"AS SAVOIR – VIVRE'U"
4 października br. (wtorek) w godz. 9.00 -10.00 w sali 32C odbędzie się szkolny Konkurs "AS SAVOIR – VIVRE'U". Zapraszamy do udziału.
Spotkanie autorskie
23 września w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się bardzo ciekawe spotkanie z pisarzem Markiem Krajewskim, który jest autorem kryminałów, przetłumaczonych na 19 języków: angielski, chorwacki, czeski, duński, estoński, francuski, grecki, hebrajski, hiszpański, holenderski, litewski, niemiecki, norweski, rosyjski, szwedzki, słowacki, ukraiński, węgierski i włoski.
Krytycy literatury uważają, że styl jego pracy pisarskiej łączy w sobie elementy czarnego kryminału i horroru oraz nawiązuje do tradycji gatunku. Kryminały Krajewskiego rozgrywają się w dokładnie zarysowanych realiach topograficznych i historycznych przed- i powojennego Wrocławia, Warszawy, Trójmiasta, Darłowa i Lwowa.
Nagrody i wyróżnienia: zdobył Paszport „Polityki” , Nagrodę Księgarzy „Witryna” za najlepszą książkę 2005 oraz Nagrodę Wielkiego Kalibru dla najlepszej powieści kryminalnej 2003. Wkład Krajewskiego w promocję miasta w jego twórczości został uhonorowany w czerwcu 2008, gdy pisarz został wybrany Ambasadorem Wrocławia. 21 października 2015 roku został odznaczony Srebrnym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Zdobył niemiecką Nagrodę im. Georga Dehio (Georg-Dehio-Buchpreis) za twórczość literacką (2016). W 2019 odznaczony przez prezydenta Andrzeja Dudę Medalem Stulecia Odzyskanej Niepodległości.
Zachęcamy do zapoznania się z twórczością tego pisarza. Książki można wypożyczyć w szkolnej bibliotece.
Światowy Dzień Jabłka
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Współcześnie postrzegamy je głównie pod kątem walorów smakowych i zdrowotnych. W dniu 26.09.2022r obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka. Szkolna poradnia dietetyczna w ramach współpracy z szkolnym samorządem uczniowskim przygotowała poczęstunek dla nauczycieli. Uczniowie z klasy 3gb, 1gb, 2gz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali potrawy oraz desery z wykorzystaniem jabłka. Wykazali się dużą kreatywnością i innowacyjnością dekoracyjną. Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć.
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – przysmaki lasu"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – przysmaki lasu".
W tegorocznej edycji do dnia 14.10.2022 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski ciepłej i deseru wraz ze zdjęciami (receptury należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły).
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 20.10.2022 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy: mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - przysmaki lasu”
Co warto przygotować na drugie śniadanie do szkoły?
Rok szkolny to czas, w którym młodzież część posiłków spożywają poza domem. Zwłaszcza drugie śniadanie, które jest bardzo ważne, ponieważ dostarcza energii i składników, pomagających się skupić w czasie kolejnych godzin lekcyjnych. Aby młodzież chętnie zjadała przygotowane potrawy, warto zadbać o to, by były zdrowe i smaczne. Dzięki regularnemu dostarczaniu substancji odżywczych (co jest szczególnie ważne na przykład podczas pracy lub nauki) można uniknąć napadów głodu, bólu żołądka lub głowy w ciągu dnia.
Obecność drugiego śniadania w codziennym jadłospisie zwiększa produktywność oraz znacząco poprawia koncentrację. Drugie śniadanie, zaraz po pierwszym, można uznać za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Korzystnie wpływa ono na metabolizm, dzięki czemu dostarczane w ciągu doby inne pokarmy są sprawnie trawione, a tłuszcz z nich pochodzący nie jest gromadzony przez organizm „na czarną godzinę”. Aby śniadanie spełniało swoją funkcję, powinien dostarczać trzech głównych składników: węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Choć może wydawać się to mało oczywiste, to pożywne drugie śniadanie wpływa pozytywnie także na samopoczucie podczas dnia. Dzieje się tak, ponieważ zbyt długa przerwa między pierwszym posiłkiem a obiadem może doprowadzić do kurczenia się oraz rozkurczania naczyń krwionośnych, co z kolei przyczynia się do bólu głowy. To oraz uczucie zmęczenia stanowią prostą drogę do złego nastroju na cały dzień.
Co najlepiej zjeść na drugie śniadanie?
Zdrowe śniadanie składa się na przykład z owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów, a także nabiału. Dobrym wyborem jest mieszanie różnych składników (chociażby w formie sałatek). Jogurt, koktajl lub pełnoziarnista kanapka to również prawidłowe decyzje żywieniowe. Owsianka, jaglanka oraz pasty warzywne (takie jak hummus) są świetnymi propozycjami na zdrowe drugie śniadanie – dostarczają one cennych dla mózgu substancji, odżywiając go i zwalczając zmęczenie. Z tego samego powodu można śmiało spożyć garść orzechów, gorzką czekoladę lub sok ze świeżych owoców.
Jakie posiłki warto przygotować na drugie śniadanie?
Zaleca się, by posiłek składał się z takich potraw jak m.in.: batony musli; sałatka grecka zawierająca pomidory, cebulę, ogórki, pieprz, oregano itd.; owsianka z jogurtem naturalnym (można dodać do niej owoce, by zwiększyć zawartość witamin oraz uzyskać dobry smak posiłku); kanapki składające się z pełnoziarnistego pieczywa oraz warzyw, zamiast masła, zawierającego dużą ilość tłuszczu, warto wykorzystać np. pastę rybną lub jajeczną.
Fit drugie śniadanie – co można wypić?
Zamiast produktów wysoko przetworzonych (gazowanych), lepiej sięgnąć po wodę mineralną lub herbatę ze słodzikiem zamiast cukru. Warto zdecydować się także na sok z marchwi lub pomidorów. Dobrym rozwiązaniem są koktajle owocowe i smoothie, które nie tylko gaszą pragnienie, ale dostarczają też do organizmu cenne witaminy (np. B oraz C), przygotowanie koktajlu z użyciem blendera nie powinno zająć więcej niż kwadrans.
Informacja o sposobie organizacji i przeprowadzania egzaminu zawodowego obowiązująca w roku szkolnym 2022/2023
Informacja o sposobie organizacji i przeprowadzania egzaminu zawodowego obowiązująca w roku szkolnym 2022/2023
Formuła 2019 [plik pdf]
Komunikat dyrektora CKE z 19 sierpnia 2022 r. w sprawie harmonogramu przeprowadzania egzaminu zawodowego oraz egzaminu eksternistycznego zawodowego w roku szkolnym 2022/2023
Formuła 2019 [plik pdf]
Nasza szkoła wzięła udział w 11 odsłonie Narodowego Czytania 2022
W bibliotece szkolnej zakończyliśmy tegoroczną edycję Narodowego Czytania „Ballad i romansów” Adama Mickiewicza. Od 5 do 9 września uczniowie z klas: 4GBP, 4H, 4OT, 3OT i 3GA wspólnie czytali utwory wieszcza narodowego. Bardzo serdecznie dziękujemy nauczycielom wspierającym akcję (p. Ewa Kozakowska-Materska, p. Krystian Kuc , ks. Zbigniew Kominek).
Nauczyciele bibliotekarze.
Kalendarz roku szkolnego 2023/2024
01.09.2023 Zebrania Zespołów Przedmiotowych, szkolenie Librus
04.09.2023 godz. 9.00 Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego
13.09.2023 godz. 16.00-18.00 Ślubowanie klas I. Spotkania z Rodzicami klasy I-V;
27.09.2023 godz. 16.00 Zebranie Zespołu Wychowawczego - klasy I
11.10.2023 godz. 16.00 Zebranie Zespołu Wychowawczego - klasy II-V
08.11.2023 godz. 16.00 Zebranie Rady Pedagogicznej (półsemestralne)
20.12.2023 godz. 16.00 Zebranie Rady Pedagogicznej – klasyfikacja semestralna
23.12.-31.12.2023 Zimowa przerwa świąteczna
03.01.2024 godz. 16.00-18.00 Zebrania z Rodzicami
09.01. -10.01.2024 Egzamin zawodowy
15.01.-28.01.2024 Ferie zimowe
21.02.2024 godz. 16.00 Zebranie Zespołu Wychowawczego
13.03.2024 godz. 16.00 Zebranie Zespołu Wychowawczego
22.03.2024 Festiwal Zupy
28.03.-02.04.2024 Wiosenna przerwa świąteczna
10.04.2024 godz. 16.00 Zebranie Rady Pedagogicznej (półsemestralnej)
22.04.2024 godz. 16.00 Zebranie Rady Pedagogicznej – klasyfikacja V klas
26.04.2024 godz. 12.00 Uroczyste zakończenie nauki dla klas V
07.05. 08.05. 09.05.2024 Część pisemna egzaminu maturalnego z przedmiotów obowiązkowych
15.05.2024 godz. 16.00 Zebranie Zespołu Wychowawczego
03.06.2024 godz. 16.00-18.00 Spotkania z Rodzicami
04.06.2024 Egzamin zawodowy - część pisemna elektroniczna
17.06.2023 godz. 14.00 Zebranie Rady Pedagogicznej – klasyfikacja roczna
21.06. 2023 godz. 9.00 Uroczyste zakończenie zajęć dydaktycznych w roku szkolnym 2023/2024.
21.06. 2023 godz. 12.00 Rada Plenarna
Dni dodatkowo wolne od zajęć dydaktycznych:
10.11, 09.01, 10.01, 02.05, 07.05, 08.05, 09.05, 13.05, 31.05, 04.06