Dn. 06 grudnia 2013 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Aby dostać się do finału należało przesłać recepturę i zdjęcie: 
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem – jesiotra, bobu i borowików mrożonych 
2) Dania głównego z wykorzystaniem - udka perliczki, orzechów włoskich, kaszy jaglanej, syropu klonowego.
Spośród 26 szkół wybrano 14. W finałowej 14-ce znalazła się nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:
 
 
Naszą szkołę w etapie finałowym reprezentowali: Adrian Dreas z kl. III TŻB Sebastian Barański z kl. III TŻA pod opieką pani Marzeny Wnęt.
 Konkurs odbywał się w II etapach.
I - etap tzw. techniczny polegał na rozbiorze tuszki kurczaka na części gastronomiczne – etap ten oceniany był przez Kurta Schellera.
II – etap to sporządzanie zakąski gorącej z jesiotra i dania głównego z perliczki (wg wysłanych receptur) – etap ten oceniany był przez profesjonalnych Szefów Kuchni, między innymi przez finalistę programu Top Chef – Dariusza Kuźniaka.
 Jury oceniało: technikę rozbioru tuszki z kurczaka (max 20 p), przygotowanie mis en place (max 5 p), przygotowanie i czystość na stanowisku pracy (max 5 p), profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 p), wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 p), kreatywność i estetykę podania (max 10 p), smak (max 45p).
Rywalizacja była bardzo zacięta.W Konkursie brały udział szkoły z różnych regionów Polski miedzy innymi z: Gdańska, Poznania, Wrocławia, Bytomia, 4 szkoły z Warszawy. 
Czas ograniczony bo tylko 1,5 godziny. Olbrzymi stres. Na ręce patrzyli sami profesjonaliści - najlepsi Szefowie Kuchni. Redakcja programu „ Kuchnia +” filmowała pracę uczestników. 
Wreszcie nadszedł czas ogłoszenia wyników: 
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia 
II miejsce - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy z ul. Komorskiej 
III miejsce - Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca oraz 
IV nagroda „ Innowator Smaku” – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu 
V nagroda za etap techniczny „Najlepszy rozbiór tuszy kurczaka” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Łowicza 
 
  
  
  
  
  
 
Zachęcamy uczniów naszej szkoły do uczestniczenia w jak największej ilości Konkursów. Stres jest duży ale warto próbować, podnosić w ten sposób swoje umiejętności zawodowe. Jest to cenne doświadczenie, spotyka się bardzo ciekawych ludzi, można z nimi porozmawiać, skorzystać z ich doświadczeń zawodowych, coś podpytać, nagrody rzeczowe też są bardzo atrakcyjne.
 Uczniowie: Adrian Dreas, Sebastian Barańsk;i Nauczyciel: Marzena Wnęt


