tort pinacolada. Drugie miejsce zajęły Oliwia i Katarzyna z klasy 2 TK za tartę z gruszkami. Laureaci otrzymali bilety do kina i upominki ufundowane przez organizatorów. Podczas święta języków jak zwykle wszyscy dobrze się bawili, a przy okazji sporo nauczyli.
Prezentacja zawodu technik technologii żywności
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności dla absolwentów gimnazjum trwa cztery lata.
Program nauczania obejmuje zarówno przedmioty ogólnokształcące jak i przedmioty zawodowe traktujące w szerokim pojęciu o produkcji i utrwalaniu żywności. Absolwent uzyska dobre przygotowanie ogólnokształcące, znajomość dwóch języków obcych oraz gruntowne przygotowanie zawodowe. Ponadto podczas odbywania nauki odbędzie 7 tygodni praktyk.
Absolwent zdobędzie wiedzę w zakresie: metod produkcji żywności w różnych branżach przemysłu spożywczego, metod utrwalania, transportu i przechowywania żywności, oceny jakości żywności, opakowań żywności w przemyśle spożywczym, maszyn i urządzeń do przetwórstwa żywności, organizowania i nadzorowania procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, zarządzania firmą, marketingu i podstaw przedsiębiorczości języka obcego zawodowego.
Aby uzyskać tytuł zawodowy – technik technologii żywności uczeń musi potwierdzić umiejętności z zakresu dwóch kwalifikacji i uzyskać średnie wykształcenie.
Jako technik technologii żywności absolwent znajdzie zatrudnienie: w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności, w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych, w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności, w zakładach żywienia zbiorowego, w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej. Dobre przygotowanie zawodowe oraz uzyskanie świadectwa maturalnego pozwoli absolwentom na zdobycie konkretnego i atrakcyjnego zawodu i na kontynuowanie nauki na studiach wyższych np.na Wydziale Technologii Żywności lub Biotechnologii.
„Giełda Talentów”
1 czerwca uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Dziecka uczestnicząc w rozgrywkach sportowych (turniej piłki nożnej o puchar Dyrektora Szkoły) oraz oglądając finał szkolnego konkursu „Giełda Talentów” Po burzliwych obradach jury (złożonego z 6 uczniów, 3 nauczycieli wybranych spośród publiczności, dyrekcji oraz Przewodniczącej Rady Rodziców).
I miejsce i nagrodę w postaci laptopa przyznano Maciejowi Grzegorzewskiemu z kl. 4 TK za prezentację niezwykłych umiejętności żonglerskich.
II miejsce i nagrodę w postaci notebooków otrzymały Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (podopieczne p. prof. M. Raczyńskiej) z klasy 3 TK za prezentację umiejętności gimnastycznych.
III miejsce zajął wokalista z klasy 4 TK Ernest Wojtyniak, miejsce IV wyśpiewała Magdalena Gutkowska z klasy 1 TŻA, a piąte uczeń klasy 1 THA Jakub. Uczniowie otrzymali nagrody pocieszenia w postaci pendrive.
W trakcie obrad jury publiczność bawiły „animatorki czasu wolnego” z klasy 3 TOT.
Finał konkursu przygotowały p. M. Gralec i I. Tomczyk z uczniami klas 3 TOT i 1 THA.
Spotkanie podsumowujące jedenastą edycję Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej
23 maja 2012r. odbyło się spotkanie z wiceprezydentem p. Ryszardem Fałkiem i dyrekcją Radomskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli, podsumowujące jedenastą edycję Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Naszą szkołę reprezentowała pomysłodawczyni i koordynator konkursu p. Izabela Tomczyk-Spólna.
Etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki
W dniach 26-27 kwietnia 2012 odbywał się w Poznaniu etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki. Wśród 19 uczestników z całej Polski znalazło się dwóch uczniów naszej szkoły: Daniel z kl.3pc i Damian z kl. 2pc. Uczestnicy musieli się wykazać wysokimi umiejętnościami w zakresie produkcji pieczywa oraz wiedzą teoretyczną. W ostatecznej klasyfikacji Daniel znalazł się w gronie laureatów zajmując 4 miejsce, Damian został finalistą turnieju.Obydwaj uczniowie oprócz dyplomów, medali i nagród uzyskali zaświadczenia zwalniające ich z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Jedną z atrakcji pobytu w Poznaniu była wycieczka zorganizowana przez Komitet Główny Turnieju do poznańskiego browaru Lech.
Prezentacja zawodu technik hotelarstwa
Technik hotelarstwa jest zawodem o charakterze usługowym. Hotelarz oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie, współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi tego typu.
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba pięter, gastronomia, usługi komplementarne). Typowymi miejscami pracy są obiekty bazy noclegowej, takie jak: hotele, motele, ośrodki wypoczynkowe, uzdrowiska, pensjonaty, zajazdy, schroniska itp. Ponadto absolwenci szkoły hotelarskiej mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług noclegowych.
Efektywność kształcenia w tym zawodzie jest zwiększana poprzez współpracę szkoły z zakładami hotelarskimi, w których uczniowie odbywają staże zawodowe oraz organizacjami branżowymi.