Międzynarodowy Konkurs Matematyczny „Mathématiques sans frontières” (Matematyka bez Granic) jest konkursem bezpłatnym, interdyscyplinarnym, uczestniczą w nim całe klasy, które tego samego dnia w prawie 30 krajach świata rozwiązują te same zestawy zadań matematycznych o charakterze aplikacyjnym (częściowo w językach obcych).

Celem konkursu „Matematyka bez Granic” jest zbliżenie między krajami i miastami Unii Europejskiej, szkołami publicznymi i niepublicznymi, matematyką i językami obcymi. Konkurs ten ma za zadanie zwiększenie zainteresowania matematyką poprzez pokazanie jej zastosowań w życiu codziennym. Pozwala on na wykorzystanie własnej inicjatywy w rozwiązywaniu zadań oraz na rozwijanie twórczej aktywności uczniów. Ponadto wyrabia on umiejętność pracy w zespole i zachęca do nauki języków obcych. Daje on również możliwość sprawdzenia swojej wiedzy oraz porównanie jej z wiedzą swoich rówieśników z Europy oraz zachęca do pokonywania barier językowych w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami z krajów Unii Europejskiej.

W bieżącej edycji Międzynarodowego Konkursu „Mathématiques sans frontières” (Matematyka bez Granic) w Polsce uczestniczyło 21 049 uczniów (817 klas) z 375 szkół.

Klasa I Ha pod opieką p. Iwony Ziemnickiej zajęła 8 miejsce w województwie mazowieckim, 54 w kraju.

W dniu 6.05.2015 w naszej szkole odbył się I etap konkursu geograficznego pt "Co Ziemianin o Ziemi wiedzieć powinien", w którym wzięło udział 17 osób.
Największą ilość punktów zdobyli Maciej z IGa, Anna i Jakub z 3Ha i Kamil z 1Ga.

W dniu 1.06.2015 został przeprowadzony II etap tego konkursu pt. "Mistrz mapy", którego zwycięzcami zostali Anna i Jakub z 3Ha.

W dniu 02.06.2015 odbył się II Szkolny Konkurs z Wiedzy o Unii Europejskiej.
Tegorocznym laureatem jest Marcin z klasy 3 tga. Tak, jak poprzednio zwycięzca jedzie na wycieczkę do Brukseli. W dniach 11-15.09.2015 Marcin będzie zwiedzał Parlament Europejski oraz uczestniczył w rozmowach z europosłem p. Zbigniewem Kuźmiukiem.
Pan Z. Kuźmiuk jest pomysłodawcą i sponsorem wyjazdu.

W dniach 28-30 maja na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie odbyły się eliminacje centralne XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska.
Uczestniczyliśmy w tej olimpiadzie po raz pierwszy. Nasz uczeń – Mikołaj Mortka z klasy 4 zc startował w 1 z 9 bloków – żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Mikołaj zdobył III miejsce i TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia Mikołaja z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie. Mikołajowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!

W dniach 13-15 kwietnia 2015 roku we Wrocławiu odbył się finał XX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Temat przewodni tegorocznej edycji Turnieju to: „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”. Województwo mazowieckie reprezentowali:
- Angelika Rogala z klasy 3C (cukiernik)
- Mateusz Czarnecki z klasy 3PC (piekarz).

Turniej składał się z części teoretycznej oraz praktycznej. Nawiązując do tematu tej edycji uczestnicy w części praktycznej mieli do wykonania:
-w zawodzie cukiernik:
1. Tort o wadze do 3 kg
2. 6 szt. ciastek bankietowych o masie ok. 100g/szt
3. 5 szt. figurek z marcepana lub masy plastycznej
4. Eksponat z karmelu lub czekolady

- w zawodzie piekarz:
1. W ciągu 5 min. jak największą liczbę rogalików wyborowych
2. Chleb okolicznościowy o wadze do 2000 g
3. Chałkę turecką i żydowską z ciasta półcukierniczego
4. 6 szt. bułek wyborowych
5. Dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego o masie 500-1000g.

Jury doceniło prace w wykonaniu naszych uczniów. Mateusz Czarnecki zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej był najlepszy, dzięki czemu zdobył I miejsce uzyskując tytuł laureata. Chleb okolicznościowy w jego wykonaniu wyraźnie wyróżniał się od prac innych uczestników. Był wykonany z wielkim kunsztem w sposób staranny, pomysłowy i z artystyczną duszą.
Angelika Rogala również uzyskała tytuł laureata zdobywając V miejsce. Jej praca została doceniona za staranność, pomysłowość oraz eksponat wykonany z karmelu. Mateusz do Turnieju był przygotowywany przez panią Annę Wachowicz. Natomiast Angelika do Turnieju była przygotowywana przez panią Beatę Świąder oraz panią Annę Jankowską w cukierni ,,Ewa”. Organizatorzy Turnieju dokonali podsumowania ostatniego dziesięciolecia z czego wynika, że nasza szkoła jest jedną z nielicznych szkół posiadającą tak dużą liczbę laureatów. Pod względem liczby laureatów w zawodzie piekarz jesteśmy na I miejscu.
Mateusz i Angelika jako laureaci są zwolnieni z części teoretycznej i praktycznej egzaminu zawodowego.
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów zawodowych.


17 kwietnia w Warszawie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyły się eliminacje okręgowe XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska. Uczestniczyliśmy w tej olimpiadzie po raz pierwszy. Nasz uczeń – Mikołaj Mortka z klasy 4 zc startował w 1 z 9 bloków – żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Etap okręgowy składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Mikołaj zdobył II miejsce i weźmie udział w finale w dniach 29-30 maja w Olsztynie. Na tym poziomie Olimpiady Mikołaj ma już zapewnione zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego a w Olsztynie będzie walczył o Tytuł Laureata i o indeks na studia.
Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał!!!

W dniach 08-11 kwietnia 2015 r. w Spale odbył się etap centralny II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, w którym wzięła udział Wiktoria Zażnicka z klasy trzeciej o profilu technik obsługi turystycznej.
Organizatorem zawodów był Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem sprawowało Ministerstwo Sporu i Turystyki oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Tegoroczna Olimpiada odbywała się pod hasłem "Małe też może być piękne - potencjał turystyczny miejsc i obszarów". Miała na celu zwrócenie uwagi na atrakcje, produkty turystyczne realizowane w skali mikro. Ideą organizatorów było zainteresowanie uczestników najbliższym otoczeniem miejsca zamieszkania czy nauki.
W eliminacjach szkolnych wzięło udział ok. 3500 uczniów, w okręgowych ok. 380, a w etapie centralnym 35.
Wiktoria w części pierwszej rozwiązywała 40 zadań testowych wielokrotnego wyboru, z zakresu różnych treści i umiejętności w zawodzie technik obsługi turystycznej, a w części drugiej przedstawiła wcześniej przygotowaną prezentację multimedialną, na temat dziedzictwa przemysłowego naszego miasta.
Wiktoria zdobyła tytuł finalisty, który zwalnia ją z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje jej możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z turystyką.
Finał obfitował w liczne atrakcje, m.in.: odbyła się gra terenowa po Spale, miała miejsce wycieczka krajoznawcza po okolicy Tomaszowa Mazowieckiego, wizyta w Centralnym Ośrodku Sportu i Ośrodku Przygotowań Olimpijskich itp.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

W dniach 12-13 marca 2015 r. odbywał się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyła w nim uczennica klasy III w zawodzie technik technologii żywności Aleksandra. Organizatorami olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowano 49 uczniów z 31 szkół. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń oraz ekonomii. Do części ustnej zakwalifikowano 11 uczestników którzy najlepiej rozwiązali test, w grupie tej znalazła się Ola. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz , prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Ostatecznie nasza reprezentantka zajęła VII miejsce i uzyskała tytuł laureata III stopnia. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach. Gratulujemy!

Back to top