Turniej Recytatorski "Czarodzieje słowa"
21 marca 2013 r. w Centrum Kultury Południe odbył się Turniej Recytatorski "Czarodzieje słowa". Naszą szkołę reprezentowali podopieczni p. Barbary Kotwy (Eliza z klasy 1 tot) i p. Agnieszki Zięby (Katarzyna z klasy 1thb, Mateusz z klasy 1tgb). Największy sukces odniosła Katarzyna, która zajęła 1 miejsce. Mateusz otrzymał wyróżnienie.
Serdecznie gratulujemy!
Ogólnopolski Młodzieżowy Konkurs Krajoznawczy "Poznajemy Ojcowiznę" – etap wojewódzki
Głównym celem konkursu jest zachęcenie młodych ludzi do poznawania Ziemi Ojczystej. Jak? Poprzez dostrzeganie i opisywanie w ciekawy sposób obiektów krajoznawczych czy tradycji kulturowych, a także wspomnień i wydarzeń historycznych. Czyli tego wszystkiego, co znajduje się wokół nas - w naszym otoczeniu, w życiu codziennym, podczas wędrówek. 19 marca 2013 roku w Warszawie odbył się etap wojewódzki tego konkursu. II miejsce w kategorii prac multimedialnych zajęła Karolina Wrochna, uczennica klasy IV technikum obsługi turystycznej z Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za prezentację „Moje małe wędrowanie z historią Szkolnego Koła Turystyczno Krajoznawczego”.
Finał XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniach 14-16 marca 2013 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematem tegorocznej edycji olimpiady było „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.
Naszą szkołę reprezentował Mariusz Kiraga z klasy IV technikum żywienia, który zdobył tytuł finalisty. Tytuł ten zwalnia Mariusza z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje uprawnienia dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie (wybrane kierunki przede wszystkim technologia żywności i żywienia człowieka) Gratulujemy!
STOP WULGARYZMOM
11 marca 2013 roku odbył się w szkole I-y Szkolny Dzień bez Wulgaryzmów, polegający na promocji wśród młodzieży i nauczycieli czystości języka polskiego.
W ramach akcji wszystkie klasy brały udział w konkursie na największą liczbę słów miłych i uprzejmych -zwyciężyła kl.4tżą, a II miejsce zajęła kl. Ic.
W szkole rozdawano naklejki STOP WULGARYZMOM i NIE PRZEKLINAM, a z głośników rozbrzmiewała audycja prof. Bralczyka i piosenka "Motyla noga", zaś w pawilonie C można było zobaczyć prezentację multimedialną dotyczącą m.in. przepisów o czystości języka.
Akcji towarzyszyła także wystawa plakatów i specjalny wulgaromat, który mierzył ilu uczniów potrafi powstrzymać się od przeklinania- niestety było ich tego dnia niewielu:(
Dzień Bez Wulgaryzmów przygotowały panie Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna przy pomocy klas Ic, 2tża, 4tża.
Międzynarodowe Targi Turystyczne ITB w Berlinie
W dniach 8-10 marca 2013 uczniowie z klasy 4 TOT pod opieką p. Emilii Miedziochy i p. Barbary Górki uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Turystycznych ITB w Berlinie.
Na targach obecne były wszystkie ogniwa podróżniczego łańcucha: touroperatorzy, specjaliści od systemów rezerwacyjnych, miasta, regiony, przedstawiciele linii lotniczych, hotelarze, aż po firmy zajmujące się wypożyczaniem samochodów. Stoiska rozmieszczone były w ogromnych halach targowych, pomiędzy którymi, dla ułatwienia zwiedzania, kursowały busy. Struktura hal wystawowych podzielona była pod względem geograficznym według kontynentów i regionów oraz według segmentów rynku turystycznego.
Uczniowie zgromadzili cenne materiały dydaktyczne oraz zdobyli gadżety promocyjne reklamujące prezentujące się kraje, biura podróży, hotele i linie lotnicze. Zwiedzili także Berlin - Bramę Brandenburską, Wyspę Muzeów oraz wieżę telewizyjną.
Regionalny Konkurs Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej
25.02.2013r. odbył się w naszej szkole międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Konkurs organizowaliśmy już po raz dwunasty, a jego pomysłodawczynią i twórcą jest pani Izabela Tomczyk-Spólna.
Co roku w zmaganiach biorą udział uczniowie gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych z Radomia i okolic, w tym roku gościliśmy ich 140! Celem przedsięwzięcia jest promocja wiedzy o Radomiu i regionie. Patronat Prezydenta Miasta nadaje imprezie charakter wydarzenia ważnego dla miasta, stąd informacja w Radomskim Informatorze Kulturalnym. Naszą szkołę reprezentowały 3 drużyny- podopieczni p. Moniki Gralec i p. Michała Borodziuka.
Do finału zakwalifikowali się: Natalia, Olga, Wiktoria, Kacper oraz Ewa, Paweł, Dominika, Krystian i Roksana. Przed uczestnikami konkursu wycieczka po Radomiu i zadania terenowe oraz quiz i prezentacja na wybrany temat.
Finał już 04 kwietnia!
Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet
21 lutego 2013 roku odbyły się Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet w Warszawie. Wzięło w nich udział 12 drużyn wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach spośród 50 zgłoszonych.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2C: Monika i Krzysztof, których przygotowywała p. Beata Świąder. Pomocą technologiczną służyła firma ECO TRADE z Gliwic. Tematem przewodnim prac konkursowych była „Woda – źródło życia”. Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu jednakowych deserów na talerzu oraz tortu okolicznościowego w wersji pełnowymiarowej i mniejszej nieudekorowanej wersji do degustacji. Przebiegowi rywalizacji towarzyszył doping z wypełnionych po brzegi trybun. Prace młodych adeptów oceniało dostojne jury.
Monika i Krzysztof otrzymali dyplomy i medale za udział w tegorocznych Mistrzostwach. Szkoła otrzymała puchar i duże ilości czekolady za wspaniałe wsparcie z trybun.
II Dzień Francuski
14 lutego 2013 roku odbył się II Dzień Francuski, zorganizowany przez panią Annę Paplińską i panią Dorotę Makaruk.
Najpierw wystąpiły dziewczęta z klasy 1 THB z piosenką „La maladie d’amour”. Następnie obejrzeliśmy niesfornego Mikołajka i jego kumpli w przedstawieniu „Kleofas ma okulary”. Aktorami byli uczniowie z klasy 2 TŻC pod kierunkiem pani Anny Paplińskiej. Mieliśmy okazję obejrzeć także inscenizacje do francuskiej wersji wierszy o Panu Hilarym i chorym kotku. Odbyły się konkursy dotyczące kuchni francuskiej, znajomości przygód Mikołajka i konkurs walentynkowy. Zwyciężyła Adrianna z klasy 1 THB. Pani Dorota Makaruk przygotowała wraz z uczennicami z klasy 1 THA i 3 THB montaż słowno-muzyczny dotyczący Paryża. Na ekranie oglądaliśmy piękne zdjęcia zakątków paryskich. Bardzo podobały się nam piosenki w wykonaniu Weroniki z klasy 1 THA, a ciasteczka przygotowane przez koleżanki z klasy 3 THB miały duże powodzenie. Mamy nadzieję, że będą kolejne takie okazje do wspólnej zabawy i nauki.
Prezentacja zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dla absolwentów gimnazjum trwa cztery lata.
Absolwent uzyska dobre przygotowanie ogólnokształcące ze znajomością dwóch języków obcych, oraz gruntowne przygotowanie zawodowe w zakresie: oceny jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzana oraz wydawania potraw i napojów; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych; przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy; podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.
Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował dwie kwalifikacje zawodowe:
- sporządzanie potraw i napojów
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki. Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy technika.
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych,firmach cateringowych w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych.
Etap okręgowy XVII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI
W dniu 11 stycznia 2013 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVII OLIMMIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali Ania z klasy III TG oraz Mariusz z klasy IVTŻA. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród 62 osób z Mazowsza, a Mariusz weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 14-16 marca w Szczecinie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”. Uczniowie przygotowywali się do tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M. Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę – uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie.
Gratulujemy sukcesów, a za Mariusza trzymamy kciuki w finale.